Ειδήσεις

Σωτήρης Γιαννακός (Αντιπρόεδρος ΕΟΑΣΚ) στο Ηχόραμα 100,8: Εμείς μιλάμε για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο


Μια αποτίμηση της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με 15 εκπροσώπους αγροτών αναφορικά με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους έκανε στο Ηχόραμα 100,8 ο Αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Σωτήρης Γιαννακός.

Ο κ. Γιαννακός μίλησε στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη και τόνισε πως ο αγροτικός κόσμος δεν άκουσε τίποτα καινούργιο και τίποτα ουσιαστικό.

Πιο αναλυτικά, δήλωσε τα εξής:

«Αυτό που έγινε με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους 15 εκπροσώπους των αγροτών, ήταν ότι δεν είπε τίποτα καινούργιο.

Είπε για το πετρέλαιο το οποίο είναι 80 εκατομμύρια και θα δώσει τα 40 τώρα μέχρι τέλος Μαρτίου.

Είχαμε πει, και δίνουμε και παραδείγματα, ότι τα 80 εκατομμύρια είναι περίπου 4 με 5 ευρώ το στρέμμα, άρα θα δώσει δυο με δυόμισι.

Και για να καταλαβαίνουν και οι αγρότες μας, ένα παραγωγός ο οποίος καλλιεργεί εκατό πενήντα στρέμματα θα πάρει 300 ευρώ.

Τριακόσια ευρώ είναι ένα φουλάρισμα μιας ημέρας σε ένα τρακτέρ 100 – 120 ίππων.

Μίλησε για το ρεύμα όπου δεν ξέρω ποιος τον ορμηνεύει τον κ. πρωθυπουργό, είπε ότι θα δώσει από 9,3 έως11 λεπτά την κιλοβατώρα σε αγρότες που δεν χρωστούν.

Εγώ ξέρω ότι όταν χρωστάς στη ΔΕΗ σου κόβουν το ρεύμα. Άρα, λοιπόν, αυτή η ατάκα πέφτει στο κενό. Άλλο ήθελε να πει προφανώς.

Γιατί στη ΔΕΗ όταν χρωστάς, που χρωστάμε φέτος γιατί δεν είχαμε εισόδημα, όταν πας να κάνεις μια ρύθμιση, δίνεις την προκαταβολή σου και από εκεί και πέρα θα πάρεις ρεύμα.

Στους χρεωμένους αγρότες δεν θα δώσουμε, στους τακτοποιημένους δεν θα δώσουμε σε αυτή την τιμή την κιλοβατώρα, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο το είπε.

Και είπε, μάλιστα, ότι θα το δώσει και σε συνεταιριστικά σχήματα. Εγώ να το καταλάβω ότι παίρνει νερό ένας ΤΟΕΒ από τον Δήμο. Ένας ο οποίος έχει πέντε χωράφια και πέντε γεωτρήσεις δεν θα πάρει, δηλαδή, αυτό το ευεργέτημα;

Και εν πάση περιπτώσει, και τα δύο αυτά αιτήματα είναι μακράν από αυτά που διεκδικεί το αγροτικό κίνημα.

Εμείς μιλάμε για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και μιλάμε στα επτά λεπτά το πολύ την κιλοβατώρα. Γιατί τρία με πέντε είναι τα έξοδα.

Από εκεί και πέρα, δεν είπε τίποτα ο κ. πρωθυπουργός για τις αποζημιώσεις. Πήραμε προκαταβολές στο βαμβάκι 140 ευρώ στο στρέμμα.

Τα έξοδα σε ένα στρέμμα βαμβάκι είναι 300. Θα πάρουμε άλλα 160;

Δεν μίλησε για τα πρόβατα. Πήραν 125 ευρώ την προβατίνα που πνίγηκε. Για να την αντικαταστήσουμε με μια γερμανική, με μία από τη Γαλλία ή από την Ισπανία την προβατίνα η οποία θα δώσει κατευθείαν εισόδημα, αυτή κάνει 350 ευρώ.

Επομένως, δεν απάντησε στο αίτημα τι θα γίνει με τους κτηνοτρόφους.

Ένας κτηνοτρόφος ο οποίος έχει χάσει τα πρόβατά του, έχει σταματήσει και το εισόδημα γιατί κάθε μέρα είχε την αρμεγή του, πούλαγε το γάλα και είχε το εισόδημα να ζήσει την οικογένειά του.

Τώρα χωρίς πρόβατα και με χαμένο εισόδημα, δεν πρέπει να πάρει αυτός ο άνθρωπος;

Είπαν για τις ελληνοποιήσεις ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι, να το δούμε και αυτό.

Για τον ΕΛΓΑ είπε ότι θα αναμορφώσουν τον κανονισμό, αλλά, να ξέρετε, και εκεί θα τον αναμορφώσουν με περισσότερη ασφάλιση. Πάλι εμείς θα την πληρώσουμε.

Άρα, λοιπόν, απέναντι σε όλα αυτά οι αγρότες θα απαντήσουν.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει αναβρασμός και πικρία».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Νέες εντάξεις 6 έργων LEADER ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα προϋπολογισμού 842 χιλ. Ευρώ
Επόμενο άρθρο Σήμα κινδύνου για το υδατικό της Θεσσαλίας – Ο καθηγητής Φάνης Γέμτος στο Ηχόραμα 100,8