Για την κατάσταση στην πολύπαθη από την κακοκαιρία Daniel περιοχή, το σήμερα και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Παλαμά, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης», Σωκράτης Δασκαλόπουλος μιλώντας αποκλειστικά, το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερώτηση: Κύριε Δασκαλόπουλε, πως είναι σήμερα η κατάσταση στον πολύπαθο από την κακοκαιρία Daniel Δήμο Παλαμά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή και πως πιστεύετε ότι θα μπορέσει να επέλθει η ανασυγκρότηση της περιοχής την επόμενη μέρα; Τι θα πρέπει να γίνει;
Απάντηση: Η κατάσταση είναι τραγική. Έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους οι ασθένειες. Η οικονομική δυσπραγία θα είναι τεράστια. Το 60 με 70% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα. Για να μπορέσει να επέλθει μια ανοικοδόμηση, δεν μιλάμε για ανασυγκρότηση, γιατί είναι μια φυσική καταστροφή η οποία είναι σαν την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, έχουν καταστραφεί τα οδικά δίκτυα, έχουν καταστραφεί οικίες, οι καλλιέργειες, ό,τι έχει να κάνει με επιχειρήσεις, με το ζωϊκό κλάδο.
Πρέπει, πρώτον, γρήγορα, πολύ γρήγορα, χθες, αποζημιώσεις πάραυτα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για να επιβιώσουν. Αποζημιώσεις στα σπίτια. Τα περισσότερα πρέπει να ξαναχτιστούν. Για να μπορέσει να υπάρξει κάπως μια οικονομική άνεση, να γυρίζει λίγο ο τροχός.
Επίσης, η καθαριότητα είναι ένα πολύ μεγάλο πράγμα. Δηλαδή, όπως ο Παλαμάς και χωριά όπως η Αγία Τριάδα που είδα, η Μεταμόρφωση, ο Βλοχός, ο Κοσκινάς όπου η λάσπη είναι ένα μέτρο. Καταλαβαίνετε, ότι εκεί δεν μπορούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες να παρέμβουν.
Πρέπει πάραυτα ο Στρατός να αναλάβει, με το μηχανικό. Θα έλεγα, ότι στον Δήμο Παλαμά θα πρέπει να γίνει μια πρόταση να εγκατασταθεί μόνιμα Στρατός. Ένα στρατόπεδο στον Παλαμά. Γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουμε ποτέ, μα ποτέ, με Τεχνικές Υπηρεσίες ή με προσωπικές πρωτοβουλίες και εθελοντές, να καθαρίσουμε όλο αυτό
Ερώτηση: Είναι πολλές οι ζημιές και στα έργα υποδομής και στον πρωτογενή τομέα. Είναι πολυεπίπεδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παλαμάς.
Απάντηση: Είναι ακριβώς όπως μετά από έναν πόλεμο. Ένας μικρός πόλεμος ο οποίος χτύπησε ένα Δήμο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχουν αναχώματα και με την πρώτη βροχή θα έχουμε πάλι πρόβλημα.
Οποιεσδήποτε υπηρεσίες, νομίζω ότι από σήμερα έχουν αναλάβει να τα φτιάξουν τα αναχώματα. Το βλέπω πολύ χλωμό. Πρέπει ο Στρατός να επέμβει και εκεί Δεν ξέρω γιατί δεν το κάνουν. Αν και είδα σήμερα το Στρατό αλλά η δουλειά του Στρατού είναι η ανασυγκρότηση,
Θα πρέπει, με τις αποζημιώσεις, τα αναχώματα να γίνουν γιατί στην επόμενη βροχή περιμένουμε πάλι τα ίδια. Είμαστε «γυμνοί». Δεν ξέρω γιατί υπάρχει μια κωλυσιεργία σε αυτό.
