Ειδήσεις

Συγκέντρωση «Υποδοχής» του Υπουργού Εμπορίας της Υγείας και του Πρωθυπουργού της κυβέρνησης που με την πολιτική της τσακίζει τις ζωές μας!


Καλούμε όλα τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, τους λαϊκούς φορείς και όλο το λαό της περιοχής μας:

  • Να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και να αγωνιστούμε μαζί για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.

 

  • Να αναδείξουμε όλοι μαζί ότι οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες είναι εδώ για το λαό της περιοχής μας και να διεκδικήσουμε άμεσα και ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία της ζωής μας.

Η Κυβέρνηση και η διοίκηση της ΥΠΕ σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε φιέστα την αποκατάσταση των Κέντρων Υγείας Παλαμά και Μουζακίου τέσσερα χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα του Ιανού και ένα χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα του Ντάνιελ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος, όπου εμείς οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής έχουμε πληρώσει με νεκρούς, κατεστραμμένες υποδομές, περιουσίες και καλλιέργειες την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει το λαό.

Έρχονται για να διαφημίσουν την κυβερνητική πολιτική που από τη μία διαλύει τις δημόσιες δομές υγείας και από την άλλη τις μετατρέπει σε “επιχειρηματικές μονάδες” και τους ασθενείς σε “πελάτες” επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση της υγείας.

Μπορεί να ρίχνουν εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός μας σε ανακαινίσεις, αποκαταστάσεις και ξενοδοχειακούς εξοπλισμούς των δημόσιων μονάδων υγείας για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγάλες ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, όμως αφήνουν πραγματικά κουφάρια από προσωπικό το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, έτοιμος μποναμάς για τις επενδύσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην υγεία και στην ιδιωτική ασφάλιση.

Πώς να εξηγηθεί αλλιώς ότι η απάντησή τους στα αιτήματά μας για μαζικές προσλήψεις και δραστικές αυξήσεις των μισθών είναι η λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή ιατρείων και χειρουργείων και το άνοιγμα ιδιωτικών ιατρείων από του γιατρούς του δημοσίου;

Πώς να εξηγηθεί αλλιώς ότι η απάντησή τους στα αιτήματά μας για κάλυψη όλων των κενών θέσεων υγειονομικού προσωπικού είναι οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από το ένα μέρος στο άλλο και τα επαναλαμβανόμενα «εντέλλεσθε» για υπερεφημέρευση;

Πώς να εξηγηθεί αλλιώς ότι η απάντησή τους στα αιτήματά μας για κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για εξετάσεις, περίθαλψη και φάρμακα είναι το ξεζούμισμα των ασφαλιστικών ταμείων που πάλι οι εργαζόμενοι πληρώνουν και οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων;

Η πραγματικότητα στις δημόσιες δομές υγείας του νομού επιβάλλει τη σύγκρουση με την πολιτική που ιδιωτικοποιεί παραπέρα την υγεία και τη μετατρέπει ολοένα και περισσότερο σε εμπόρευμα.

Συγκεκριμένα στις δημόσιες δομές υγείας του νομού μας:

  • Οι ελλείψεις σε μόνιμες θέσεις γιατρών ξεπερνούν το 30% στο νοσοκομείο και το 75% στα Κέντρα Υγείας, ενώ στις 2 ΤΟ.Μ.Υ. εργάζονται μόνο ένας παθολόγος και δύο παιδίατροι.
  • Οι νοσηλευτές στο νοσοκομείο ζουν συνεχείς μετακινήσεις ανάλογα με τις ανάγκες για μπαλώματα και στα κέντρα υγείας πραγματοποιούν μονές βάρδιες απογεύματα και βράδια κάνοντας και την καθαρίστρια και το θυρωρό και τον τραυματιοφορέα και τον τηλεφωνητή…
  • Το διοικητικό προσωπικό στα κέντρα υγείας είτε είναι για… δείγμα, είτε καλύπτεται από συναδέλφους εκτελώντας αλλότρια καθήκοντα.
  • Οι μόνιμες καθαρίστριες είναι ελάχιστες και η καθαριότητα σε νοσοκομείο και κέντρα υγείας έχει παραχωρηθεί σε εργολαβικές εταιρείες με τις ανάγκες να καλύπτονται με σπαστή 4ωρη εργασία για ολόκληρο το 24ωρο…
  • Το μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου λειτουργεί χάρη στη μετακίνηση δύο γιατρών από άλλες δομές. Με απόφαση της 5ης ΥΠΕ έκλεισαν όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια στα ΚΥ της υπαίθρου με το ΚΥ Καρδίτσας να πραγματοποιεί τις αναλύσεις όλου του νομού δύο φορές την εβδομάδα. Το «νέο» εργαστήριο του ΚΥ Παλαμά δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει μικροβιολόγος.
  • Το ακτινολογικό τμήμα στο νοσοκομείο έχει μόνο δύο ακτινοδιαγνώστες, τα κενά καλύπτονται με γιατρούς που δουλεύουν με μπλοκάκι, ενώ προχωράει και η σύμβαση με ιδιώτη γιατρό για έως 140.000 ευρώ το χρόνο.Δεν υπηρετεί κανένας ακτινολόγος στα ΚΥ και οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι δεν επαρκούν ούτε για τις εφημερίες παρά την ύπαρξη σύγχρονων μηχανημάτων.

Καλούμε τους εργαζόμενους που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και καταλαβαίνουν ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις είναι ψίχουλα και κοροϊδία, ενώ καλούνται να ξαναπληρώσουν για να «βρουν σειρά» στα απογευματινά επι πληρωμή ιατρεία και χειρουργεία.

Καλούμε τους αγρότες που βλέπουν το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται, το νερό το καλοκαίρι να μην φτάνει και το φθινόπωρο να τους πνίγει, ενώ τα ιατρεία και τα Κέντρα Υγεία των χωριών τους συνεχώς υποβαθμίζονται.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους που τους ρημάζει η φορολογία και βλέπουν τα μαγαζιά τους να έχουν όλο και λιγότερη δουλειά, ενώ ακόμα και με τις συνεχώς αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές δεν έχουν δωρεάν υγεία.

Καλούμε τους συνταξιούχους που η σύνταξή τους παραμένει καθηλωμένη, ενώ κατατρώγεται όλο και περισσότερο από τα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα για υγεία και φάρμακα.

Καλούμε όλο το λαό γιατί η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα! Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 11.30πμ στο ΚΥ Παλαμά.

 

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας και το

Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα νεκρά ψάρια που ξεβράζονται στον Παγασητικό
Επόμενο άρθρο 7ο Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας – CSuM2024