Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο αγροτικός κόσμος του πολύπαθου Κοσκινά στoν Δήμο Παλαμά αφού, δέκα μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel, τα προβλήματα παραμένουν και οι κάτοικοι ζουν με μια μόνιμη αγωνία και ανασφάλεια του τι θα συμβεί στην επόμενη έντονη βροχόπτωση.
Τα θέματα και τις αγωνίες αυτές περιέγραψε στο Ηχόραμα 100,8, την Τετάρτη 3 Ιουλίου, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κοσκινά Αποστόλης Κωστόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Ο κ. Κωτσόπουλος τόνισε την ανάγκη καθαρισμού στο ποταμό Καλέντζη, δρομολόγησης όλων των απαραίτητων έργων, ώστε να θωρακιστεί η περιοχή και αποτραπεί ο κίνδυνος νέων πλημμυρικών επεισοδίων, και αναφέρθηκε, επίσης, στις αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί ακόμη, στα πολλά σπίτια που είναι ακόμα μέσα στην υγρασία και αδυνατούν οικονομικά να τα ξαναφτιάξουν, όπως και στις καλλιέργειες και τις δυσκολίες που βιώνουν οι αγρότες.
Πιο αναλυτικά, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κοσκινά Αποστόλης Κωστόπουλος επεσήμανε στο Ηχόραμα 100,8 τα ακόλουθα:
Ακόμα να γίνουν έργα
«Εγώ, από όσο θυμάμαι, είμαι 42 χρονών, κάθε φθινόπωρο πρέπει να φεύγουμε από τα σπίτια μας, να τα εγκαταλείπουμε για να μην πλημμυρίσουμε.
Ένα ποτάμι που έχει δημιουργηθεί από το 1953 για λογαριασμό των νερών της λίμνης Πλαστήρα, όσο υπήρχε η κτηνοτροφία, υπήρχαν τα ζώα που πήγαιναν και βοσκούσαν μέσα στο ποτάμι και υπήρχε και χαμηλή βλάστηση.
Μετά σταμάτησαν τα ζώα, η βλάστηση αναπτύχθηκε. Εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, αυτή δεν είναι βλάστηση.
Είχαμε τις πλημμύρες παλαιότερα, φθάσαμε στον Ιανό, ακούσαμε για εκατομμύρια. Καλά κάνουν.
Όμως, έργο δεν έχει γίνει. Αντικατάσταση των ζημιών των αναχωμάτων έχουν γίνει. Έργα δεν έχουν γίνει. Άλλο το έργο και άλλο αντικατάσταση.
Δεν υπάρχει καθαρισμός. Από τη γέφυρα για Κοσκινά και προς Καλέντζη μέχρι τη γέφυρα στη Μεταμόρφωση, εκεί είναι ένα δάσος, Αμαζόνιος. Με βάτους, με δέντρα, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.
Οπότε, φθάνουμε πριν από δύο μήνες, πέρυσι τον Ιούνιο, είχα τηλεφωνήσει στον τότε Αντιπεριφερειάρχη και του το είπα, ότι θα πλημμυρίσουμε. Μου είπε ότι κανένας δεν το θέλει για κανέναν. Έγινε.
Τώρα φθάνουμε δύο μήνες πριν συμπληρώσουμε έναν χρόνο από τον Daniel και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Ποιος είναι υπεύθυνος; Εγώ, όπως και το Συμβούλιο που έχουμε, βάζω από τον τοπικό σύμβουλο μέχρι τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Τώρα, ποιος είναι υπεύθυνος; Εγώ δεν είδα ούτε τοπικό σύμβουλο κανέναν να διαμαρτύρεται ούτε δήμαρχο, ούτε Αντιδήμαρχο, ούτε Αντιπεριφερειάρχη ούτε βουλευτή. Αυτοί είναι ξεχασμένοι, Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν βουλευτές. Δεν πέρασαν μια μέρα από το χωριό να δουν τι γίνεται».
Περιμένοντας τις αποζημιώσεις
«Έχουμε τα σπίτια μας, όσοι διαμένουμε, και μετά έχουμε και τις καλλιέργειές μας.
Εδώ είμαστε απλήρωτοι ακόμα. Μόνο ακούμε. Είπαν για 30 Ιουνίου και το παραμύθι συνεχίζεται. Τώρα λένε για 15 Ιουλίου. Τι πράγματα είναι αυτά.
Εμείς απωλέσαμε την παραγωγή μας. Μέχρι τέλη Δεκέμβρη υα εισπράτταμε και θα εξοφλούσαμε τις υποχρεώσεις που έχει ο καθένας και θα ζούσαμε μέσα στις οικογένειές μας.
Τώρα, όχι μόνο για τις οικογένειες δεν φθάνουν τα χρήματα, για τίποτα δεν φθάνουν. Χρωστάμε. Ποιες αποζημιώσεις; Ό,τι να ΄ ναι λένε.
Αναφορικά με τα σπίτια, όποιος μπορεί παίρνει κανένα δάνειο από την τράπεζα, και οι περισσότεροι προσπαθεί να μπει μέσα να κάνει κάτι, να βάψει.
Αλλά, στην ουσία, αυτά θέλουν όλα ξήλωμα, πόρτες, ντουλάπια. Ένα γιαπί είναι όλα τα σπίτια μας.
Μας λένε για 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ας πούμε ότι ο μέσος όρος ενός σπιτιού είναι εκατό τετραγωνικά, με 10.000 ευρώ και 6.600 που είχαμε λάβει για την οικοσκευή, ας μας πει κάποιος ότι με 16.600, αν τα δώσουμε αυτά σε ένα βουλευτή, στον πρωθυπουργό, πως θα φτιάξουν σπίτι».
Μπάζα και εστίες μόλυνσης
«Και υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα. Τις περιουσίες μας τις πετάξαμε και είναι έξω από το χωριό. Αλλά βλέπουμε ανάθεση στην ανάθεση. Ποιος θα πάρει τα σκουπίδια και τα λοιπά. Και όλα αυτά δέκα μήνες μετά. Παραμένουν εκεί. Και αποτελούν εστίες μόλυνσης. Δεν ήρθαν να πάρουν ούτε ένα ξυλάκι.
Όπως και για τα γκρεμισμένα σπίτια. Μέση στο χωριό υπάρχουν 60 γκρεμισμένα σπίτια. Και υπάρχουν, μέσα σε αυτά, τρωκτικά, φίδια.
Υπάρχουν σπίτια που είχαν καταψύκτες και υπάρχουν δυσοσμίες.
Πότε θα πάρουν τα μπάζα; Πότε θα στείλει το Υπουργείο Υποδομών τα ΠΑΕΚ; Έστειλαν πέντε ΠΑΕΚ στο χωριό. Και τι έγινε; Ποιος θα μαζέψει τα μπάζα;»
Καλλιέργειες και αγριογούρουνα
«Με τις καλλιέργειες, είχαμε, στην αρχή, προβλήματα με τα φυτρώματα και δεν ξέρουμε αν αυτό συντελέστηκε από τα φερτά υλικά που είχαν έρθει από τις πλημμύρες ή αν δεν έγινε σωστός έλεγχος των σπόρων.
Και έχουμε σπείρτε δυο και τρεις φορές κάποια χωράφια.
Και έχουμε και μεγάλο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα. Στα καλαμπόκια.
Δεχόμαστε από παντού πυρά».