Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καρδίτσας και τον Δήμο Καρδίτσας, διοργάνωσαν, το πρωί της Τετάρτης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Η σπουδαιότητα των ζητημάτων των κτιριακών υποδομών και της ασφάλειας και θωράκισης των σχολικών χώρων ως βασική μέριμνα της πολιτείας. Ο ρόλος τους στην εκπαιδευτική πράξη».
Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι:
- Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
- Χρονάκη Μυρτώ, Διδάσκουσα στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Γερμανός Δημήτριος,Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο κ. Κατηφές Παναγιώτης, Πρόεδρος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Σεισμολόγος κ. Ευθύμης Λέκκας εστίασε στο επιχειρησιακό σχέδιο μείωσης διακινδύνευσης από φυσικούς κινδύνους σε εξελισσόμενη κλιματική κρίση στα σχολικά συγκροτήματα της χώρας, στόχος του οποίου είναι η αποφυγή των απωλειών και η μείωση των επιπτώσεων σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, καθώς επίσης και η διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης για τη διαχείριση φυσικών κινδύνων και κρίσεων, στον ιδιαίτερο χώρο της σχολικής κοινότητας.
Αναλυτικά όλο το σχέδιο με τις επτά άμεσες δράσεις του ΟΑΣΠ και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας:
- Θεσμοθέτηση Κανονισμού για Αποτίμηση και Δομητικές Επεμβάσεις Τοιχοποιίας. Αυτός ο νέος κανονισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις επιτροπές του ΟΑΣΠ και βρίσκεται στη φάση της θεσμοθέτησης. Ο ΟΑΣΠ πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα αναθεωρήσεις στον κανονισμό για τις επεμβάσεις τοιχοποιίας και η συγκεκριμένη αποτελεί την πλέον πρόσφατη, επειδή προκύπτουν συνεχώς νέα επιστημονικά δεδομένα.
- Επικαιροποίηση Χαρτών Σεισμικής Επικινδυνότητας του Ελληνικού Χώρου. Ο χάρτης σεισμικού κινδύνου της Ελλάδας αποτελείται πλέον από τρεις ζώνες, ενώ στο παρελθόν περιελάμβανε τέσσερις ζώνες. Ομως, επειδή έχουν παρέλθει περισσότερα από 20 χρόνια από την τελευταία επικαιροποίηση του χάρτη, θα εξεταστεί σε ποιο βαθμό και εάν θέλουν τροποποίηση οι τρεις ζώνες, με βάση και την εμπειρία από τους σεισμούς στον ελλαδικό χώρο που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ακόμη μία ενέργεια αναβάθμισης του αντισεισμικού κανονισμού. Οι τρεις ζώνες είχαν καταρτιστεί με βάση σεισμικά δεδομένα και κυρίως με βάση τις επιταχύνσεις του φαινομένου σε κάθε περιοχή. Να σημειωθεί πως η τελευταία αναθεώρηση του Χάρτη Σεισμικής Επικινδυνότητας είχε πραγματοποιηθεί από τον ΟΑΣΠ μετά τον σεισμό του 1999.
- Σεισμικές και Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Υφισταμένων Κτιρίων. Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων με συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η ευκαιρία αυτή θα αξιοποιηθεί και οι μηχανικοί που θα κάνουν τον σχεδιασμό ενεργειακής αναβάθμισης θα πραγματοποιήσουν παράλληλα αντισεισμικούς ελέγχους σε καθένα από τα κτίρια.
- Ολοκληρωμένη Διαδικτυακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Πολλαπλής Διακινδύνευσης Κτιριακού Αποθέματος και Κρίσιμων Υποδομών. Πρόκειται για μια ψηφιακή βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, περιλαμβάνοντας όλα τα στοιχεία από τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο των κτιρίων. Ετσι, κάθε κτίριο θα αποκτά την ταυτότητά του και ειδικά για τα δημόσια κτίρια θα αποσαφηνιστεί πού ακριβώς χρειάζονται παρεμβάσεις και με ποια προτεραιότητα.
- Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τις Δομητικές Επεμβάσεις και την Αντισεισμική Προστασία των Μνημείων. Η δράση αυτή περιλαμβάνει αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα, βυζαντινούς ναούς, ιστορικές μονές κ.ά. Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, όταν γίνονται παρεμβάσεις στα μνημεία θα υπάρχει ειδικός σχεδιασμός, ώστε οι συντηρήσεις να περιλαμβάνουν και ενισχύσεις αντισεισμικής θωράκισης.
- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων. Αφορά τον έλεγχο πάνω από 30.000 δημόσιων κτιρίων, ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάστασή τους, σε ποια από αυτά απαιτείται ενίσχυση και σε ποια πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Με δεδομένο ότι ο ΟΑΣΠ δεν μπορεί να υποχρεώσει τους φορείς του Δημοσίου να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους, θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία η διενέργεια των ελέγχων θα καταστεί υποχρεωτική.
- Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Μείωσης Διακινδύνευσης από Φυσικούς Κίνδυνους σε Εξελισσόμενη Κλιματική Κρίση στα Σχολικά Συγκροτήματα. Το νέο ειδικό σχέδιο δεν αφορά μόνο τους σεισμούς, αλλά την αντοχή των σχολικών κτιρίων και την ασφάλειά τους απέναντι σε όλες τις φυσικές καταστροφές. Εκτός από τον έλεγχο των σχολικών συγκροτημάτων, το σχέδιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα επεκταθεί στην εκπαίδευση των δασκάλων και των καθηγητών, ενώ θα περιλαμβάνει και ασκήσεις με τη συμμετοχή των μαθητών και πιστοποίηση της όλης διαδικασίας.