Ειδήσεις

Σχόλιο Σωκράτη Βασιλάκου για τη Διατροφογενετική


Στην χρονική και ιστορική εξέλιξη του ανθρώπου σε διάστημα κάπου 2,5 εκατομ. ετών, όλες οι γενετικές του προσαρμογές που έχουν συντελεστεί, έχουν σχέση με τη σύνθεση της δίαιτας και τα στάδια ιστορίας του. Οι θεωρίες υποστηρίζουν ότι το είδος του Homosapiens μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις που επέφεραν οι βιομηχανίες τροφίμων (επεξεργασμένα τρόφιμα με ημερομηνία λήξης) και η χημική εντατική γεωργία (χημικά λιπάσματα, χημικά φάρμακα κ.ά.), έμεινε πίσω αφού δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει και να προσαρμόσει το γονιδίωμά του ανάλογα με τις νέες συνθήκες. Με άλλα λόγια, το διαιτητικό σχήμα που διαμορφώθηκε μέσα από πολύ ταχείς πολιτισμικές αλλαγές και τελικά επικράτησε στις σύγχρονες κοινωνίες, βρίσκεται σε δυσαρμονία με τα γενετικά χαρακτηριστικά του είδους, που ενώ ακόμη είναι «εξοπλισμένο» με τα γονίδια του πρωτόγονου προγόνου του, ζει σε μεταβιομηχανικούς ρυθμούς. Έτσι τις βιομηχανοποιημένες τροφές και τις τροφές της χημικής γεωργίας, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν τις αναγνωρίζει, τις θεωρεί ανθυγιεινές και αντιδρά με αρρώστιες.

Σύμφωνα με τη νέα επιστήμη της Διατροφογενετικής και Διατροφογενομικής που αναπτύχθηκε μετά την αποκωδικοποίηση του DNΑ (2001), η διατροφή μας επηρεάζει τα γονίδια στην έκφρασή τους και  τα γονίδια με τη σειρά τους μεταβιβάζουν τις πληροφορίες στο σώμα μας και ανάλογα με το περιεχόμενό τους, έχουμε υγεία ή αρρώστιες.  Κατά συνέπεια, οι υγιεινές τροφές στέλνουν στα γονίδιά μας μηνύματα υγείας και οι ανθυγιεινές αρρώστιας. Οι βιομηχανοποιημένες και οι συμβατικά και όχι βιολογικά παραγόμενες τροφές είναι ανθυγιεινές.

Έτσι μπορούμε να πούμε ότι το νέο αυτό επιστημονικό πεδίο της Διατροφογενετικής και της Διατροφογενομικής ή και Διατροφής ακριβείας (PrecisionNutrition) είναι πλέον το παρόν της διατροφικής έρευνας για την πρόληψη των διατροφο-εξαρτόμενων ασθενειών. Μας προσφέρει πλέον το μοναδικό προνόμιο του να χρησιμοποιείς τη γνώση της γενομικής και γενετικής, δηλαδή τα γονίδια,  για την διατροφική πρόληψη πολυπαραγοντικών ασθενειών.

 

Προηγούμενο άρθρο Εσπερινός, επί τη ιερά μνήμη του αγίου και ενδόξου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους
Επόμενο άρθρο 3ο Σεμινάριο στο Αγρόκτημα Βασιλάκου