Στον πόλεμο, το πρώτο που πεθαίνει είναι η αλήθεια. Η κάθε πλευρά, δυστυχώς, παρουσιάζει με τον τρόπο που της συμφέρει τα όσα διαδραματίζονται σε ένα πόλεμο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να τους ακούσουμε όλους. Αρκετοί πολίτες πέρα από τα κατά πλειοψηφία ελεγχόμενα, κατευθυνόμενα και ως ένα βαθμό εξαγορασμένα ΜΜΕ, αναζητούν και άλλες πηγές πληροφόρησης, που ευτυχώς με τη σημερινή ηλεκτρονική τεχνολογία υπάρχουν και έτσι ακούνε και διαβάζουν και την άλλη άποψη. Ωστόσο, αυτοί οι πολίτες αποτελούν μειοψηφία, ενώ η πλειοψηφία υφίσταται την πλύση εγκεφάλου από τα συστημικά ΜΜΕ.
Προκαταβολικά, θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι και να δηλώσουμε απερίφραστα ότι καταδικάζουμε την ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και κάθε άλλη εισβολή, εναντίον ανεξάρτητης χώρας, από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Ωστόσο, είναι χρήσιμο για τον κάθε πολίτη, να πληροφορηθεί τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό τον πόλεμο, και ο κάθε αναγνώστης να κρίνει από μόνος του. Γιατί σήμερα τα συστημικά ΜΜΕ δεν πληροφορούν αλλά παραπληροφορούν. Στο πλαίσιο της τακτικής τους αποκρύπτουν την αλήθεια, που δυστυχώς αποβαίνει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων ανά τον πλανήτη γη. Την αδηφάγα και επεκτατική πολιτική της ολιγαρχίας της Δύσης την πληρώνουν οι λαοί και μάλιστα με τον πιο δυσβάσταχτο τρόπο. Αυτό δεν το αναλύουν, παρά προβάλλουν το δράμα της ανθρωπιστικής πλευράς του πολέμου, που πράγματι ραγίζει καρδιές, αλλά αποσιωπούν τα αίτια αυτού του πολέμου καθώς και όλες τις ανάλογες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις τόσες και τόσες εισβολές σε ανεξάρτητες χώρες από τη μεριά της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ. Το ανάλογο παράδειγμα της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο αποσιωπάται πλήρως, γιατί; Ποια ανάλογα οικονομικά μέτρα πήρε τότε η Δύση εναντίον της Τουρκίας; Απολύτως κανένα!
- Δόγμα Μονρόε: Το 1823 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε διακήρυξε απευθυνόμενος στο Κογκρέσο ότι «οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αναμιχθούν στις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου και συγκεκριμένα στη βόρεια και νότια Αμερική! Κάθε ανάμειξη θα μπορούσε να θεωρηθεί επιθετική ενέργεια, που απαιτεί παρέμβαση των ΗΠΑ».Μία από τις περιπτώσεις εφαρμογής του δόγματος Μονρόε, είναι και αυτή κατά την κρίση της Κούβας το 1962, που έφερε τις δύο υπερδυνάμεις της εποχής πολύ κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Αιτία της κρίσης αποτέλεσε η εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στο έδαφος της Κούβας, ενέργεια που αποτελούσε απάντηση στην εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και κυρίως της Τουρκίας.Τότε απειλούνταν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τώρα στην περίπτωση της Ουκρανίας που επιδιώκουντην ένταξή της στο ΝΑΤΟ δεν θα απειλούνταν η Ρωσία;
- Το έτος 1991 με την κατάρρευση του Σοβιετικού καθεστώτος, οι ΗΠΑεπίσημα αλλά και δια στόματος του τότε υπουργού εξωτερικών Μπλέϊκερ, υποσχέθηκαν στην Ρωσία την πλήρη ασφάλειά της. Ακόμη την ίδια χρονική περίοδο ο Τζόρτζ Κέναν (θεωρείται ο πατριάρχης της διπλωματίας των ΗΠΑ) καθώς και ο πολυμήχανος διπλωμάτης Χένρι Κίσσιγκερ, διατύπωναν την άποψη ότι δεν πρέπει το ΝΑΤΟ να επεκτείνει τη δράση του πέρα από τις χώρες που ήδη είχε πολεμικές βάσεις εκείνη την εποχή. Όμως στα επόμενα χρόνια ενέταξαν στο ΝΑΤΟ κάπου 12 ακόμη χώρες, μεταξύ αυτών και οι χώρες της Βαλτικής που συνορεύουν με την Ρωσία, καθώς και Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία που είναι εγγύς εξωτερικά της Ρωσίας, ενώ είναι μάλλον υπό διαπραγμάτευση και η ένταξη της Φινλανδίας που συνορεύει με Ρωσία.
- Το Δόγμα του Εγγύς Εξωτερικά της Ρωσίας: Κάτι ανάλογο με το δόγμα Μονρόε, είναι και αυτό του Εγγύς Εξωτερικά που διατύπωσε και η Ρωσία για την ασφάλειά της. Ότι δηλαδή δεν θα δεχθεί πολεμικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ σε χώρες που είναι εγγύς με τα σύνορά της.
- Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η χώρα αυτή συνορεύει με τη Ρωσία και θεωρείται δημιούργημα και τέκνο της, ενώ κάπου το 25% του πληθυσμού της είναι ρωσόφωνο και ρωσόφιλο. Και αυτή τη χώρα και κατά παράβαση και καταπάτηση των συμφωνιών του Μίνσκ που μεταξύ των άλλων προβλέπουν και την ουδετερότητα της Ουκρανίας, θέλησαν να την εντάξουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. να την κάνουν δηλαδή πλήρες εξάρτημα της δύσης και κυρίως των ΗΠΑ. Δηλαδή μια άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.
- Σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς αναλυτές, απώτερος στόχος των ΗΠΑ είναι να διαμελίσουν τη Ρωσία και να την κάνουν υποχείριο και φερέφωνο της Δύσης. Έτσι αποδυναμώνουν τον άξονα Ρωσίας – Κίνας και έχουν πλέον σαν αντίπαλο μόνο την Κίνα, την οποία ως μόνη και αβοήθητη, ίσως θα μπορούσαν να εντάξουν στα ΝΑΤΟϊκά επεκτατικά σχέδια για αποδυνάμωση και υποταγή της.
Αύριο το Β΄ και τελευταίο μέρος
Του Σωκράτη Βασιλάκου