Ειδήσεις

Σήμα κινδύνου για το Παράρτημα Αποθεραπείας Παιδιών με αναπηρίες – Η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελία Καλαπανίδα στο Ηχόραμα 100,8


Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση βρίσκεται το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Καρδίτσας, εάν δεν βρεθεί άμεσα κάποια λύση για τα πολλά και σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει και για τα οποία οι εργαζόμενοι εκπέμπουν ένα ηχηρό σήμα κινδύνου.

Την περασμένη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι της δομής προχώρησαν σε 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Παράρτημα, σε μια ύστατη προσπάθεια να γίνει κάτι προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Η έλλειψη διοίκησης του Κέντρου έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την ομαλή λειτουργία του Παραρτήματος, αλλά και των άλλων προνοιακών υποδομών, όπως είναι η σύμβαση για την καθαριότητα που έχει λήξει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα χώρο με αυξημένες ανάγκες.

Αντίστοιχα στους εργαζομένους δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες υπερωρίες από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και σήμερα, ενώ κυριαρχεί και η υποστελέχωση.

Η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελία Καλαπανίδα μίλησε, τη Δευτέρα, στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Πιο αναλυτικά, η κ. Καλαπανίδα υπογράμμισε στο Ηχόραμα 100,8 τα ακόλουθα:

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε αυτό τον καιρό είναι η έλλειψη Διοίκησης.

Το Κέντρο μας, δηλαδή, λειτουργεί χωρίς να υπάρχει Δ.Σ. ώστε να μπορούν να παρθούν αποφάσεις.

Αυτό προέκυψε μετά την παραίτηση της Διοίκησης και την αναπλήρωσή της από μια τρίμηνη ισχύ που είχε η προηγούμενη Διοίκηση και τελειώνοντας αυτή δεν έγιναν από το Υπουργείο οι απαραίτητες ενέργειες ώστε σύντομα να έχουμε Διοίκηση.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε για καθημερινά πράγματα, όπως είναι το πρόβλημα που προέκυψε με την καθαριότητα.

Ο χώρος είναι ένας χώρος όπου περιθάλπονται άτομα με ειδικές ανάγκες, με πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα, με νευροψυχικές διαταραχές, κινητικά προβλήματα και σε αυτό τον χώρο η καθαριότητα θα έπρεπε να είναι ένα στοιχείο να τη χαρακτηρίζει.

Έληξε η σύμβαση και λόγω της έλλειψης Διοίκησης δεν μπορεί να γίνει η υπογραφή ανάθεσης στον εργοδότη που θα πάρει τη σύμβαση από εδώ και πέρα.

Αυτό συμβαίνει από τις 12 Σεπτέμβρη και μέχρι σήμερα.

Επίσης, θα έχουμε θέματα με τα φάρμακα που λήγουν οι συμβάσεις τέλος του μήνα, με τις συμβάσεις τροφίμων και, επίσης, με τις διενέργειες των διαγωνισμών όλων που τρέχουν και που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία.

Δηλαδή, θα έχουμε παντού ελλείψεις.

Επί της ουσίας, είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Είμαστε υπάλληλοι τόσα χρόνια και βρισκόμαστε πρώτη φορά σε αυτή την κατάσταση.

Η έλλειψη προσωπικού δεν αφορά ένα Τμήμα. Έχει να κάνει με όλα τα Τμήματα. Διοικητική Υπηρεσία, έχει να κάνει με την κουζίνα, με τα πλυντήρια, έχει να κάνει γενικά με όλο το Παράρτημα.

Αναλογικά, αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος σε 12 με 15 περιθαλπόμενους κατά τη διάρκεια της μέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας ένας εργαζόμενος για 42 περιθαλπόμενους.

Οπότε, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι η κατάστασης.

Δεν έχουν γίνει προσλήψεις τα τελευταία 12 χρόνια.

Έχουν φύγει άνθρωποι με σύνταξη και δεν έχει αναπληρωθεί ούτε μία θέση.

Ενδεικτικά θα αναφέρω την τραγικότητα της κατάστασης στην κουζίνα όπου, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας μόνιμος υπάλληλος, παρά μόνο συμβασιούχοι.

Και αυτές οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του έτους και αν δεν ανανεωθούν ή δεν έρθουν κάποιοι άλλοι, η κουζίνα δεν θα λειτουργεί.

Για εμάς τους εργαζόμενους δεν υπάρχει μόνο η σωματική κούραση αλλά και η ψυχική κόπωση διότι η καθημερινότητά μας είναι πολύ δύσκολη.

Τα περιστατικά έρχονται συνεχώς και δεν έρχονται εύκολα περιστατικά και, λόγω της έλλειψης προσωπικού, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο πρώτος Ρομποτικός Εξωσκελετός στην Ελλάδα από την HERMES Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Ο Διευθυντής της Ομάδας Χρήστος Μπελογιάννης στο Ηχόραμα 100,8
Επόμενο άρθρο O Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄ θμιας Βάϊος Κουτής στο Ηχόραμα 100,8