Ειδήσεις

Σε Μουζάκι και Παλαμά τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός


 Την Καρδίτσα αναμένεται να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την προσεχή Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί σε Μουζάκι και Παλαμά. Στο Μουζάκι, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το νέο Κέντρο Υγείας της περιοχής που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές Αυγούστου. Υπενθυμίζουμε ότι το προηγούμενο Κέντρο Υγείας Μουζακίου είχε καταστραφεί από την πλημμύρα Ιανός και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνες τις εικόνες με το κτήριο να είναι κομμένο στα δύο. Στον Παλαμά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εγκαινιάσει τον χώρο που θα στεγάσει το ΕΚΑΒ Παλαμά, ένα έργο που επίσης είχε πολύ μεγάλη ανάγκη η περιοχή, μετά τις ζημιές που άφησαν πίσω τους τα πλημμυρικά φαινόμενα. Παρών αναμένεται να είναι και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Μεταμόρφωση Παλαμά

Στην περίπτωση του Παλαμά, πάντως, με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε αν ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μεταμόρφωση.

Θυμίζουμε πως, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, παρουσιάστηκε στον Παλαμά το κυβερνητικό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση της Τοπικής Κοινότητας Μεταμόρφωσης που είχε κυριολεκτικά βουλιάξει από τις πλημμύρες.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε να δούμε το επίσημο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού καθώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα το επίσημο.

 

Στην πληγείσα Θεσσαλία

Λίγο πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός θα περάσει πρώτα από τη Θεσσαλία, στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις καταστροφικές πλημμύρες του Ντάνιελ προκειμένου να έχει μια συνολική εικόνα του τι έχει αποκατασταθεί μέχρι τώρα και πόσο έχει συμβάλει η κυβερνητική προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου, στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 είχαμε τον Ντάνιελ (συμπληρώνεται ένας χρόνος) και στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 είχαμε τον Ιανό (συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια).

Ή αλλιώς οι «μαύροι» Σεπτέμβρηδες της Θεσσαλίας.

Οι Σεπτέμβρηδες που βυθιστήκαμε κάτω από το νερό, κάτω από τις λάσπες, και που ακόμα και τώρα, τόσο καιρό μετά, τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ακόμα όλα.

 

Φράγματα Σκοπιάς, Μουζακίου, Πύλης

Την ίδια στιγμή, η Θεσσαλία περιμένει από τον Πρωθυπουργό κάτι ακόμα, πολύ ενδιαφέρον και ουσιαστικό.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτης Κουρέτας είχε γνωστοποιήσει στις 12 Αυγούστου (στο περιθώριο της πανθεσσαλικής σύσκεψης φορέων για τη λειψυδρία η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα) πως μέχρι το τέλος του μήνα (δηλαδή του τρέχοντος Αυγούστου) αναμένονται ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό για τα φράγματα  Σκοπιάς, Μουζακίου, Πύλης καθώς και τη διώρυγα Γυρτώνης-Κάρλας.

Εν αναμονή, λοιπόν, οι Θεσσαλοί και επί των παραπάνω ανακοινώσεων.

 

Το νέο Κέντρο Υγείας Μουζακίου

Επιστρέφοντας στο θέμα του νέου Κέντρου Υγείας Μουζακίου, θα πρέπει να αναφέρουμε πως αυτό βρίσκεται σε λειτουργία από τις 12/08/2024.

Είχε υποστεί σοβαρότατες ζημιές λόγω της κακοκαιρίας Ιανός, με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλο και άμεσα κατεδαφιστέο.

Η ανέγερση του νέου υπερσύγχρονου Κέντρου Υγείας Μουζακίου πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που δόθηκαν από την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ ήδη από τον Απρίλιο είχε ολοκληρωθεί η προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού, ξενοδοχειακού, πληροφοριακού εξοπλισμού, παράλληλα με την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών.

Σημειώνεται ότι από την κακοκαιρία μέχρι τη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας στις νέες εγκαταστάσεις, οι υπηρεσίες του ΚΥ συνέχισαν να παρέχονται όλο αυτό το διάστημα στους πολίτες με προσωρινή στέγαση των υπηρεσιών σε άλλο κτίριο του Δήμου.

Η έκταση 2.678 τ.μ. όπου εκτελέστηκε αυτό το πολύ σημαντικό έργο, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μαρίνου Αντύπα και Κοραή, στη θέση «Άγιοι Θεόδωροι» της πόλης του Μουζακίου. Με την παραλαβή της μελέτης από την ΤΕΡΝΑ – ΑΕ, την Άνοιξη του 2022, ο Δήμος εκκίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση της πολυπόθητης οικοδομικής άδειας, όπως κι έγινε περί τα τέλη Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Αμέσως άρχισε η ανέγερση με χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης 14 μήνες. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις με τις απαραίτητες συνδέσεις στα δίκτυα κοινής ωφέλειας – φυσικού αερίου και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται για τις τεχνικές αυτοψίες από αρμόδιες Υπηρεσίες.

Το νέο Κέντρο Υγείας Μουζακίου είναι ένα ισόγειο κτίριο με κεραμοσκεπή, συνολικής επιφάνειας 1.140,63τ.μ.

Κύριος στόχος του μελετητή είναι η αντιμετώπιση των αναγκών του κτιρίου, εφαρμόζοντας μια ευέλικτη αρχιτεκτονική λύση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις νομοθετικές οδηγίες και τις σύγχρονες τεχνικές. Η θέση και η μορφή του κτιρίου καθορίστηκε από το μέγεθος και το σχήμα του οικοπέδου. Καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό υπήρξε η αναγκαιότητα της άμεσης πρόσβασης των ασθενοφόρων και στάθμευσης τους πλησίον του χώρου Α’ βοηθειών με τη δυνατότητα της άμεσης αποβίβασης και επιβίβασης των ασθενών σε στεγασμένο χώρο (μεταλλικό υπόστεγο), λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της περιοχής. Ιδιαίτερο μέλημα ήταν και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου, εκεί που βρίσκεται η κύρια είσοδος του κτιρίου.

 

 

Στο εσωτερικό του κτιρίου δημιουργήθηκε ένα αίθριο, το οποίο εξυπηρετεί στον άμεσο φωτισμό και αερισμό των πέριξ χώρων και παράλληλα αποτελεί έναν χώρο χαλάρωσης και ευχάριστης ατμόσφαιρας στους επισκέπτες.

Επίσης, είναι διακριτή η ομαδοποίηση των χώρων σε σχέση με τις λειτουργίες που ορίζονται ως εξής: Χώροι εισόδων, πληροφόρησης και κυκλοφορίας,  Διοικητικοί χώροι, Χώροι αναμονής επισκεπτών, Χώροι ιατρείων και εξεταστηρίων, Χώροι Α’ βοηθειών, Χώροι βραχείας νοσηλείας, Χώροι εφημερίας των ιατρών, Xώροι Τομέα ΕΚΑΒ 5, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Χώρος κουζίνας και αναψυκτηρίων, Χώροι υγιεινής επισκεπτών και εργαζομένων, Χώρος Η/Μ, Αποθηκευτικοί χώροι

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η σεπτή μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου
Επόμενο άρθρο Ananti Resort & Spa: Έτοιμο να υποδεχθεί τις εκδηλώσεις σας!