Με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του αρδευτικού δικτύου και την αξιοποίηση του διαθέσιμου υδάτινου δυναμικού από τη λίμνη Σμοκόβου, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος πραγματοποίησε αυτοψία στο εργοτάξιο κατασκευής του Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου (ΜΥΗΕ) «Σμόκοβο II» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.
Ο κ. Σκάρλος ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και των παρεμβάσεων που επηρεάζουν το αρδευτικό δίκτυο. Έλαβε μάλιστα τη δέσμευση ότι έως τις 10 Απριλίου οι παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί. Όπως τόνισαν ο Διευθυντής Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Μπουρμπουράκης και η Υπεύθυνη Μηχανικός του Έργου (Project Manager) κα. Αργυράκη, η άρδευση θα είναι ανεπηρέαστη καθώς οι πραγματοποιούμενες παρεμβάσεις προβλέπονται από τη μελέτη εφαρμογής και υλοποιούνται από τον Ανάδοχο του Έργου, ενώ η αρδευτική υποδομή θα είναι εγκαίρως έτοιμη για την έναρξη της αρδευτικής περιόδου.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Σοφάδων ζήτησε την άμεση εκκίνησή των αντισταθμιστικών έργων υποδομής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, πλέον των εσόδων που προβλέπονται από τη σύμβαση ενοικίασης δημοτικών εκτάσεων και των ετησίων ανταποδοτικών τελών υπέρ Ο.Τ.Α. από τη λειτουργία του Έργου.
Να σημειωθεί ότι το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) «Σμόκοβο II» ισχύος 3,2 MW κατασκευάζεται κατάντη του υπάρχοντος Υδροηλεκτρικού Έργου «Σμόκοβο I» της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε, παρουσιάζει ικανοποιητική εξέλιξη εργασιών και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2021.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Σοφάδων τόνισε:
«Για τη Δημοτική Αρχή αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση των όποιων ζητημάτων για την ομαλή έναρξη της αρδευτικής περιόδου.
Η αρδευτική περίοδος αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες και ευχή όλων μας είναι να κυλήσει ομαλά, με όσο το δυνατόν λιγότερο προβλήματα. Αυτός ήταν και λόγος της επίσκεψής μας στη θέση του Έργου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ, καθώς από τα νερά της λίμνης Σμοκόβου αρδεύεται μια σημαντικά μεγάλη έκταση στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε ότι είναι δυνατό να εξασφαλίσουμε το νερό που οι αγρότες χρειάζονται, επενδύοντας στον πρωτογενή τομέα, και δημιουργώντας συνθήκες που μπορούν να αποδώσουν προς όφελος των αγροτών.»