Συνάντηση εργασίας με κεντρικό θέμα την ενδοοικογενειακή βία και τις δράσεις πρόληψης και διαχείρισης των περιστατικών της, συγκάλεσε στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας στη Λάρισα, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, παρουσία του Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, κ. Σταύρου Παπαγεωργίου.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής των Δήμων: Λάρισας, κος Σωτήριος Βούλγαρης, Κιλελέρ, κος Αχιλλέας Χατζούλης, Ελασσόνας, κα Φρόσω Καρκαβανίδου και Τεμπών, κος Χρήστος Κρικώνης, η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Φαρσάλων, κα Άννα Φλωρά, ο Προϊστάμενος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αγιάς, κος Θεόδωρος Γκασδράνης, εκπρόσωποι του Τμήματος ανηλίκων του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας και του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι», η Διοίκηση και τα τμήματα του Γ.Ν. Λάρισας καθώς και η Διεύθυνση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.
Στη συλλογική στήριξη των δήμων στο έργο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κυρίως στην περίοδο του Covid – 19 αναφέρθηκε αρχικά ο Διοικητής του κ. Γρηγόρης Βλαχάκης επισημαίνοντας πως «τώρα έχουμε το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και πρέπει να προετοιμαστούμε».
Ο Υποδιοικητής της 5ης Υ.ΠΕ. και αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας έθιξε τον τεράστιο αριθμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο 7μηνο, τα οποία υπολογίζονται στις 2.000 με περίπου 280 ή 300 περιστατικά μηνιαίως. Ωστόσο, τόνισε πως: «πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας που βγαίνει προς τα έξω, καθώς υπάρχουν κι άλλα που δεν γίνονται φανερά – τα εν οίκω μη εν δήμω».
Εν συνεχεία γνωστοποίησε πως: «Η συνάντηση γίνεται για να δούμε τί δυνάμεις έχουμε στον τομέα της ψυχικής υγείας και τί δομές έχουμε που μπορούν να βοηθήσουν, καθώς τα ψυχικά προβλήματα είναι το μείζον πρόβλημα της επόμενης δεκαετίας».
Τέλος, τόνισε πως: «Μας ενδιαφέρει η ενδοοικογενειακή βία που έχει σχέση με το παιδί» εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που οφείλει η πολιτεία να επικεντρωθεί σε αυτό.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της δημιουργίας ενός δικτύου συνεργαζόμενων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Νομαρχιακού Νοσοκομείου και των κοινοτικών δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Οι ανάγκες καθώς και το γεγονός ότι η παροχή ψυχιατρικής φροντίδας στην κοινότητα με βάση τις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, διασφαλίζεται μόνο μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας – της διασύνδεσηςκαι την διαμόρφωση του κατάλληλου πρωτοκόλλου διαχείρισης των περιστατικών.
Στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας παρουσιάστηκε σχετικό video που ευγενικά παραχώρησαν οι δημιουργοί Πασχάλης Μάντης και Έλενα Ξυδιά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.