Ειδήσεις

Στέφανος Ζαφειρόπουλος στο Ηχόραμα 100,8: Η ανάπλαση του Παυσιλύπου αλλοιώνει τον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό χαρακτήρα του


Την Τετάρτη 9/10, και ώρα 20:00, οι Φίλοι του  Παυσιλύπου  συνδιοργανώνουν με τον  Σύλλογο Δασολόγων και  το παράρτημα της Ε. Γ.Ε. Καρδίτσας,  συναυλία , με ελεύθερη είσοδο,  στην πλατεία Πλαστήρα, όπου θα συμμετέχουν ο Διονύσης  Τσακνής, η Φωτεινή  Βελεσιώτου  και τα τοπικά συγκρότημα  Blue Moon, no Mercy for Today, Μαριάνθη Κατσάρη-Καλπίας Παναγιώτης, Gypsies on Paradise, συμβάλλοντας  στην  ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργεί η δρομολογούμενη ανάπλαση και εντείνοντας την προσπάθεια αποτροπής των απαράδεκτων σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων.

«Οι  μετατροπές  που  προωθούνται από τη Δημοτική αρχή καταργούν ουσιαστικά  τη σημερινή εικόνα του πάρκου ως φυσικό άλσος , επιφέροντας  μη αναστρέψιμες καταστροφές στο πράσινο, προσθέτοντας παράλληλα ποικίλες τσιμεντοκατασκευές.

Οφείλουμε ως πολίτες της Καρδίτσας να προστατεύσουμε το μοναδικό φυσικό πάρκο στο κέντρο της πόλης, ζωντανό και λειτουργικό όλες τις ώρες της ημέρας, για όλους μας», τονίζουν οι Φίλοι του Παυσιλύπου.

Για το θέμα μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 το μέλος των Φίλων του Παυσιλύπου, αρχιτέκτονας, Στέφανος Ζαφειρόπουλος.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος ήταν καλεσμένος, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου τόνισε τα ακόλουθα:

«Τον τελευταίο καιρό, το Παυσίλυπο έπεσε θύμα της καταστροφικής αναπτυξιολογικής του κυβερνητικού σχήματος με εκτελεστή, μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, τον Δήμο Καρδίτσας.

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος όπου εμείς διαμαρτυρόμαστε δημόσια, με ημερίδες, αρθρογραφία, και εκφράζουμε τις αντιρρήσεις στην επιχειρούμενη καταστροφική ανάπλαση η οποία, μη σεβόμενη τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του ΄84, αλλοιώνει τον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό χαρακτήρα του πάρκου και της πλατείας Πλαστήρα.

Έτσι, χωρίς να έχει επιχειρηθεί μια ουσιαστική διαβούλευση, πράγμα το οποίο για εμάς είναι πολύ σημαντικό, να είναι ενημερωμένοι οι πολίτες, γιατί αυτή είναι η έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του τι ακριβώς γίνεται στην περιοχή.

Οπότε, προχώρησε σε μια μελέτη η οποία είναι μιας εντελώς ξενόφερτης αισθητικής.

Το Παυσίλυπο διαμορφώνεται σαν μια αυλή επτάστερου ξενοδοχείου.

Μια μελέτη που τη χαρακτηρίζουμε υπερπαραγωγή, που θυμίζει τις πολυτελείς κατασκευές στα Εμιράτα και στο Ντουμπάι.

Μια μελέτη που μειώνει την αίσθηση του πάρκου-άλσους, όπως είναι σήμερα το Παυσίλυπο.

Με τις προδιαγραφές της μελέτης που έχει δημοπρατηθεί, καταστρέφει όλη τη θαμνώδη βλάστηση, χωρίς να την αντικαθιστά.

Επιπλέον, εισάγει, χωρίς καμιά λογική, μια εκτεταμένη επιφάνεια νερού με 60 πίδακες, 60 σιντριβάνια.

Ένα σιντριβάνι υπήρχε στην κεντρική πλατεία το οποίο χάλασε και επί δύο χρόνια δεν κατάφεραν να το επισκευάσουν.

Τι θα γίνει με τα 60 σιντριβάνια;

Το νερό για να πλέει, πρέπει να κυλάει.

Αν παραμένει στάσιμο, λιμνάζει και γίνεται εστία βρωμιάς και εστία κουνουπιών.

Ακόμη, με τη μελέτη αυτή καταστρέφεται η παιδική χαρά.

Είναι πολύ προβληματική η έλλειψη  διαχειριστικής έκθεσης, μελέτης για την κοπή των δέντρων και την επέμβαση στο πράσινο.

Λένε ότι θα γίνει εκ των υστέρων .

Αυτά τα εκ των υστέρων είναι πολύ προβληματικά.

Θα μεσολαβήσουν ενστάσεις από τους δασολόγους, φορείς οικολογικούς, και το έργο θα καθυστερήσει και δεν θα προλάβει να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που δίνει το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

Και θα παραμείνουμε με το έργο ημιτελές και το χώρο του Παυσιλύπου περιφραγμένο από λαμαρίνες και χωρίς προστασία από ένα προβληματικό εργοτάξιο.

Θα πει κάποιος, 8 εκατομμύρια και θα χαθούν;

Και απαντάμε. Ότι το μεγαλύτερο κονδύλι από αυτά τα 8 εκατομμύρια είναι εισαγόμενα υλικά.

Η μελέτη προβλέπει την προμήθεια εξοπλισμού από Ιταλικές εταιρείες όπου τα χρήματα θα πάνε εκεί.

Και αυτή είναι όλη η φιλοσοφία του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Η τοπική οικονομία και η επιχειρηματικότητα του Νομού δεν έχει να ωφεληθεί σε τίποτα, πραγματικά, από τα 8 εκατομμύρια».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Βασιλική Ζιάκα, παρέστη στα εγκαίνια του 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Παλαμά
Επόμενο άρθρο Πέντε εργολαβίες για τον Θεσσαλικό σιδηρόδρομο