Κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κ. Τσαλδάρη» στη Βουλή των Ελλήνων με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων: Το Υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας».
Στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Κιλελέρ σχετικά με το υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας ανέφερε τα εξής: «Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας έχω χρέος να σας μεταφέρω την αγωνία όλων των Θεσσαλών για την δραματική κατάσταση που βιώνει η περιοχή μας στα θέματα που σχετίζονται με τους υδατικούς πόρους.
Και προφανώς δεν εννοώ μόνον το αρδευτικό, που πράγματι είναι κρίσιμο για τους αγρότες και συνολικά για την οικονομία της Θεσσαλίας (μεταποίηση, βιομηχανία, επαγγελματίες, εμπόριο κλπ.). Εννοώ και το έντονο πρόβλημα που υπάρχει με το πόσιμο νερό.
Εννοώ επίσης και την ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ, τους κινδύνους από την ΞΗΡΑΣΙΑ και την οικολογική καταστροφή στα υπόγεια νερά που οι παριστάμενοι επιστήμονες και ειδικοί θα αναπτύξουν στις εισηγήσεις που θα ακολουθήσουν.
Οι περισσότεροι από τους παραβρισκόμενους γνωρίζουν ότι κατέχω και τη θέση του Δημάρχου Κιλελέρ, του μεγαλύτερου αγροτικού Δήμου της χώρας σε καλλιεργήσιμη έκταση όπου το πρόβλημα των υδάτων μας επηρεάζει στο μέγιστο βαθμό, ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλο Δήμο της Θεσσαλίας.
Ενός Δήμου που αγωνίζεται καθημερινά να εξασφαλίσει το πόσιμο νερό για τους δημότες του αντλώντας νερό από μεγάλα βάθη, με τεράστιο ενεργειακό κόστος γεγονός που οδηγεί και μια υγιή (έως τώρα) επιχείρηση ύδρευσης, τη ΔΕΥΑ Κιλελέρ στο δίλημμα ή να αυξήσει υπέρμετρα τα τιμολόγια του νερού, με σοβαρές όμως κοινωνικές συνέπειες, ή να πάψει πλέον να εξυπηρετεί τους δημότες της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!
Στο άλλο θέμα, στο θέμα της άρδευσης στο Θεσσαλικό κάμπο βιώνουμε τη συνεχή εγκατάλειψη εδαφών τα οποία πλέον δεν προσφέρουν βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση. Αποτέλεσμα, πολλοί ιδιοκτήτες αγροτικών γαιών, για να εξασφαλίσουν ένα μεγαλύτερο εισόδημα, αναγκάζονται να τις ενοικιάζουν ή και να τις πουλούν σε επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών αλλάζοντας τη χρήση τους.
Μια ενέργεια που ενδέχεται να επηρεάσει τον τομέα διατροφής στη χώρα μας, την απασχόληση και την προοπτική παραμονής των αγροτών στην ύπαιθρο.
Πολλοί άνθρωποι από άλλες περιοχές της χώρας που συχνά συναντώ, όταν τους μιλώ για τα νερά της Θεσσαλίας ο νους τους πηγαίνει στην εκτροπή του Αχελώου.
Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε πλέον όλοι, γιατί μόνο έτσι θα συνεννοηθούμε, πως ο ταμιευτήρας της Συκιάς επάνω στον Αχελώο και η μεταφορά όσων νερών έλθουν από εκεί προς το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας έχει για εμάς άλλη σκοπιμότητα. Εμείς ενδιαφερόμαστε κυρίως για τα νερά που θα συγκεντρωθούν σε μικρούς ταμιευτήρες γύρω από τον Θεσσαλικό κάμπο, όπως στα Φάρσαλα, στην Ελασσόνα, στο Μουζάκι, στην Πύλη, στο Νεοχώρι και σε αλλά ακόμη μικρότερα σημεία όπου υφίστανται λιμνοδεξαμενές ή όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθούν όπως στην Κοιλάδα στους Αγίους Αναργύρους και στη Νέα Λεύκη.
Τα νερά αυτών των μικρών ταμιευτήρων αρχικά θα μας προστατέψουν από τις πλημμύρες γιατί την κρίσιμη ώρα της έντονης βροχής τα φράγματα προβλέπεται να συγκρατούν μεγάλες ποσότητες νερού στα ορεινά και δεν θα τις αφήνουν να φθάσουν μέχρι τα ποτάμια στα πεδινά και να προκαλούν τεράστιες καταστροφές. (Όσοι βρεθήκαμε στο Μουζάκι, στα Φάρσαλα, στον Αλμυρό και σε άλλα σημεία με τον «Ιανό» έχουμε ακόμα στο μυαλό μας τις τεράστιες υλικές καταστροφές σε υποδομές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις).
