Ειδήσεις

Σε κλίμα πανηγυρικό άνοιξε η αυλαία της 56ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια


Σε κλίμα πανηγυρικό άνοιξε, το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουνίου,  η αυλαία της 56ης Διεθνούς  Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή  Ένωση  Δήμων  Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας  και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η βραδιά ξεκίνησε με την παρέλαση αντιπροσωπειών των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων

από τη Νέα Ζηλανδία (συγκρότημα «Te Mātārae i Ōrehu»), το Αϊντάχο των ΗΠΑ συγκρότημα « Idaho Rocky Mountain Express») και το Συγκρότημα της Ελληνικής ομογένειας στην Μελβούρνη της Αυστραλίας «ΜANASIS School of Greek Dance and Culture» καθώς και τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων που έφθασαν από την πλατεία Πλαστήρα μέχρι την κεντρική πλατεία συνοδεία της πάντα εξαιρετικής Φιλαρμονικής του Δήμου Καρδίτσας.

Μέχρι να ανέβουν οι αντιπροσωπείες στη σκηνή, ακούστηκε η «Ωδή στον Καραϊσκάκη»,  σε ποίηση Γιώργου Παπακώστα και αφήγηση Παύλου Βησσαρίου.

Χαιρετισμοί επισήμων

Σειρά είχαν οι χαιρετισμοί των επισήμων και πιο συγκεκριμένα (όπως έγιναν κατά σειρά):

> του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως από αυτή την πλατεία, την πλατεία των Καραϊσκακείων, οι λαοί θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα κατά των πολέμων και ότι θα πρέπει να κυριαρχήσει το ήθος και η αγάπη του ενός για τον άλλον.

> του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Μανώλη Στεργιόπουλου, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, «Αφιερωμένα φέτος τα Καραϊσκάκεια στη συμφιλίωση των λαών. Πάντα ήταν. Με τους περισσότερους παραδοσιακούς χορούς να δένουν τον κύκλο της ζωής. Και να σπάνε την πολεμική ζώνη που μας επιβάλλουν, να σπάνε ένα φαύλο κύκλο βίας, όπου μας σέρνουν κάποιοι άλλοι. Όχι τα νέα παιδιά που βλέπετε να συμμετέχουν εδώ, όχι τα παιδιά μας που θυσιαστήκαμε οι γονείς, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και ο ήρωας που αντικρίζετε κάθε χρόνο εδώ, στην πολιτιστική μας γιορτή. Η θυσία μας αποκτά νόημα σαν κάνουν δικές τους τα παιδιά τις δοκιμασμένες στο αιώνιο πέρασμα αξίες».

>του βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. Γιώργου Κωτσού ο οποίος δήλωσε πως «Είναι μεγάλη μέρα καθώς ξεκινάει η πιο σημαντική, η πιο ουσιαστική και η πιο χαρακτηριστική γιορτή για το Νομό μας. Όπως εξίσου ουσιαστικό είναι και το φετινό μήνυμα για τη συμφιλίωση και τη συνύπαρξη των λαών. Ο Καραϊσκάκης είναι σύμβολο και σηματοδότης με τη δράση, τη φιλοπατρία και την αυταπάρνησή του. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η πτυχή της πολιτιστικής διπλωματίας. Το γεγονός ότι φιλοξενούμε συγκροτήματα από όλα τα μέρη της γης, επί της ουσίας θέτει την Καρδίτσα στον πολιτιστικό χάρτη διαφημίζοντας το Νομό και τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ειρήνη και τη συμφιλίωση».

>της βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. Ασημίνας Σκόνδρα η οποία έκανε λόγο για μια «μεγάλη μέρα, μεγάλη γιορτή. 56 χρόνια τιμάμε και δοξάζουμε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και παράλληλα όλους τους προγόνους μας. 56 χρόνια αντλούμε διδάγματα από την πλούσια παρακαταθήκη που μας άφησαν. Ομόνοια και ενότητα. Τα Καραϊσκάκεια έκαναν γνωστή την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου».

> του βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. Αριστοτέλη Σπάνια ο οποίος σημείωσε «Συγχαρητήρια σε όλους όσοι λαμβάνουν μέρος στα 56α Καραϊσκάκεια. Ευχαριστούμε τα συγκροτήματα που ήρθαν από το τόσο μακριά. Καλή επιτυχία στη διοργάνωση».

