Ειδήσεις

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού ο ΤΟΕΒ Τιτανίου – Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Βασίλης Γιαννάκος μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 για τα έργα αποκατάστασης


Για την πορεία των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε στον Οργανισμό ο Ντάνιελ μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο  Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Βασίλης Γιαννάκος.

Ο κ. Γιαννάκος ήταν καλεσμένος, την Τετάρτη 16/10, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα όσα έχουν γίνει και όσα έχουν δρομολογηθεί.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα στον ΤΟΕΒ Τιτανίου.

Ο κ. Γιαννάκος εστίασε, επίσης, στο έργο κατασκευής σύγχρονων κλειστών δικτύων άρδευσης Υπέρειας Ν. Λάρισας και Φύλλου-Ορφανών Ν. Καρδίτσας.

Με την ιδιότητα δε και του μέλους του Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), επικεντρώθηκε και στο βαμβάκι που φέτος, λόγω του καύσωνα και της ανομβρίας, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Πιο αναλυτικά, ο  Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Βασίλης Γιαννάκος τόνισε στο Ηχόραμα 100,8 τα ακόλουθα:

 

Έργα αποκατάστασης ΤΟΕΒ Τιτανίου

«Καταρχήν, να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή δικαιοδοσίας του Οργανισμού, του ΤΟΕΒ Τιτανίου, είναι αυτή η οποία έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά από τον Ντάνιελ.

Διότι ξεκινάει από τη Μεταμόρφωση και καταλήγει ως τη Λεύκη, που διαλύθηκαν, δηλαδή, οι γραμμές του ΟΣΕ. Και στη Μεταμόρφωση με τα πολύ γνωστά θέματα που γνωρίζει όλη η Ελλάδα.

Στα πλαίσια αυτά, η πολιτεία και η κυβέρνηση κλήθηκαν να χρηματοδοτήσουν κάποια αντιπλημμυρικά έργα που θα αναλάμβαναν οι Οργανισμοί, ανάμεσά τους και εμείς.

Εμείς προχωρήσαμε τον σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών, σύμφωνα με τις γνώσεις μας και τα στοιχεία τα οποία είχαμε.

Μας επισκέφθηκε, πριν λίγες ημέρες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, και ιστορικά, από ό,τι γνωρίζω, δεν ξανάγινε τέτοια επίσκεψη, όπως επίσης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, με σκοπό να ενημερωθούν για την πορεία των έργων,, τι ακριβώς έγινε, που διατέθηκαν τα χρήματα και τι σκοπεύουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα.

Έγινε μια πολύ καλή ενημέρωση, πέρα από τα στοιχεία που παρουσιάσαμε σχετικά με τον καθαρισμό των καναλιών.

Επίσης, δείξαμε και τα καινούργια εξελιγμένα συστήματα τα οποία έχουμε τοποθετήσει στις γεωτρήσεις αρδεύσεων που έχουν να κάνουν, κυρίως, με την τηλεδιαχείριση της λειτουργίας των γεωτρήσεων.

Δηλαδή, θα τις ελέγχουμε και θα τις προγραμματίζουμε από τα γραφεία μας, με έναν σύγχρονο τρόπο και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο που γνωρίζουν όλοι οι αρδευτές.

Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε και εκείνος, διότι έχουμε σχέση και με την Περιφέρεια, για τα έργα τα οποία υλοποιούμε και μας είπε πως είναι στη διάθεσή μας για μια καλή και σωστή συνεργασία, προς όφελος των πολιτών, των δημοτών, των μελών μας, όλων των Θεσσαλών».

 

Κλειστά δίκτυα άρδευσης Υπέρειας-Φύλλου-Ορφανών

«Το συγκεκριμένο έργο το έχω παρακολουθήσει, υπό την έννοια ότι το γνώριζα και από πριν, όταν ακόμα είχε γίνει η μελέτη το 2006 και το 2007 που κατατέθηκε από την τότε Δημοτική Αρχή του Δήμου Φύλλου στο Υπουργείο.

Εγκρίθηκε το 2013, επί ημερών του τότε Υπουργού κ. Χαρακόπουλου, και της ΝΔ, και, στη συνέχεια, έγινε προσπάθεια ώστε φθάσει στην επιλεξιμότητα της κατασκευής και της χρηματοδότησης, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν επετεύχθη δυνατό και, στην ουσία, έφθασε να είναι πρώτο επιλαχόν έργο στη Θεσσαλία.

Έτσι, λοιπόν, με τη νέα διαδικασία, μέσω ΣΔΙΤ, και της σημερινής κυβέρνησης, εντάχθηκε ως ώριμο έργο, πλέον, και ως ένα από τα πιο σύγχρονα έργα το οποίο έχουμε τη χαρά να γνωρίζουμε ότι μέχρι το 2026 θα ολοκληρωθούν τα έργα.

Και το 2027 οι παραγωγοί της περιοχής, κυρίως σε Φύλλο και Ορφανά, θα απολαύσουν αυτό το σύγχρονο έργο που θα τους βοηθήσει και στη μείωση κόστους της άρδευσης αλλά και θα τους αυξήσει και τα έσοδα από την παραγωγή τους.

Είναι ένα μεγάλο έργο-ανάσα».

 

Δύσκολη χρονιά για το βαμβάκι

«Το βαμβάκι είναι η μοναδική καλλιέργεια που αποφέρει τόσα σημαντικά έσοδα στο Νομό Καρδίτσας και κινείται όλη η αγορά.

Φέτος, όντως, υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα ανά περιοχή, ανά παραγωγό, ανά χωράφι.

Δεν έχουμε  τα αναμενόμενα αποτελέσματα τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε διότι ο καύσωνας έπαιξε έναν μεγάλο ρόλο σε όλη τη διαδικασία.

Αλλά και η ανομβρία η οποία δεν βοήθησε να γίνει η σωστή άρδευση, το πότισμα της καλλιέργειας, για αν έχει και την αναμενόμενη παραγωγή.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί οι οποίοι, φέτος, θα δυσκολευτούν με τη συνδεδεμένη, δηλαδή να πιάσουν τα 265 κιλά.

Υπάρχουν ελάχιστοι παραγωγοί που είναι μέσα στην παραγωγή τους, η πλειοψηφία, όμως, έχει τεράστιο πρόβλημα. Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας.

Ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεραστούν όλα αυτά και θα μπούμε με νέα ορμή στη νέα καλλιεργητική περίοδο διότι, φέτος, μην ξεχνάτε ότι παραγωγοί ταλαιπωρήθηκαν πάρα πολύ, από την αρχή της καλλιεργητικής φροντίδας λόγω πλημμυρικών φαινομένων αι μέχρι τώρα, τουλάχιστον, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αυτοψία Περιφερειάρχη Δ. Κουρέτα στα ημιτελή έργα του Αχελώου – Τη Δευτέρα σύσκεψη φορέων με θέμα το υδατικό πρόβλημα
Επόμενο άρθρο Ζωντανή μουσική βραδιά στο TERROIR Restaurant στα Τρίκαλα