Ειδήσεις

Στην αγκαλιά ανάδοχων οικογενειών 58 παιδιά


58 παιδιά απέκτησαν μια οικογένεια και μια ζεστή αγκαλιά μέσα από το θεσμό της αναδοχής, σε όλη τη Θεσσαλία, από το 2018 έως σήμερα. Αυτό έγινε γνωστό κατά την πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση για τον θεσμό της αναδοχής που οργάνωσαν, το πρωί της Παρασκευής, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Καρδίτσας και το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εμπλεκόμενοι φορείς και κοινωνικοί λειτουργοί, με στόχο την ενημέρωση και ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αναδοχής.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε η αρμόδια Αντιπερειφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας Ανδριάνα Κομήτσα η οποία έκανε λόγο για ένα πολύπλευρα σημαντικό θεσμό.

Μεταξύ άλλων, η Κοινωνική Λειτουργός MSW- ψυχολόγος, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών – Υιοθεσιών ΕΚΚΑ Γιώτα Μάνθου ανέπτυξε τις πολιτικές αποϊδρυματοποίησης στη χώρα και όλα όσα αφορούν το νέο πλαίσιο για την αναδοχή και την τεκνοθεσία.

 

 

 

 

 

 

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας Ανδριάνα Κομήτσα 

Σε δηλώσεις της, η Αντιπερειφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας Ανδριάνα Κομήτσα τόνισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Είναι γεγονός ότι τα παιδιά, έχουν ανάγκη μια οικογένεια, μια αγκαλιά και όχι από μια ιδρυματική φροντίδα. Η οικογένεια είναι το φυσικό τους περιβάλλον.

Βλέπετε, πόσα παιδιά αυτή τη στιγμή υπάρχουν εγκαταλειμμένα. Εμείς επιδιώκουμε να μην συμβαίνει αυτό.

Εννοείται, ότι το πρωτεύον για εμάς είναι να γυρίσουν στις φυσικές τους οικογένειες, αλλά πολλές φορές, με εισαγγελική παρέμβαση, αυτό δεν υφίσταται οπότε προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την ηρεμία των παιδιών να τους κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη ώστε να βρούνε μια οικογένεια».

 

Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Τέλιου

«Η αναδοχή είναι μια πράξη αγάπης, ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς.

Είναι η γέφυρα που συνδέει παιδιά σε ανάγκη με οικογένειες γεμάτες στοργή.

Είναι μια διαδικασία που δεν αφορά μόνο τους ανάδοχους γονείς, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς αντανακλά το επίπεδο της ευαισθησίας και της αλληλεγγύης μας.

Σήμερα, μέσα από αυτή την εκπαιδευτική συνάντηση, έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη γνώση, τη συνεργασία και τις καλές πρακτικές, ώστε να υποστηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τον θεσμό της αναδοχής στην περιοχή μας.

Θέλω να συγχαρώ τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Καρδίτσας, το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.

Η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κοινωνικών λειτουργών είναι ανεκτίμητη και δείχνει πως, όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των παιδιών».

 

Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων και Υποψήφιων Ανάδοχων-Θετών Γονέων

Αξίζει να σημειωθεί πως το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας από το 2014 ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον θεσμό της αναδοχής και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, παιδιά που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον, δεν βίωσαν την ιδρυματοποίηση, αφού άμεσα τοποθετήθηκαν στο νέο τους οικογενειακό περιβάλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν:

-Το Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων στο οποίο καταγράφονται όλα, ανεξαιρέτως, τα παιδιά τα οποία φιλοξενούνται σε δομή παιδικής προστασίας.

-Τα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων στα οποία είναι εγγεγραμμένοι όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

-Το Πληροφοριακό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας ANYNET.GR, με το οποίο ενισχύεται για πρώτη φορά η διασύνδεση των εμπλεκόμενων κοινωνικών υπηρεσιών.

Προηγούμενο άρθρο Εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου σπουδών ενηλίκων
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Τέλη Σπάνια και του Δημάρχου Παλαμά με τον Υπουργό Ανάπτυξης