Ειδήσεις

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καρδίτσας: Κάτω τα χέρια από τον ελεύθερο κοινωνικό χώρο του Παυσιλύπου!


Εδώ και μερικούς μήνες, η Δημοτική Αρχή έχει ανακοινώσει τα σχέδια «ανάπλασης» του Παυσιλύπου, του μεγαλύτερου πάρκου-άλσους της Καρδίτσας και του πιο σημαντικού ιστορικά τοπόσημου της πόλης. Σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων που πήρε την πρωτοβουλία να διερευνήσει τα εν λόγω σχέδια και της οποίας οι επισημάνσεις και εκτιμήσεις των επιπτώσεων μας βρίσκουν σύμφωνους, η προμελέτη που δημοσιεύτηκε έγινε σε ανησυχητικά σύντομο διάστημα, χωρίς διαβούλευση, ως οφειλόταν, «για να μη χαθεί η χρηματοδότηση», όπως επικαλείται η Δημοτική Αρχή. Προκύπτουν, επομένως, σοβαρές και ποικίλων διαστάσεων ενστάσεις για την τόσο εκτεταμένη παρέμβαση, η οποία ακυρώνει το Παυσίλυπο που ξέρουμε και κατασκευάζει ένα άλλο αστικό πάρκο στη θέση του, διατηρώντας μόνο το κτήριο του αναψυκτηρίου.

Είναι πραγματικά οξύμωρο και αξιοπερίεργο όλοι αυτοί που μιλούν για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της ,να είναι οι ίδιοι που επεξεργάζονται σχέδια για να κάνουν τη ζωή μας αβίωτη μέσα σε τόνους τσιμέντου και να καταστρέφουν τον μοναδικό αστικό πνεύμονα.

Είναι πράγματι εξοργιστικό πως με όρους κρυφτού-κυνηγητού να αποφεύγουν τη δημόσια διαβούλευση και τις οφειλόμενες απαντήσεις και εξηγήσεις τόσο στις εμπεριστατωμένες επισημάνσεις επιστημόνων αλλά και στις αμφιλεγόμενες διαδικασίες ,κάνοντας επιτροπές της αρεσκείας τους . .[ Το πράσινο, αντί να είναι ελεύθερα απλωμένο στο πάρκο, οριοθετείται περιμετρικά από μεγάλου μήκους τσιμεντένια πεζούλια και μεταλλικά φύλλα μεγάλου κόστους. Οι τεράστιας έκτασης αποξηλώσεις και εκσκαφές θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες στο ριζικό σύστημα των δένδρων. Στον χώρο της παιδικής χαράς, η προμελέτη τοποθετεί σιντριβάνια μεγάλης αναλογικά έκτασης, πράγμα που σημαίνει ότι είτε μικραίνει την παιδική χαρά είτε κόβει δέντρα.

Οι αμφισβητούμενες διαδικασίες: Μια ομάδα μηχανικών αλλάζει το μεγαλύτερο πάρκο-άλσος της Καρδίτσας και δεν συμπεριλαμβάνει γεωτεχνική μελέτη και έγγραφη βεβαίωση από τους αρμόδιους επιστήμονες (γεωπόνο, δασολόγο). Η Δασική Υπηρεσία δεν ερωτήθηκε. Η προμελέτη δεν ακολουθεί τις νόμιμες περιβαλλοντικά διαδικασίες].

Οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι διαχρονικά προσφέρουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι πολίτες δρουν, δημιουργούν, χαλαρώνουν, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν, κοινωνικοποιούνται, έρχονται σε επαφή με το φυσικό στοιχείο και με τους συμπολίτες και αλληλεπιδρούν. Οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι ανήκουν στην κοινωνία, η προστασία τους  αποτελεί υποχρέωση όλων μας και η διατήρησή τους γύρω από τις δικές μας ανάγκες κατοχυρωμένο κοινωνικό μας δικαίωμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία τους ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου η αξία και η χρησιμότητά τους αναθεωρήθηκε και επαναπροσδιορίστηκε από μεγάλα τμήματα της λαϊκής πλειοψηφίας, καθώς σημειώθηκε αισθητή αύξηση της χρήσης και της επισκεψιμότητας τόσο των πλατειών, όσο και των ελεύθερων χώρων πρασίνου, οι οποίοι αποτέλεσαν σημεία κοινωνικής συνάντησης και εκτόνωσης μέσα στο αστικό τοπίο.

Η παρέμβαση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο του Παυσιλύπου έχει χαρακτήρα εξωραϊσμού και βασικό στόχο την αναμόρφωσή του στις επιταγές της τουριστικής ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων. Η πολιτική της προωθεί κατά βάση έργα βιτρίνας που εξυπηρετούν αποκλειστικά εργολάβους και καταχραστές δημοσίου χρήματος, επιφέροντας ένταση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων

ΤΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ,  ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ,ΜΟΝΟ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ

Για  τη Γ.Σ.

   
Προηγούμενο άρθρο Παρουσίαση ταινίας-ντοκιμαντέρ «Οι Αζήτητοι»
Επόμενο άρθρο Αναγόρευση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Γ. Λυκέτσου σε Επίτιμο Διδάκτορα