Σε τροχιά δυναμικών κινητοποιήσεων εισέρχονται οι αγρότες της Καρδίτσας, αρχής γενομένης από αυτή την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα που θα διεξάγεται στο Δημαρχείο η ευρεία κλειστή σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου.
Ακολούθως, από την ερχόμενη Δευτέρα θα παρατάξουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και, στη συνέχεια, το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πανθεσσαλική σύσκεψη προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
Το μεσημέρι της Τρίτης, στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας παραχώρησε σχετική συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκαν τα κάτωθι:
«Την Παρασκευή 5/1 πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά ανοιχτή πανκαρδιτσιώτικη αγροτική σύσκεψη και μετά από συζήτηση καταλήχτηκε να συνεχιστεί η αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων και να βγούνε ΤΡΑΚΤΕΡ στις πλατείες των χωριών την Δευτέρα 15/1 και την επόμενη εβδομάδα να βγούμε σε μπλόκο, όπως έχουμε αποφασίσει στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΕΜ στη Νίκαια και αυτό να έχει πανελλαδική έκφραση.
Επίσης να καλέσουμε τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 11/1 και ώρα 12.00’ το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο Καρδίτσας. Ημέρα που θα πραγματοποιηθεί «κλειστή» σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με φορείς της Θεσσαλίας.
Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι πως τα προβλήματά μας παραμένουν και οι όποιες αποζημιώσεις είναι πολλή πίσω από τις πραγματικές ζημιές που έχουμε υποστεί. Γιατί πέρασαν τέσσερις μήνες και αρκετοί πλημμυροπαθείς : δεν έχουμε πάρει ακόμα τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, όπως και τα 2000 – 4000 ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο, το αρδευτικό δίκτυο να είναι στη πλειοψηφία του καταστραμμένο, έχουμε ζητήματα υγιεινής, ακατάλληλο πόσιμο νερό, ενώ το Κέντρο Υγείας Παλαμά ουσιαστικά εξακολουθεί να μην λειτουργεί και πολλά ζητήματα που αφορούν την επιβίωση μας έχουν εναποτεθεί στην ατομική ευθύνη.
Ταυτόχρονα, το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που προωθεί η κυβέρνηση, κινείται στη γνωστή λογική του κόστους – οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση, κλπ.
Με τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους “κόφτες” που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μειώσει τις αντιδράσεις. Όπως και με την παράταση ενός χρόνου και το 2χρονο πρόγραμμα απονιτροποίησης προσπαθεί να «χρυσώσει» το χάπι των πληρωμών της ΚΑΠ. Ακόμα και αυτά ήταν ξεκάθαρα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων μας και της πίεσης που ασκήσαμε!
Όμως η πρόθεση του Υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος. Π.χ. για το βαμβάκι που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια στο νομό, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 340 κιλά/στρ.*0,53 ευρώ=180,2 ευρώ/στρ.
Η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Α.Σ. διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση του κόστους παραγωγής. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
Διεκδικούμε επίσης :
- Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
- Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
- Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια.
- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ.
- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.
Πάνω σε αυτά τα αιτήματα διεκδίκησης περιμένουμε απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα από το κυβερνητικό κλιμάκιο. Ας μας πούνε λοιπόν : ποιο το ανώτατο ποσό αποζημίωσης ανά προϊόν και ζώο και πότε θα γίνει η εξόφληση ? Αντίστοιχα για το πάγιο κεφάλαιο. Τι θα γίνει με τις αποκαταστάσεις, τα αναχώματα και τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό ? Τι θα γίνει με το υψηλό κόστος παραγωγής ? κλπ…
Εμείς οι αγροτοκτηνοτρόφοι, όλοι όσοι έχουμε πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε με την εμπειρία χρόνιων αγώνων, πως οι κατακτήσεις μας ή το φρενάρισμα σχεδιασμών, ήρθαν όταν δώσαμε ανυποχώρητο αγώνα, ενωμένοι, αποφασισμένοι, και με μαζική συμμετοχή.
Στο νομός μας πρέπει να «πλημμυρίσουν» με τρακτέρ οι πλατείες των χωριών την Δευτέρα 15/1 και στη συνέχεια σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες σε Πανθεσσαλικό επίπεδο να βγούμε στο δρόμο του αγώνα, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές.
Χρειάζεται κοινός αγώνας και συμπαράσταση όλων των φορέων καθώς η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχή μας.
Είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να έχουμε εισόδημα επιβίωσης, να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας».