Περίπου 70 είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και οι οποίοι, λόγω της άρνησής τους να εμβολιαστούν, από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε αναστολή.
Συνολικά, σε αναστολή εργασίας εκτιμάται πως τίθεται το 8% των εργαζομένων. Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας πραγματοποίησε συμβολική διαμαρτυρία στην πύλη του Νοσοκομείου.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και σε ένα σύνολο 2.500 εργαζομένων: στα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ τέθηκε σε αναστολή το 8,5% και στις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας τέθηκε σε αναστολή το 3,5%.
Την ίδια ώρα, σε αναστολή τέθηκαν και 6 εργαζόμενοι του Παραρτήματος Καρδίτσας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας (πρώην ΚΕΠΕΠ), 16 συνολικά σε όλη τη Θεσσαλία.
Και, βέβαια, υπάρχουν αρκετές ακόμη δομές υγείας και στην Καρδίτσα και σε όλη τη Θεσσαλία όπου πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο και από εδώ και πέρα θα πρέπει να γίνει διαχείριση των κενών τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να προκύπτουν.
Ήδη, υπήρξε κενό στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Καρδίτσας καθώς η νεφρολόγος τέθηκε σε αναστολή αλλά τελικά η θέση καλύφθηκε με εσωτερική μετακίνηση προσωπικού.
Υπολογίζεται ότι 8.000 με 10.000 υγειονομικοί σε όλη τη χώρα δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Με δεδομένη την πίεση, λόγω πανδημίας, στα νοσοκομεία, εκφράζονται φόβοι για το πώς αυτά θα λειτουργήσουν μετά τις αναστολές των ανεμβολίαστων, που σε κάθε περίπτωση είναι ένα μέτρο που προκαλεί αντιδράσεις.
Ποιες κατηγορίες έχουν διορία έως 15/9 για την πρώτη δόση
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Παρασκευή 27 Αυγούστου, συγκεκριμένες κατηγορίες υγειονομικών έχουν διορία έως τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου να λάβουν την πρώτη ή μοναδική δόση του εμβολίου.
Πρόκειται για εργαζόμενους στα ΚΑΠΗ, σε μονάδες ψυχικής υγείας, σε οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης, σε συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα και σε κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το εν λόγω ΦΕΚ «το προσωπικό κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 206 του ν. 4821/2021 που απασχολείται στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Α’ 96), στους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α’ 74), στους συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα του άρθρου 58 του ν. 4139/2013, στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 (Α’ 103), καθώς και στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Το υπόχρεο προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο».
Παράλληλα τονίζεται πως για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους από το προσωπικό των ανωτέρω φορέων η προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών ξεκίνησε στις 27.8.2021.
Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κενά
Την ίδια ώρα, η ομοσπονδία των υγειονομικών προειδοποιεί ότι πολλά κενά θα υπάρξουν σε μια σειρά περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη, τη Μακεδονία, την Αχαΐα, τα νησιά των Κυκλάδων, τη Λέσβου κ.ά., μιας και το σύστημα υγείας ήδη υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Λέσβου, που από σήμερα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί μεταξύ των οποίων και ο μοναδικός ογκολόγος του νησιού, ο οποίος γνωρίζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά των 1.000 περίπου ασθενών που παρακολουθεί.
Αντίστοιχα προβλήματα θα προκύψουν και στην Πάτρα, καθώς 680 εργαζόμενοι στα τρία νοσοκομεία της πόλης σε σύνολο 3.800 είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που υποσκάπτει την ασφαλή λειτουργία τους από την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τα μεγαλύτερα προβλήματα από την αναστολή εργασίας στους ανεμβολίαστους εργαζομένους θα προκύψουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας καθώς είναι αυτά που διαθέτουν λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές.
Πώς θα καλυφθούν τα κενά
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου, το υπουργείο Υγείας (επί Κικίλια) προχώρησε σε αναστολή όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη δημόσια υγεία. Στόχος είναι να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για την αναπλήρωση των κενών που θα προκύψουν από την έναρξη αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους μη εμβολιασμένους.
Η απόφαση έχει ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι νεωτέρας και αφορά τους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό σε νοσηλευτικές δομές αλλά και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως είναι σε Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Τοπικά Ιατρεία και Ομάδες Υγείας.
Επίσης, ενεργοποιείται και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.