Ειδήσεις

Στην εντατική παραμένει η αγορά της Καρδίτσας


Με πολύ αυστηρά μέτρα θα ανεβάσει ρολά από την ερχόμενη Δευτέρα το λιανεμπόριο, με την αγορά της Καρδίτσα να είναι ήδη πολύ λαβωμένη από τα συνεχή απαγορευτικά και τους εμπόρους να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Περικλής Κορκώτσιος όλα είναι στον αέρα, αφού μην ξεχνάμε ότι τις δυο τελευταίες εβδομάδες ο Δήμος Καρδίτσας βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» με πολλούς περιορισμούς.

Η τοπική αγορά, δηλαδή, «έχασε» και τις δυο τελευταίες εβδομάδες (δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου) των εκπτώσεων και όπως προσθέτει ο κ. Κορκώτσιος «σε αγορά με κλειστά μαγαζιά δεν υπάρχουν εκπτώσεις».

Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής μας στενάζει κυριολεκτικά από τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί, εμπορεύματα πήγαν χαμένα και γενικότερα σε καμία περίπτωση οι τηλεφωνικές ή οι ηλεκτρονικές παραγγελίες δεν είναι το ίδιο με τη φυσική παρουσία του καταναλωτή.

Η αγορά παραμένει στην εντατική και κανείς δεν γνωρίζει εάν και τι άλλο μπορεί να αλλάξει και πάλι στην πορεία με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, επομένως η ανησυχία είναι έντονη και συνεχής.

Την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου, λοιπόν, θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, με ιδιοκτήτες και υπαλλήλους να ετοιμάζονται πυρετωδώς, απολυμαίνοντας τους χώρους και τοποθετώντας τα εμπορεύματά τους και πάλι στις βιτρίνες προσδοκώντας στο καλύτερο δυνατό.

Τα  καταστήματα είναι αποφασισμένα να τηρήσουν τα μέτρα και να εφαρμόσουν με ευλάβεια τα όσα ορίζει το πρωτόκολλο, μη ρισκάροντας κάτι άλλο που ενδεχομένως να φέρει και πάλι το κλείσιμο της αγοράς.

Τι ανοίγει – Πως θα ψωνίζουν οι καταναλωτές

Επί της ουσίας ανοίγουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, εκτός από τα εμπορικά κέντρα, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά, τα outlets και τα shop in shop.

Η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου θα γίνει με τις μεθόδους click away και click in shop.

Με άλλα λόγια, ο καταναλωτής για να πραγματοποιήσει τα ψώνια του θα πρέπει να κλείσει ραντεβού με την επιχείρηση επιλέγοντας είτε παραλαβή εντός (π.χ. σε περίπτωση που επιθυμεί να δοκιμάσει το προϊόν) είτε εκτός αυτής.

Η επιχείρηση θα του αποστέλλει απαντητικό μήνυμα (με την ημέρα και την ώρα του ραντεβού), το οποίο και θα επιδεικνύει ο καταναλωτής σε περίπτωση ελέγχου.

Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ., με μέγιστο όριο τους 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Για να κάνει τις αγορές του ο πελάτης -είτε με click away είτε με click in shop- οφείλει για να μετακινηθεί να αποστείλει μήνυμα στο ειδικό, νέο πενταψήφιο αριθμό (13032) που θα τεθεί σε λειτουργία, αποκλειστικά, για το λιανικό εμπόριο.

Ο καταναλωτής θα έχει δικαίωμα να αποστείλει ένα μήνυμα ημερησίως, ενώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει τα ψώνια του εντός τριών ωρών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα μέτρα φαίνεται να σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα παρατηρηθούν ουρές έξω από τα καταστήματα αλλά ταυτόχρονα αποθαρρύνουν και τη ζήτηση.

Έτσι λοιπόν, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στη ζωή μας μπαίνει ένας νέος πενταψήφιος αριθμός. Ο λόγος για το 13032, το οποίο θα μας «επιτρέπει» να μετακινηθούμε για ψώνια.

Το SMS θα έχει τρίωρο περιορισμό, ενώ θα μπορούμε να το στείλουμε μια φορά τη μέρα.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου προχώρησε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε «και για τα ψώνια από εμπορικά καταστήματα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από δήμο σε δήμο. Θα κλείνει ραντεβού ο καταναλωτής με το κατάστημα. Ο καταναλωτής μπορεί να μένει στην Κηφισιά και το κατάστημα να είναι στη Γλυφάδα. Με το 13032 θα έχεις ένα sms στο κινητό σου, που σου επιτρέπει να κάνεις αυτήν την συναλλαγή, πάντοτε με τήρηση των μέτρων για τον αριθμό πελατών στο κατάστημα. Αν έχεις και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο ραντεβού για ψώνια, θα μπορείς να το κάνεις, μέσα στις τρεις ώρες που δίνει περιθώριο το sms στο 13032».

Διευκρίνισε πως «όταν κλείνεις ραντεβού θα πρέπει να έχεις απαντητικό sms ή mail από το κατάστημα, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος, ενώ δεν θα μπορείς να στείλεις δεύτερο sms για ψώνια, μέσα στην ημέρα».

Προηγούμενο άρθρο Νέο αρνητικό ρεκόρ με 33 κρούσματα covid καταγράφει η Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Πώς θα αποζημιωθούν οι αγρότες της Καρδίτσας