Ερώτηση: Οι δύσκολες αυτές περιστάσεις αλλάζουν και τις προτεραιότητες της επόμενης Δημοτικής Αρχής. Εσείς, εφόσον εκλεγείτε, ως θα αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα ζητήματα; Πως θα ιεραρχήσετε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες;
Απάντηση: Πρώτον, δεν είμαι θιασώτης των μεσοβέζικων λύσεων. Τα μεσοβέζικα πράγματα έχουν αναπόδραστο τέλος νομοτελειακό στη ζωή μας. Όποιος πατάει σε δύο βάρκες, όπως στην οικογενειακή ζωή, όπως στον κοινωνικό μας βίο, έτσι είναι και στην πολιτική. Οι μεσοβέζικες λύσεις δεν έχουν μακροχρόνια ζωή.
Όπως είπα πριν, η ανασυγκρότηση θα πρέπει να είναι οικονομική. Και η Περιφέρεια, φυσικά, θα σκύψει το κεφάλι της και θα αφήσει τους πόρους της κατά 70% στον Δήμο Παλαμά και το 30% σε όλους τους άλλους Δήμους που έχουν πληγεί. Γιατί εδώ είναι που έπεσε ακριβώς η ατομική βόμβα, που λέμε.
Εμείς θα προσπαθήσουμε ως Δήμος να είμαστε μάχιμοι, να είμαστε εκεί που πρέπει, κοντά στο δημότη, κοντά στον πολίτη, χωρίς κωλυσιεργίες. Γιατί πρώτοι εμείς καταστραφήκαμε στον αγώνα αυτόν που θα κάνουμε.
Την πολιτεία θα τη θέσουμε προ των ευθυνών της, θα είμαστε συνεργάτες και αρωγοί εκεί που πρέπει αλλά και αυτοί θα ακούνε αυτά που λέμε. Όποιος από την πολιτεία κωλυσιεργεί και δεν το κάνει… Εμείς δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Δεν θα λέμε, όπως λέει η νυν Δημοτική Αρχή, ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι γι ΄αυτό. Γιατί όποιος δηλώνει ότι δεν είναι υπεύθυνος είναι απλά ανεύθυνος. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι ΄ αυτό. Θα θέσουμε την πολιτεία προ των ευθυνών της γιατί αν δεν το πράττει αυτό, θα έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις.
Ερώτηση: Είχατε εκδηλώσει την επιθυμία να διεκδικήσετε το Δήμο Παλαμά πολύ καιρό πριν. Μιλήστε μας για τους λόγους που σας ώθησαν σε αυτή την απόφαση. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Απάντηση: Οι λόγοι είναι οι εξής. Η οικονομική δυσπραγία που υπάρχει στον τόπο μου. Ότι οι νέοι φεύγουν. Είμαστε 13.200 τώρα. Πριν είκοσι χρόνια ήμασταν 20.000 και πλέον. Κάθε δεκαετία που γίνεται η πληθυσμιακή καταμέτρηση έχουμε μια μείωση του 25%. Αυτό κάτι δείχνει. Σε τριάντα χρόνια δεν θα υπάρχουμε, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Και καταλαβαίνετε τώρα, μετά από αυτή την καταστροφή, αν θα μείνει νεολαία.
Η επόμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έχει λαϊκή εντολή. Δεν θα είναι κομματική φυτευτή ούτε θα έχει πολιτικά γραφεία. Το λέω σε όλους τους τόνους διότι θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά έχουν εκλείψει. Τα λαϊκά στρώματα πάντα, όταν βρίσκουν κάποιον, όποιος και να είναι αυτός, γιατί η φύση απεχθάνεται το κενό που θα εκφράζει τα συμφέροντά τους, συσπειρώνονται γύρω του και αντεπιτίθενται. Και αυτό γίνεται τώρα ακριβώς στο Δήμο Παλαμά.
Εμείς είμαστε εδώ να το πράξουμε αυτό. Να φέρουμε καλύτερες μέρες στον τόπο μας και θα συνεργαστούμε με όλους για το καλό του τόπου μας.