Παράλληλα οι μικροί ταμιευτήρες μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα της ύδρευσης πόλεων και κοινοτήτων της Θεσσαλίας. Σχεδόν το 80% των θεσσαλών (πλην Καρδίτσας και μέρους του Βόλου) αρδεύονται από υπόγεια ύδατα (γεωτρήσεις). Οι μικροί ταμιευτήρες θα στηρίξουν τις ανάγκες άρδευσης, θα περιορίσουν κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος, θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξοικονόμηση νερού όπως στοχεύουν και τα Σχέδια Διαχείρισης.
Συμπληρωματικά τα νερά από τον Αχελώο θα μας λύσουν το πρόβλημα των αποθεμάτων ώστε να αισθανθούμε ασφαλείς μπροστά στον κίνδυνο ξηρασίας, θα βοηθήσουν να επανέλθει η ισορροπία και στα ποτάμια μας και στα υπόγεια νερά που χάνονται και φυσικά θα παράξουν πολύτιμη υδροηλεκτρική ενέργεια στη Συκιά και στο Μουζάκι. Ενέργεια από εργοστάσιο παραγωγής το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο αλλά δυστυχώς ανενεργό.
Με λίγα λόγια τα νερά του Αχελώου (Συκιά) θα χρησιμοποιούνται ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ με εκείνα που θα έχουμε στο μέλλον από τους μικρούς ταμιευτήρες και έτσι θα είναι ισορροπημένο το ισοζύγιο μας στα νερά (όπως επιδιώκουν τα Σχέδια Διαχείρισης), και ως προς τις ποσότητες και ως προς τις χρήσεις.
Πριν ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου επιτρέψτε μου να καταθέσω μια πρόταση και να απευθύνω μια έκκληση. Προτείνω να συγκροτηθεί ένας πανελλήνιος φορέας ο οποίος θα διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους της χώρας. Στελεχωμένος και από έμπειρους επιστήμονες που θα γνωρίζουν τις υδατικές ανάγκες της κάθε περιοχής και θα προτείνουν εφικτές και άμεσες λύσεις στα προβλήματα του νερού. Παράλληλα κάνω έκκληση προς εκείνους τους συμπατριώτες μας που έχουν ανάλογο συμφέρον με μας για τη διαχείριση των υδάτων. Ας δημιουργηθεί μια επιτροπή, με δική τους πλειοψηφία και με συμμετοχή Θεσσαλών, η οποία θα διαχειρίζεται τη ροή των υδάτων του φράγματος και η οποία θα στέλνει το υπερβάλλον νερό, που μπορεί να επιφέρει καταστροφές στον τόπο τους, στη Θεσσαλία.
Κυρίες και Κύριοι,
Πριν λίγους μήνες η ΠΕΔ Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία δυο υπουργών, πραγματοποίησε μια εκδήλωση δίπλα στις όχθες του Αχελώου. Οι ομιλητές επιστήμονες, εκτός από άλλα, μας ενημέρωσαν πόσο επικίνδυνο θα είναι για την ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων εάν υπάρξει μια μεγάλη πλημμύρα.
Τα εγκαταλειμμένα φράγματα, τα μπετά, τα χώματα κλπ. που θα παρασυρθούν θα πολλαπλασιάσουν τις καταστροφές. Και, τέλος πάντων, κανέναν πλέον δεν τιμά το θέαμα ενός μεγάλου ποταμού που είναι χρόνια τώρα “μπαζωμένος”, άλλα και η στασιμότητα και εγκατάλειψη έργων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Από το βήμα του Εθνικού Κοινοβουλίου κάνω λοιπόν την ΕΚΚΛΗΣΗ στο σύνολο των βουλευτών ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και κομματικής αφετηρίας: ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΡΕΜΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΧΕΛΩΟΥ. ΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Εάν κρίνετε πως τα έργα αυτά υπηρετούν το δημόσιο όφελος, όπως και εμείς υποστηρίζουμε, ολοκληρώστε τα και παραδώστε τα σε λειτουργία. Εάν πάλι κρίνετε ότι δεν τα χρειαζόμαστε ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕ τα ημιτελή έργα άμεσα, ώστε πρώτον να μην κινδυνεύσουμε και δεύτερον να αποκτήσουμε σαφή εικόνα για το πόσες και ποιες εκτάσεις θα καλλιεργούνται διαθέτοντας μόνο τα περιφερειακά έργα. Πόσοι θα παραμείνουν στην ύπαιθρο και τέλος πάντων να γλυτώσουμε και από την οικολογική καταστροφή.
Κλείνοντας την τοποθέτηση μου στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών είμαι πεπεισμένος ότι αυτή μπορεί να δώσει απαντήσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων και ειδικότερα για το υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας. Το πρόβλημα των υδάτων είναι ένα από τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος. Ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσουμε συνολικά και να το επιλύσουμε επ’ ωφελεία των συμπολιτών μας. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, κατά βάση πολιτικό, το οποίο απαιτεί άμεσα πολιτική επίλυση από τη Βουλή των Ελλήνων».