Ειδήσεις

Στο επίκεντρο η αντιπλημμυρική προστασία και η αγροτική ανάπτυξη της Θεσσαλίας


Η αντιπλημμυρική προστασία των αγροτικών περιοχών της Θεσσαλίας απασχόλησε την δεύτερη δίωρη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, προέβη σε αναλυτική και λεπτομερή αναφορά, όλων των έργων που έχει σχεδιάσει η νέα Περιφερειακή Αρχή, για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται σταδιακά, με βάση τη ροή  των πιστώσεων  που  παρέχει η κυβέρνηση, αναφέροντας επακριβώς τις περιοχές και τον προϋπολογισμό κάθε έργου, . Κατέστησε ωστόσο σαφές  ότι για την υλοποίηση των φραγμάτων η ευθύνη ανήκει στον νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων.

Τα μέλη της  ΠΑΚ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους  για τα έργα  αρμοδιότητας της Περιφέρειας, όπως και για την αναλυτική ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη.  Πέραν των παραπάνω, η αντιπροσωπεία της ΠΑΚ Θεσσαλίας που αποτελούνταν από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Χρήστο Αθανασιάδη, τους αντιπροέδρους, Χρήστο Παπαδημητρίου (ΠΕ Λάρισας), Κώστα Αρχοντή (ΠΕ Καρδίτσας), Γιάννη Σδράλη (ΠΕ Τρικάλων), Δημήτρη Μπανταβάνο (ΠΕ Μαγνησίας), τον γραμματέα Νίκο Παπαδόπουλο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη της ΠΑΚ, Γιάννη Ζαχαράκη, Βαγγέλη Δημητρακόπουλο, Χριστίνα Χλαπανίδα, Γιώργο Μακρή, Θανάση Ντούγκο, Θωμά Γεροτόλιο, Χρήστο Ζητούνη και Γιώργο Νικολόπουλο, έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

  1. Τη Θέσπιση ειδικού περιφερειακού προγράμματος ενίσχυσης της Οικοτεχνίας και εμπορίας για τους Οικοτέχνες αγρότες (γεωργούς-κτηνοτρόφους-μελισσοκόμους) της Θεσσαλίας, που βρίσκονται στο σχετικό μητρώο Οικοτεχνών του ΥΠΑΑΤ, ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω την παραγωγή, μεταποίηση, συσκευασία και πώληση από τους ίδιους των προϊόντων τους.

2.Την αναγκαιότητα νέου  προγράμματος για τους πλημμυρόπληκτους κτηνοτρόφους καθώς από το Μέτρο 5.2, δεν επωφελήθηκαν, λόγω των κριτηρίων που απαιτούνται.

  1. Τη χορήγηση σε σύντομο χρονικό διάστημα ενισχύσεων για τους πληττόμενους μηλοπαραγωγούς από τον Daniel, των βαμβακοπαραγωγών που αναγκάστηκαν να προβούν σε συνεχείς επανασπορές αλλά και των δενδροκαλλιεργητών Ελασσόνας που υπέστησαν ζημιές οι καλλιέργειές τους.
  2. Άρση όλων των αδικιών της πληρωμής των αγροτών των παρακάρλιων περιοχών και ειδικότερα σε όσους είχαν προβεί σε αμειψισπορά καθώς και για τους κτηνοτρόφους και τους αμυγδαλοπαραγωγούς.
  3. Να αρθεί η αδικία των πλημμυροπαθών αμπελουργών, οι είναι οι μόνοι οι οποίοι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ αποζημίωση λόγω Daniel, για την καταστροφή της παραγωγής των οινοποιήσιμων αμπελιών τους.
  4. Πρόγραμμα ενίσχυσης πλημμυροπαθών, εκτός παρακάρλιων περιοχών:

Άμεση εκπόνηση ειδικού προγράμματος ενίσχυσης των πλημμυρόπληκτων παραγωγών, λόγω Daniel και Elias, που βρίσκονται εκτός των παρακάρλιων περιοχών, όπου τα χωράφια τους δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, εξαιτίας φερτών υλικών ή καταστροφής του γόνιμου εδάφους, όπου με πρόχειρους υπολογισμούς, ανέρχονται κοντά στα 100.000 στρέμματα.

  1. Έλεγχοι στα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ και κυρίως στη Φέτα
  2. Επιδοτούμενα προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
  3. Αναβάθμιση Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Χρήστος Σταϊκούρας: Υλοποιούμε ένα πλήθος εμβληματικών και μικρότερων έργων, τα οποία αλλάζουν τον χάρτη των υποδομών της χώρας
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση ΣΘΕΒ για το ESG και καλές πρακτικές επιχειρήσεων