Ερώτηση: Ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις σας για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και το αρδευτικό ζήτημα που ταλανίζει την περιοχή και που τώρα, μετά την κακοκαιρία Daniel, λαμβάνουν και άλλες διαστάσεις;
Απάντηση: Οι προτάσεις μου πριν την κακοκαιρία Danielήταν άλλες. Τώρα το αρδευτικό για να λυθεί, εντός 24 μηνών που θα αναλάβουμε, έχουμε δηλώσει ότι θα παραιτηθούμε αν δεν γίνει πρώτον το φράγμα στο Μουζάκι και το φράγμα στα Άγραφα που πρέπει να γίνει. Αν γίνουν αυτά τα δύο φράγματα, αυτομάτως λύνεται και το αρδευτικό. Αυτά τα φράγματα για να γίνουν, θα πρέπει να αναλάβει ο Στρατός και πάλι και όχι κάποιες εταιρείες. Εάν θα είναι η ΤΕΡΝΑ, ο ΈΚΤΩΡ ή κάποιος άλλος θα υπάρχει πολιτικός δάκτυλος. Θα υπάρχει, δυστυχώς, ιδιοτελώς ιδιωτικό συμφέρον ψηφοθηρίας. Και εάν υπάρχει ψηφοθηρία, δυστυχώς, δεν θα υπάρχει μέλλον. Δεν θα γίνει κανένα έργο και θα ψάχνουμε να βρούμε που πήγαν τα χρήματα.
Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, θα θέσουμε αυτά τα ζητήματα. Όποιος δεν τα ακούει αυτά τα ζητήματά μας, θα πρέπει πολύ απλά να γνωρίζει ότι θα είναι πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και εμείς θα είμαστε εδώ για τα συμφέροντα του τόπου μας. Φυσικά, αυτό δεν θα ήθελα να το εκλάβουν ως απειλή.
Είναι μια πραγματικότητα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους Παλαμιώτες. Από τα Καλογριανά ως τη Λεύκη, από τον Άγιο Δημήτριο ως το νότο, τους Γοργοβίτες, εμείς θα πράξουμε τα συμφέροντα για τους δημότες μας. Ισχύς μας η δύναμη του λαού. Η πολιτική θα σκύψει επάνω. Είναι ένας Δήμος εκτάκτου ανάγκης. Θα δώσει τις βοήθειες που πρέπει και όλα τα υπόλοιπα θα τα αφήσει σε εμάς. Θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα δουλέψουμε.
Ερώτηση: Στόχος σας είναι και η ενίσχυση της αγροτικοεπιχειρηματικής δραστηριότητας που θα συμβάλει στην επιστροφή των νέων στη γενέτειρά τους και γενικότερα σας απασχολεί έντονα το δημογραφικό ζήτημα. Ποιές είναι οι απόψεις σας γι ΄ αυτά τα ζητήματα;
Απάντηση: Η εργασία μου είναι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Μόνο με αυτές, με τυποποιητήρια, και στην πιπεριά και στο ντοματάκι, θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Κάθε τυποποιητήριο απασχολεί 50 με 60 άτομα προσωπικό, 70, 100. Ένα μικρό γύρω στα εξήντα άτομα τα οποία είναι γυναίκες επί το πλείστον και στη ηλικία 45, 50, εξήντα, εκεί που πονάμε περισσότερο.
Φανταστείτε ότι 60 άτομα σε ένα μικρό συσκευαστήριο είναι 60 οικογένειες. Δεν θα φύγει πολύς κόσμος από τα χωριά του τότε. Αυτό, επειδή κατέχω την τεχνογνωσία, θα το φέρω στον τόπο μου και θα γίνει. Όπως το έκανα και είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο σε όλη την Ευρώπη.
