Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα μια σειρά από απαραίτητα έργα, όπως φράγματα και ταμιευτήρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υδατικά προβλήματα της Θεσσαλίας και μπορέσει να επέλθει η ανασυγκρότησή της επεσήμανε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 οομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γεωπόνος, Φάνης Γέμτος.
Ο καθηγητής μίλησε στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη τονίζοντας πως η πολιτεία θα πρέπει να λάβει θέση άμεσα και ξεκάθαρα για όλα αυτά τα ζητήματα όπως εξάλλου και για τα ημιτελή έργα και να τεθεί το θέμα επίσημα προς συζήτηση στη Βουλή.
Αφορμή για τη συζήτηση αυτή αποτέλεσε η σχετική πρωτοβουλία πολιτών με εμπειρία και πολυετή παρουσία στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο, οι οποίοι στηρίζουν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης σχεδιασμού, δράσεων και έργων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, καθώς και την οριστική και χωρίς άλλη καθυστέρηση υπέρβαση εκκρεμοτήτων από το παρελθόν που συνδέονται με το θέμα των υδάτων.
Μάλιστα, παραχωρήθηκε και σχετική συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν οι:Αλεξάκος Φώτης, πρώην Νομάρχης και πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας, Γέμτος Φάνης, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Τσαντήλας Χρήστος, γεωπόνος, δρ. Εδαφολογίας, ερευνητής, πρ. διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αναλυτικά η συνέντευξη του καθηγητή Φάνη Γέμτου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Ποιο θα πρέπει να είναι το πλέγμα σχεδιασμού, έργων και δράσεων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας;
Απάντηση: Οφείλουμε να πούμε ότι την περσινή χρονιά είχαμε μια έντονη απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρει φαινόμενα όπως είναι οι πλημμύρες, που είναι το πιο έντονο και μας έμεινε, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε και το φαινόμενο της ξηρασίας.
Διότι όλο το διάστημα Δεκέμβρη, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο δεν είχαμε καθόλου βροχές.
Είχαμε, βέβαια, αργότερα βροχές και είχαμε και το καλοκαίρι τον καύσωνα.
Επομένως, εδώ πέρα έχουμε όλα τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής τα οποία μας ήρθαν σε μια χρονιά και μας δημιούργησαν τεράστια προβλήματα.
Αυτό, λοιπόν, μας οδηγεί στο να πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, να σχεδιάζουμε και να εκτελούμε έργα τα οποία θα δώσουν στους Θεσσαλούς τις τέσσερις ασφάλειες.
Ασφάλεια από πλημμύρες, ασφάλεια από ξηρασία, ασφάλεια ενέργειας και επισιτιστική ασφάλεια.
Θα πρέπει, λοιπόν, να αρχίσουμε να συζητάμε και εμείς, βέβαια, ως ΕΔΥΘΕ, της οποίας είμαι μέλος, σηκώσαμε πολλά θέματα αλλά αυτό που κάναμε με τους δύο συναδέλφους, τον Φώτη Αλεξάκο και τον Χρήστο Τσαντήλα, ήταν να θέσουμε το θέμα προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε να κάνουμε έργα στη Θεσσαλία ανάσχεσης των πλημμυρών στα ορεινά.
Δηλαδή, να δημιουργήσουμε φράγματα τα οποία δεν θα επιτρέπουν το νερό να έρθει με ταχύτητα στον κάμπο.
Δεύτερον, να δημιουργήσουμε ταμιευτήρες για να έχουμε αποθέματα νερού για περιόδους ξηρασίας και για να μπορούμε το καλοκαίρι να ποτίζουμε.
Ποτίζοντας έχουμε μεγάλες αποδόσεις και ταυτόχρονα μπορούμε να κάνουμε και υδροηλεκτρική ενέργεια.
Ερώτηση: Τονίζετε, επίσης, ότι, χωρίς άλλη καθυστέρηση, θα πρέπει να γίνει υπέρβαση των όποιων εκκρεμοτήτων από το παρελθόν που συνδέονται με το θέμα των υδάτων. Εξηγήστε μας τι εννοείτε;
Απάντηση: Υπάρχει ένα άλλο θέμα το οποίο έχουμε, αυτή τη στιγμή, στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει μια αδυναμία να ξεκινάει έργα και να τα αφήνει στη μέση.
Δηλαδή, έχουμε κουφάρια έργων, όπως είναι στη Μεσοχώρα, που έχουμε ένα φράγμα εδώ και 20 χρόνια και κάθεται εκεί και περιμένει.
