Η αντιπλημμυρική προστασία του νομού θυμίζει το παραμύθι του Hans Christian Andersen «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα». Όπως στο παραμύθι, κυβέρνηση, περιφέρεια, Δήμος τυλιγμένοι σε ένα πέπλο προστασίας του συστήματος ενημέρωσης προσπαθούν να πείσουν ότι έκαναν τα πάντα για να θωρακίσουν το νομό και την πόλη από νέα πλημμύρα μετά τον Ιανό.
Σε διάστημα μόνο ενός μηνός όμως δύο καλοκαιρίες στις 11 Δεκέμβρη και στις 12 Γενάρη, αναφώνησαν, όπως το μικρό παιδί στο παραμύθι: ο βασιλιάς είναι γυμνός. Είναι ανεπίτρεπτο 16 μήνες μετά τον Ιανό, δύο φορές η πόλη και τα χωριά να ξανακινδυνεύουν και να σώζονται από τύχη. Οι ευθύνες είναι τεράστιες.
Η κυβέρνηση έδωσε ανάθεση 38.600.000 € σε μια εταιρεία για αντιπλημμυρικά έργα, και συγκεκριμένα για τη διευθέτηση 3 ποταμών (Καλέντζης, Ιταλικός, Πάμισος). Δεκαέξι μήνες δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες. Τότε προς τι η ανάθεση; Υποτίθεται η ανάθεση γίνεται για την άμεση έναρξη των εργασιών.
Η Περιφέρεια συνεχώς ανακοινώνει σωρεία αναθέσεων. Το αποτέλεσμα σχεδόν μηδενικό. Ο αποσπασματικός καθαρισμός τμημάτων των ποταμών λειτουργεί αρνητικά γιατί αυξάνει την ταχύτητα ροής των νερών και μόλις αυτά φτάνουν στο ακαθάριστο τμήμα βρίσκουν εμπόδια και δημιουργούνται πλημμύρες.
Ο Δήμος Καρδίτσας τους ξεπέρασε όλους. Πήρε 11.000.000 € για αποκαταστάσεις ζημιών και μόνο 5.700.000 διέθεσε για το σκοπό αυτό. Τα υπόλοιπα 6.300.000 τα προορίζει για έργα βιτρίνας στην πόλη. Ανακατασκευή ασφάλτου και πεζοδρομίων. Τα χρήματα αυτά ήταν για αποκαταστάσεις και πρόληψη ζημιών. Αλήθεια τι έχει να πει ο Δήμαρχος στα ορεινά χώρια που οι πληγές του Ιανού ακόμα χάσκουν ανοιχτές; τι έχει να πει στα πεδινά χωριά, που πνίγονται και οι άνθρωποι χάνουν τις περιουσίες τους; εάν δεν είχε χρήματα μπορούσε να δικαιολογηθεί, τώρα; μόνο οι ψήφοι στο κέντρο της πόλης έχουν σημασία; ο σκοπός της χρηματοδότησης και ο πόνος των ανθρώπων της υπαίθρου δεν συγκινούν καν το Δήμαρχο;
Δυστυχώς αυτό που είδαμε μέχρι τώρα ήταν μόνο αναθέσεις χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων. Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας, γεγονός που αποδεικνύετε και από τα φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία 2 έτη και που απ ότι φαίνεται θα αντιμετωπίσουμε ξανά πολύ σύντομα. Γι αυτό επιβάλλεται να γίνουν άμεσες ενέργειες απ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αμέσως μετά τις πλημμύρες του 1994 και του 1997 συντάχθηκαν ολοκληρωμένες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού. Οι μελέτες αυτές που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται και σταμάτησαν το 2004 μετά την κυβερνητική αλλαγή, έπρεπε άμεσα να εφαρμοστούν επικαιροποιημένες λαμβάνοντας υπόψη την επιβάρυνση που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
Για την προστασία της πόλης ή ανάπλαση του αναχώματος του Γάβρα με ενίσχυση και ανύψωση είναι εκ των ουκ άνευ. Ένα ενισχυμένο ανάχωμα, διαμορφωμένο ως χώρος περιπάτου και αναψυχής και θα αναβαθμίσει την πόλη και η καθημερινή παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκατάλειψη της συντήρησης του. Παράλληλα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στένωσης που δημιουργούν οι γέφυρες με διεύρυνσή τους μεσοπρόθεσμα και με αποθήκευση υλικών βραχυπρόθεσμα ώστε να αποτραπεί η εκ νέου υπερπήδηση αυτών και το πλημμύρισμα της πόλης.
Τέλος, ο Δήμος Καρδίτσας πρέπει τα χρήματα που πήρε για αποκαταστάσεις ζημιών και πρόληψη να τα χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό ώστε και οι πληγές να κλείσουν και τα χωριά να μην ζουν με το φόβο της πλημμύρας.
Γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου, Δημοτική Σύμβουλος Καρδίτσας, MSc, Οικονομολόγος