Ερώτηση: Έχετε δηλώσει ότι ο Δήμος Παλαμά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών. Τι άλλο θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στον Παλαμά και στην καθημερινότητα του δημότη, όταν φυσικά αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση από την κακοκαιρία; Ποια άλλα έργα υποδομής έχει ανάγκη για να περάσει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά;
Απάντηση: Δεν είναι τόσο τα έργα υποδομής τα οποία πρέπει να γίνουν. Σε θέματα καθαριότητας εννοούσα τώρα. Φανταστείτε τώρα. Δηλαδή, είναι χωριά όπου δεν έχουν κοπεί τα χορτάρια ποτέ. Γίνονται με προσωπικές δυνάμεις του καθ΄ έκαστου ιδιώτη. Τώρα να μιλάμε για καθαριότητα είναι πολύ δύσκολο.
Ο Δήμος νομίζω πάει με αυτόματο πιλότο. Να μην πω τα τελευταία χρόνια. Εγώ θα πω και τα εννέα χρόνια. Δεν είναι καιρός για αντιπολίτευση. Είναι καιρός για λύσεις. Οι λύσεις θα πρέπει να βρεθούν.
Πρώτον, αναπτυξιακό πλάνο από την πολιτεία και θα πρέπει εντός της εβδομάδος να αρχίσουν οι αποζημιώσεις.
Αναπτυξιακό πλάνο δικό μας που θα είναι πέρα από το βαμβάκι, το οποίο κατά 70 με 80% θα είναι μειωμένο φέτος, θα πρέπει η τυποποίηση και η εξαγωγή αγροτικών προϊόντων να επέλθει στον τόπο μας. Και αυτό θα το αναλάβουμε εξολοκλήρου.
Φυσικά, τα Ταμεία που υπάρχουν για την κοινωνική πολιτική που υπάρχουν στους Δήμους, θα πρέπει όντως να διατίθενται γι ΄ αυτό.
Εμείς σε κάθε γέννηση παιδιού δημοτών μας, θα δίνουμε από αυτό το Ταμείο. Υπάρχει η δυνατότητα. Αυτά τα χρήματα δεν ξέρω που πήγαιναν μέχρι τώρα. Χίλια ευρώ στην κάθε οικογένεια.
Τώρα, όμως, προέχουν άλλα. Άλλος δεν έχει κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του.
Ερώτηση: Μέχρι τώρα, η πολιτική σας διαδρομή αφορούσε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση άνθρωποι που ανήκουν στον παραγωγικό τομέα;
Απάντηση: Στην κεντρική πολιτική σκηνή, όταν είχα ασχοληθεί, ήταν από ιδεολογικούς λόγους καθαρά. Φυσικά σε κομματικούς σχηματισμούς δεν μπορεί ένας άνθρωπος να είναι ελεύθερος. Το κόμμα προέρχεται από τη λέξη κομματιάζω. Εκ των πραγμάτων είναι ένα πράγμα διχαστικό.
Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει να κάνει με κόμματα αλλά έχει να κάνει με ένωση και με ανθρώπους.
Εμείς είμαστε εδώ να ενώσουμε τους δημότες μας πέρα από κόμματα.
Νομίζω ότι η Αυτοδιοίκηση πλέον θα έχει να κάνει με τα άτομα. Η κεντρική πολιτική σκηνή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δυστυχώς. Δεν είναι πρόσωπα. Είναι κομματικοί σχηματισμοί. Οι κομματικοί σχηματισμοί έχουν ως πεμπτουσία την ψηφοθηρία. Έχει να κάνει με τα κατώτερα ένστικτα των ανθρώπων. Τα ηθικά ελατήρια είναι πολύ αδύναμα γιατί οι ψηφοφόροι άγονται και φέρονται από προσωπικά συμφέροντα. Τα προσωπικά συμφέροντα, δυστυχώς, για πολλούς συνανθρώπους μας είναι πάνω από ό,τιδήποτε.
Υπάρχει μια λέξη που στην αρχαία Ελλάδα τη λέγανε ως βρισιά. Είναι ο ιδιώτης. Εξ ου και στα λατινικά είναι το idiot, που σημαίνει βλάξ.
