Ειδήσεις

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α΄θμιας: Μας πνίγουν στα νούμερα, μας στερούν το μέλλον!


Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς, Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, με αριθμούς στα χέρια και μαχαίρι στη λαχτάρα μας για γνώση, επιχειρεί να μας πνίξει. Με μια πρωτοφανή επίθεση στα σχολεία του Νομού μας, μετατρέπει τις τάξεις μας σε αριθμητικές εξισώσεις, αγνοώντας τις ανάγκες των μαθητών μας και υπονομεύοντας το έργο των εκπαιδευτικών. Μέσα στο  καλοκαίρι, σαν τους κλέφτες, με προφορικές εντολές, επιλεκτικές ερμηνείες του νομοθετικού πλαισίου και πολλές φορές παραβιάζοντάς το συγχώνευσαν τμήματα και έβγαλαν υπεράριθμους εκπαιδευτικούς.

Δεν είναι λάθος. Είναι πολιτική επιλογή. Γι’ αυτό και παράλληλα ξεκίνησαν απειλές και διώξεις σε απεργούς εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών.

Με μία μοναδική ευκολία, κόβουν και ράβουν τμήματα, σαν να είναι αριθμοί σε ένα φύλλο Excel. Ξεχνούν ότι πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται ένας μαθητής/μια μαθήτρια, με όνειρα, με ανάγκες, με το δικαίωμα σε μια ποιοτική εκπαίδευση. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αφαιρέσουν από τα σχολεία που φοιτούν μαθητές/τριες πλημυρόπληκτων περιοχών εκπαιδευτικούς.

Η κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της, μας λέει ξεκάθαρα:

  • Τα παιδιά είναι αριθμοί: Με τις μαζικές συγχωνεύσεις, τα τμήματα γίνονται υπερπλήρη, στερώντας από τα παιδιά την ατομική προσέγγιση και την ουσιαστική μάθηση.
  • Οι εκπαιδευτικοί είναι αριθμοί: Με τις μετακινήσεις και τις ελλιπείς προσλήψεις αναπληρωτών, ακόμη και στις παράλληλες στηρίξεις μαθητών που χρειάζονται από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων το κατάλληλο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό δίπλα τους, υπονομεύεται η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Η εκπαίδευση είναι κόστος: Με τις περικοπές και τις επιλογές της η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν πιστεύει στην δημόσια εκπαίδευση.

Δεν θα το επιτρέψουμε! Δεν θα γίνουμε αριθμοί σε ένα παιχνίδι εξουσίας.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, απαιτούμε:

  • Άμεση ανατροπή των συγχωνεύσεων: Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιάζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης στο βωμό της οικονομίας.
  • Μικρότερα τμήματα, καλύτερη μάθηση: Ζητάμε 15 μαθητές το πολύ στα Νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και 20 στις υπόλοιπες τάξεις. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε ατομική φροντίδα.
  • Τέλος στις αυθαιρεσίες: Τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις τμημάτων πρέπει να γίνονται αποδεκτά με βάση τα επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις της διοίκησης.
  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών: Κάθε παιδί που χρειάζεται παράλληλη στήριξη πρέπει να τη λαμβάνει, χωρίς περιορισμούς. Μια παράλληλη στήριξη για κάθε παιδί.
  • Προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων: Για να καλυφθούν όλα τα κενά και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης: Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους μαθητές μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μάθησης.

Η εκπαίδευση δεν είναι έξοδο, είναι επένδυση στο μέλλον. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε μια καλύτερη κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την υπονομεύσει. Θα υπερασπιστούμε το καθολικό δικαίωμα των παιδιών στην μόρφωση.

Συνάδελφοι, γονείς, μαθητές, ενωμένοι, δυνατοί, θα δώσουμε τον αγώνα μας για μια δημόσια εκπαίδευση ποιοτική και δωρεάν για όλα τα παιδιά.

 

Προηγούμενο άρθρο H Νατάσσα Μποφίλιου αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8!!!
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Κώστα Τέλιου με Προέδρους Τ.Κ. σχετικά με τον Πάμισο ποταμό