Έχουμε τα έργα στη Συκιά που επίσης είναι ημιτελή και τα έχουμε εκεί αφημένα και κινδυνεύουμε, αν τυχόν μας έρθει μια έντονη βροχόπτωση, εκεί πάνω, να πέσουν όλα αυτά τα έργα, να φράξει ο Πηνειός και να μας έρθει το νερό όλο στο Μουζάκι.
Και, βέβαια, έχουμε και από εδώ στην περιφέρεια της Λάρισα, στο Αγιονέρι, στο Ληθαίο στα Τρίκαλα.
Έχουμε μια σειρά από έργα τα οποία είναι ημιτελή και τα έχουμε αφημένα πάνω στα βουνά σαν να είμαστε μια χώρα που έχουμε τόσα λεφτά που δεν υπολογίζουμε τι έχουμε ξοδέψει και μας έχει μείνει αναξιοποίητο.
Επομένως, αυτό που θέσαμε, κυρίως προς το πολιτικό σύστημα της χώρας, είναι ότι οφείλει να καθίσει στη Βουλή και να πάρει αποφάσεις τι θα γίνουν αυτά τα έργα.
Είναι εξωφρενικό να έχεις ξοδέψει ένα δις ευρώ, και ξέρουμε πολύ καλά πόσα χρωστάμε, και αντί να κοιτάξουμε αυτά να τα βάλουμε να δουλέψουν, να αρχίσουν να αποδίδουν και να μας επιστρέψουν τα χρήματα, δυστυχώς εμείς τα έχουμε αφημένα εκεί πέρα.
Αυτό, λοιπόν, που είπαμε και οι τρεις και συμφώνησαν και πάρα πολλοί άνθρωποι, παλιοί αυτοδιοικητικοί, πανεπιστημιακοί, είπαμε ότι οφείλει η Βουλή να συζητήσει και να πάρει μια απόφαση.
Είτε να πει ότι τα έργα αυτά τα ακυρώνουμε και πάμε και τα γκρεμίζουμε, μαζεύουμε τα υλικά και τα πετάμε σε κάποιο ουδέτερο σημείο για να αφήσουμε το ποτάμι ελεύθερο να κινηθεί είτε φτιάχνουμε, τελειώνουμε το φράγμα, τελειώνουμε τη σήραγγα, την ταπώνουμε και εν συνεχεία ερχόμαστε και κλείνουμε το φράγμα και παράγουμε υδροηλεκτρική ενέργεια προς τη μεριά της Αιτωλοακαρνανίας είτε φέρνουμε και μια ποσότητα νερού προς της Θεσσαλία και παράγουμε και δεύτερη υδροηλεκτρική ενέργεια προς το Μουζάκι.
Ερώτηση: Πολύ σημαντικός παράγοντας και η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ζητάτε να ληφθεί ανάλογη πολιτική μια στη γεωργία, στο μίγμα των καλλιεργειών και των τεχνικών έργων που θα υλοποιηθούν στο μέλλον και θα συμβάλουν στην προστασία των οικοσυστημάτων. Είναι ένα πολυδιάστατο θέμα. Σωστά;
Απάντηση: Βεβαίως και είναι πολυδιάστατο και σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε στα μεν υπόγεια νερά που ποτίζουμε ένα έλλειμμα του οποίου τα σχέδια διαχείρισης υδάτων το εκτιμούν σε τρία δις κυβικά μέτρα. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας ότι το νερό έχει κατεβεί στα 200 και στα 300 μέτρα.
Άρα, επειδή έχουμε θάλασσα γύρω, κινδυνεύει το θαλασσινό νερό να πέσει μέσα και να το κάνει υφάλμυρο και να καταστρέψουμε τα χωράφια μας. Αυτό είναι ένα θέμα.
Δεύτερον, ο Πηνειός το καλοκαίρι είναι ξερός. Άρα, δεν υπάρχει ούτε οικολογική ροή ούτε τίποτα.
Και όλα αυτά δημιουργούν ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα.
Και, δυστυχώς, αυτό που προβάλλεται είναι ότι πράγματα δημιουργείται μια αλλοίωση του περιβάλλοντος όταν κάνουμε ένα φράγμα αλλά, από την άλλη μεριά, με το φράγμα που κάνουμε, έχουμε νερό για να περιορίσουμε άλλα οικολογικά προβλήματα.
Επομένως, θα πρέπει να ζυγίσουμε τι από τα δύο είναι το καλύτερο για να πάρουμε αποφάσεις.