>του δημάρχου Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκου ο οποίος υπογράμμισε «Σήμερα η Καρδίτσα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη. Τα Καραϊσκάκεια είναι ένας θεσμός διαχρονικός. Ο πολιτισμός ενώνει και μακάρι οι κραταιοί της γης να αποφασίσουν να επικρατεί πάντα και μόνο ειρήνη».

> του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Τέλιου ο οποίος επεσήμανε «Τα Καραϊσκάκεια είναι ένας καταξιωμένος θεσμός, ένα σημείο αναφοράς, με εκδηλώσεις που αποδίδουν φόρο τιμής στον ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη. Αναδεικνύουν τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε και, παράλληλα, σηματοδοτούν την εξωστρέφεια».

>του μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Υπεύθυνου Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων Γιώργου Στεργιούλη τονίζοντας «56 χρόνια τα Καραϊσκάκεια προάγουν τον πολιτισμό. Το Επιμελητήριο σταθερά στέκεται δίπλα σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού».

>και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα ο οποίος, κηρύσσοντας την έναρξη της Γιορτής, ανέφερε εμφατικά πως «πίσω από όλο αυτό, υπάρχει ένα αφήγημα. Τι θέλουμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό; Πίστη στην κοινότητα. Η ματιά που δίνουμε έχει σχέση με τη στήριξη των ταυτοτήτων των ανθρώπων, με τη δική τους κουλτούρα, που τιμάμε. Εύχομαι όλη αυτή η εβδομάδα να έχει επιτυχία και να μας αφήσουν μηνύματα ουσιαστικά».

Επιστολή, με τις ευχές του για καλή επιτυχία, απέστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας που απουσίαζε στο εξωτερικό.

 

Εντυπωσίασε η Μικτή χορωδία Καρδίτσας «Parenthesis»

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει, στη συνέχεια, και αφού πρώτα ακούστηκε το τραγούδι «Καραϊσκάκης» (Ποίηση: Γιώργος Παπακώστας, Μουσική: Μαρίνα Κρανιά-Γιώργος Καραδήμος, Πρώτη εκτέλεση: Άρης Φαλιάγκας, Ενορχήστρωση: Ανδρέας Τσέγας), τη Μικτή χορωδία Καρδίτσας «Parenthesis».

Η Μικτή χορωδία Καρδίτσας «Parenthesis» ξεκίνησε τις δράσεις της τον Φεβρουάριο του 2023 και τελεί υπό την αιγίδα του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας. Πρόκειται για μια συνεργατική ομάδα, που έχει ως στόχο να ενώσει ανθρώπους με ενδιαφέρον για τη χορωδιακή μουσική από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας.

Η ονομασία «Parenthesis» προέκυψε από το σύμβολο της παρένθεσης όπως αποτυπώνεται στους στίχους του ποιητή – μουσικού Χρήστου Διαμαντή. Το σύμβολο της παρένθεσης που δίνει βήμα στη σκέψη, στην ερμηνεία, στο συναίσθημα, στην άποψη. Η παρένθεση είναι ένα σύμβολο που αξιοποιείται με αυτόν το τρόπο στην ποίηση και στην μουσική του Χρήστου Διαμαντή που έφυγε νωρίς από κοντά μας και υπήρξε από τα πρώτα μέλη του χορωδιακού σχήματος που πίστεψαν στην ανάγκη δημιουργίας του.

Στα φετινά «Καραϊσκάκεια» έφεραν την αποτύπωση του παραδοσιακού τραγουδιού μέσα από τη χορωδιακή σύνθεση και την εξέλιξη του στις νέες μορφές έκφρασης.

Τα τραγούδια που παρουσίασαν ήταν τα εξής: «Καράβι καραβάκι – Παραδοσιακό Σκύρου» (Επεξεργασία: Μιχάλη Αδάμη), «Μήλο μου κόκκινο  – Παραδοσιακό Ανατ. Μακεδονίας» (Επεξεργασία: Ματθαίου Λεγάκη) και περνώντας στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, τρία τραγούδια, σε χορωδιακή επεξεργασία του Δημήτρη Καρβούνη, «Τσάμικος – Μάνος Χατζιδάκις», «Μυρτιά – Μίκης Θεοδωράκης», «Άρνηση – Μίκης Θεοδωράκης» και για κλείσιμο απέδωσαν την «Καραγκούνα» (Παραδοσιακό Θεσσαλίας, Επεξεργασία: Στέφανου Ευθυμιάδη).