Ο άνθρωπος που ιδιωτεύει, που σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, στην πολιτική σκηνή έχει μέλλον. Γι ΄ αυτό οι μετριότητες πάντα επιπλέουν.
Η Αυτοδιοίκηση είναι κάτι διαφορετικό. Εδώ είδαμε ότι μπορούμε να πράξουμε τα καλά για τον τόπο μας.
Ελπίζω να είμαστε η θρυαλλίδα την οποία θα ακολουθήσουν και άλλοι και θα επέλθει ένα καλύτερο μέλλον.
Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες; Για ποιόν λόγο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση» και σε εσάς προσωπικά;
Απάντηση: Αν και είναι λίγο νωρίς να μιλήσουμε για πολιτική μετά από μια τέτοια καταστροφή, τα μηνύματα θα είναι ένας προς τους πολίτες και ένας προς την πολιτεία.
Προς τους πολίτες, το μήνυμα είναι ότι εμείς θα δουλέψουμε για το Δήμο μας, όχι μόνο εμείς οι αιρετοί, και οι δημοτικοί υπάλληλοι θα δουλεύουν και θα κάνουν αυτό για το οποίο είναι ταγμένοι..
Δεν θα υπάρχουν δοσοληψίες ψηφοθηρικές. Τώρα πια πρέπει να δουλέψουμε.
Το μήνυμα, επίσης, είναι ότι η ανασυγκρότηση, πέρα από την οικονομική, η οποία θα πρέπει να είναι από την πολιτεία και εντός της εβδομάδος θα πρέπει να είναι. Δεν μιλάω γενικά. Θα πρέπει να υπάρξει μια ανασυγκρότηση δημοτική σε όλους τους τομείς. Από τους τομείς της καθαριότητας, του πολιτισμού μέχρι και όπου άλλου μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος, και στον επαγγελματικό τομέα.
Εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα, δυστυχώς, που θα πέσουν στην πλάτη μας, για να τα βγάλουμε πέρα.
Στην πολιτεία, το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να φανούν αρωγοί ως προς τις αποζημιώσεις γιατί το ζωικό κεφάλαιο και το αγροτικό, που έχει εξαφανιστεί πλήρως, είναι τεράστιο. Αντιπροσωπεύει, νομίζω, το 8,4% του ΑΕΠ. Φανταστείτε για εμάς. Είναι νομίζω το 99%. Στον Παλαμά δεν κάνουμε εξαγωγές, πέρα από το βαμβάκι. Δεν έρχονται χρήματα. Απλά εισάγουμε πράγματα και τα πουλάει ο ένας στον άλλο. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να λύσουμε.
Η ανασυγκρότηση του Δήμου, φυσικά, θα είναι σε πολλά επίπεδα.
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα μηχανήματα τα ίδια τα οποία τα πήρε το νερό ενώ θα μπορούσαν να τα έχουν ανεβάσει στο 2ο σχολείο στη Μαγούλα και να έχουν σωθεί. Όπως έκαναν οι ιδιώτες με τα αυτοκίνητά τους.
Η ανασυγκρότηση πρέπει να είναι γενική, εκ βάθρων.
Η πολιτεία θα είναι αρωγός. Πιστεύω ότι θα είναι. Γιατί είναι πολύς ο πληθυσμός και μεγάλο το κακό. Θα πρέπει τα κλιμάκια να είναι περισσότερα. Στον έλεγχο στις κατοικίες, στα αγροτεμάχια, στα αιγοπρόβατα και στα βοοειδή. Για να γίνει γρήγορα αυτό που πρέπει να γίνει. Μας περιμένει χειμώνας, αναμένουμε βροχές, και θα πρέπει όλα αυτά, της πρώτης ανάγκης δηλαδή, να έχουν λυθεί.
Και μετά να μαζέψουμε τα συντρίμμια μας και να δουλέψουμε περισσότερο.