Ειδήσεις

Σε απόγνωση οι Θεσσαλοί προβατοτρόφοι – Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος στο Ηχόραμα 100,8


Σε πλήρη απόγνωση εξακολουθούν να βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι και προβατοτρόφοι της Θεσσαλίας μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων και τις μεγάλες επιπτώσεις και καταστροφικές ζημίες που βιώνει ο κλάδος τους. Μετά την πανώλη, τώρα ήρθε η ευλογιά για να δώσει τη χαριστική βολή σε ένα αγροτικό επάγγελμα που δεν αντέχει άλλες απώλειες, ιδιαίτερα και μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα και τον Daniel.

Για την κατάσταση που βιώνουν και τις ανησυχίες τους για την επόμενη μέρα μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος.

Ο Γιώργος Βαϊόπουλος

Ο κ. Βαϊόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«Πραγματικά, τα προβλήματα της προβατοτροφίας πλέον δεν σταματούν.

Ιανός, Daniel, πανώλη, ευλογιά τώρα. Τεράστια προβλήματα.

Σφάζονται πολλά κοπάδια και με την πανώλη και με την ευλογιά και όλοι είμαστε πλέον με το φόβο στο μυαλό ότι μάλλον θα εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ξεκίνησε από τον Έβρο και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως έφθασε αυτή η ασθένεια στο Βόλο και στη Θεσσαλία.

Πολλά λέγονται, πολλά ακούγονται. Στο Βόλο ακούγεται ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα.

Ο φόβος είναι πια τεράστιος. Υπάρχει πρόβλημα σε όλη την κτηνοτροφία στην Ελλάδα.

Υπάρχει ένα ερώτημα. Πως ξεκίνησε η ευλογιά από τον Έβρο και κατέληξε σε όλη την Ελλάδα;

Δεν βρέθηκε ένα κρούσμα για να το απομονώσουμε. Το θέμα είναι ότι βρέθηκαν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη, εμείς σαν Συνεταιρισμός έχουμε πολλά μέτωπα ανοιχτά με τους κτηνοτρόφους και από τον Ιανό και από τον Daniel.

Ήρθε και η ευλογιά. Προσπαθούμε να πάρουμε τα μέτρα μας, να τα απομονώσουμε ώστε οι ζημιές να είναι οι λιγότερες δυνατές.

Οι αποζημιώσεις είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Δεν μιλάμε για αποζημιώσεις. Μιλάμε για καταστροφή. Η αξία των προβάτων είναι πάνω από 300 ευρώ.

Μιλάμε για πλήρη απαξίωση του επαγγέλματός μας. Δεν ξαναμπαίνει ο άλλος εύκολα στην παραγωγή.

Φανταστείτε ότι κάποιος χάνει 200 πρόβατα και η αξία τους είναι 60.000 συν τις ζωοτροφές και το κράτος θα αποζημιώσει με 100 ευρώ τα πρόβατα.

Και ένα χρόνο να μην υπάρχει παραγωγή. Τι να κάνει;

Αλλάζει επάγγελμα. Φεύγει από το επάγγελμα».

 

Νέο κρούσμα  στην Ιτέα των Γόννων

Στο μεταξύ, νέο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στο νομό Λάρισας, εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στην Ιτέα των Γόννων.

Ο ιδιοκτήτης της μονάδας ενημερώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες το Σάββατο για τα αποτελέσματα των ελέγχων, με τον ίδιο να ζητά επανεξέταση

Σε τι αφορούν τα ισχύοντα μέτρα

Μετά την εφαρμογή των δεκαήμερων περιοριστικών μέτρων, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων και με δεδομένα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά την επικράτεια, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε μια νέα σειρά από μέτρα.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν από την 1η έως τις 8 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα επαναξιολογηθούν από τις αρμόδιες αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας (ευλογιά των προβάτων) και θα καθοριστούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και την εκρίζωση του νοσήματος.

Κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

– Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν. 687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής, καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους, όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

– Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας, με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.

– Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από τη σταβλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες, πριν από τη μετακίνηση.
  • Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευόμενων φορέων και Περιφερειών), εντός 24 ωρών πριν από τη μετακίνηση.
  • Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες, μετά τη μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό, πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
  • Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της ευλογιάς των προβάτων στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.

– Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή μόνο σε περιφερειακές ενότητες που ανήκουν σε περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις περιφερειακές ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βόρειου Αιγαίου, Νότιου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

 

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις προς σφαγή

Στην ανακοίνωση των αρχών επισημαίνεται πως δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

  • Για τις μετακινήσεις προς σφαγή, τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγεία, βάσει ανάλυσης κινδύνου.
  • Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
  • Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων, πριν από τη φόρτωση, πριν από την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κ.λπ.).

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόσληψη ατόμου ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας στο Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ξεκινά την Τετάρτη η προπώληση για το μεγάλο αγώνα με τον Πανιώνιο!