Τη χορωδία διεύθυναν η Ελένη Πρίτσα και ο Μιχάλης Ζαχαρτζής. Στο πιάνο οι Γιώτα Καραγιάννη και Πέγκυ Κωτούζα.

«Γεώργιος Καραϊσκάκης, ένας διαφορετικός ήρωας του ΄21»

Το επόμενο μέρος της βραδιάς περιλάμβανε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα βιντεοπροβολή με τίτλο «Γεώργιος    Καραϊσκάκης  ένας διαφορετικός ήρωας του 21».

«Οι ιστορικοί μιλούν για κείνον» και «Μέσα από το βλέμμα των σύγχρονών του», σε επιμέλεια της Δρ. Φένιας Λέκκα (Δίκτυο Μουσείων) και αφήγηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη  Παύλου Βησσαρίου, μέσα από το οποίο το κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει πολλά και σημαντικά τεκμήρια για τη ζωή και τη δράση του Γεώργιου Καραϊσκάκη, όπως τα όπλα του, μέσα από μια τρισδιάστατη αποτύπωση και πραγματικά όλη η παρουσίαση καθήλωσε και ήταν κάτι το πολύ διαφορετικό και συνάμα πολύ ουσιαστικό για τη διοργάνωση και την ταυτότητά της.

 

Μια πρώτη γεύση από τα ξένα χορευτικά

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια σύντομη εμφάνιση των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων από τη Νέα Ζηλανδία (συγκρότημα «Te Mātārae i Ōrehu»), το Αϊντάχο των ΗΠΑ συγκρότημα « Idaho Rocky Mountain Express») και το Συγκρότημα της Ελληνικής ομογένειας στην Μελβούρνη της Αυστραλίας «ΜANASIS School of Greek Dance and Culture» που εντυπωσίασαν και εισέπραξαν το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και η καλλιτεχνική επιμέλεια της έναρξης ήταν του ηθοποιού, σκηνοθέτη Παύλου Βησσαρίου τον οποίο η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ευχαριστεί θερμά.

Τα 56α Καραϊσκάκεια, που είναι αφιερωμένα στην ειρήνη και στη συμφιλίωση των λαών, θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου.

 

Πρόγραμμα διημέρου

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

>Συγκρότημα της Ελληνικής ομογένειας στην Μελβούρνη της Αυστραλίας «ΜANASIS School of Greek Dance and Culture»

>Μορφωτικός, Λαογραφικός, Σύλλογος Δρακότρυπας «Η Ανάπλαση»

>Μορφωτικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αμπελικού, Πολιτιστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Γοργοβιτών, Μορφωτικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λαμπεριωτών «Το Λαμπερό»

>Μορφωτικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας

>Μορφωτικός, Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος Παλαμά «Οι Καραγκούνηδες»

>Λαογραφικός και Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων «Ασκληπιός»

>Μορφωτικός Σύλλογος Δαφνοσπηλιάς

 

Στους υπόλοιπους Δήμους

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 – Ώρα 21:00

Φανάρι: Νέα Ζηλανδία

Λεοντάρι: ΗΠΑ

Γεωργικό:  Αυστραλία

 

 

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

>Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία JOIN US

>Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης

>Σύλλογος Αργιθεατών Μουζακίου

>Νέα Ζηλανδία (συγκρότημα «Te Mātārae i Ōrehu»)

>Φυσιολατρικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προαστίου

>Μορφωτικός Σύλλογος Ματαράγκας

>Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Ιστιαίας «Αθανάσιος Κορφιάτης»

 

 

Στους υπόλοιπους Δήμους

Τετάρτη 26  Ιουνίου 2024 – Ώρα 21:00

Σοφάδες: ΗΠΑ, Αυστραλία

Κρύα Βρύση: Αυστραλία

Προηγούμενο άρθρο Ψυχοσάββατο πριν την Πεντηκοστή
Επόμενο άρθρο Διήμερο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στο Δήμο Σοφάδων