Ειδήσεις

Ρίτα Αντωνοπούλου αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8: Τη δύναμη τη βρίσκεις μέσα σου, με τον εαυτό σου


Για τις καλοκαιρινές της εμφανίσεις, το επερχόμενο νέο άλμπουμ της και τη στιχουργική, που έχει μπει και αυτή στη ζωή της πολύ δυναμικά, αλλά και για την καθοριστικής σημασίας γνωριμία της με τον Θάνο Μικρούτσικο, το πώς βλέπει το σήμερα και το τι τροφοδοτεί τα εσωτερικά της «καύσιμα» μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 η καταξιωμένη ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου.

Με αφορμή τη συναυλία της στην Καρδίτσα, μαζί με τους Ρεβάνς, το Σάββατο 29 Ιουνίου, στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή, η Ρίτα Αντωνοπούλου παραχώρησε (την Παρασκευή 28 Ιουνίου) μια αποκλειστική συνέντευξη στο «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) και στη Βάσω Μπαλαμπάνη και, με την ιδιαίτερα θετική και φωτεινή της αύρα, είπε πολλά και ενδιαφέροντα.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρίτας Αντωνοπούλου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Το καλοκαίρι περιλαμβάνει κοινές εμφανίσεις με τον Σταύρο Σιόλα, με πρώτο σταθμό το Κηποθέατρο Παπάγου στις 9 Ιουλίου. Μιλήστε μας γι ΄ αυτές τις εμφανίσεις, τη συνεργασία αυτή, αλλά και για το επερχόμενο ολοκληρωμένο άλμπουμ, σε μουσική του Σταύρου Σιόλα, που είναι και η αφορμή γι ΄ αυτές τις καλοκαιρινές εμφανίσεις;

Απάντηση: Με τον Σταύρο έχουμε ξεκινήσει από το χειμώνα, μάλλον από την άνοιξη, και κάνουμε κάποιες εμφανίσεις μαζί. Ξεκινήσαμε από την Αθήνα, από τον Σταυρό του Νότου, τώρα κάναμε και την πρώτη μας στη Θεσσαλονίκη. Αυτή στου Παπάγου είναι η δεύτερη μεγάλη μας συναυλία.

Με τον Σταύρο γνωριζόμαστε χρόνια και λόγω σχέσης και αγάπης μεταξύ μας και χημείας πάνω στη σκηνή, για εμάς ήταν θέμα χρόνου πότε θα βρεθούμε παρέα.

Πιάσαμε την αφορμή. Η αφορμή μας δόθηκε γιατί αποφασίσαμε να κάνουμε και μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά μαζί.

Και με βάση αυτό, είπαμε ότι πρέπει να βγούμε μαζί, να τραγουδήσουμε. Και έτσι ξεκινήσαμε φέτος και κάναμε πάρα πολύ καλά. Και λόγω εμφανίσεων, λόγω αποτελέσματος δηλαδή, αλλά και για τα τραγούδια που ετοιμάζουμε.

Και, για πρώτη φορά, μπήκα και εγώ στη διαδικασία σε κάποια να γράψω στίχους. Που για μένα είναι μια καινούργια δημιουργική έκφραση αυτή.

Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά.

Ερώτηση: Το νέο άλμπουμ θα περιλαμβάνει τραγούδια και σε στίχους δικούς σας. Πρώτο δείγμα δώσατε με το τραγούδι «Ρώτησαν κάποτε ένα αστέρι» και τώρα συνεχίζετε. Είναι ένας ακόμα τρόπος έκφρασης, όπως αναφέρατε και νωρίτερα;

Απάντηση: Ναι, πραγματικά. Και δεν περίμενα, να σας πω την αλήθεια, έχω πάρει πολύ μεγάλη χαρά από αυτή τη διαδικασία.

Ερώτηση: Έχετε ερμηνεύσει μερικούς από τους σπουδαιότερους στιχουργούς και ποιητές (Νίκο Καββαδία, Μάνο Ελευθερίου και άλλους) και έχετε συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως, βεβαίως, ο Θάνος Μικρούτσικος που ήταν ο καθοριστικός σταθμός στην πορεία σας, όπως έχετε δηλώσει. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μια στιγμή από τις πολλές που είχατε μαζί του;

Απάντηση: Τι να πρωτοπείς τώρα!! Είναι τόσα τα χρόνια που δεν ξέρω τι να ξεχωρίσω.

Πάντα θέλω να μεταφέρω στον κόσμο, επειδή καμιά φορά, ξέρετε, τους έχουμε κάπως στο μυαλό μας τους ανθρώπους αυτούς, πιο αυστηρούς ή δεν ξέρω τι.

Ο Θάνος ήταν ένα παιδί. Ο Θάνος ήταν ένα παιδί που ήθελε μονίμως να κάνει πλάκα, χιούμορ, να πειράζει όλο τον κόσμο.

Δηλαδή, ήταν πειραχτήρι. Και πάνω στη σκηνή και κάτω από τη σκηνή. Με μια ενέργεια απίστευτη. Δηλαδή,  μας έβαζε όλους κάτω, μας νικούσε με την ενέργειά του.

Και με φοβερό πάθος για τη μουσική του, τη μουσική γενικότερα. Για το τραγούδι.

Από τους πιο υπέροχους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Δηλαδή, πέρα από το ότι με καθόρισε μουσικά και θα τον ευγνωμονώ για πάντα. Γιατί το ότι μιλάμε σήμερα το χρωστάω στον Θάνο.

Ήταν και σαν προσωπικότητα, σαν άνθρωπος πολύ σπουδαίος, πολύ σημαντικός. Πολύ. Πραγματικά

Ερώτηση: Έχετε δηλώσει πως το μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε, μέσα από τη μουσική σας, ειδικά όταν ερμηνεύετε πολιτικά τραγούδια, είναι η ενότητα. Στη σημερινή εποχή, όπου κυριαρχούν, όσο ποτέ άλλοτε, το επιφανειακό, το δήθεν και ο ατομισμός, υπάρχει χώρος για την αλήθεια, για την ουσία, για το μαζί, το εμείς;

Απάντηση: Αν πούμε ότι δεν υπάρχει, πάει. Και αν δεν υπάρχει, πρέπει να το δημιουργήσουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Ο καθένας μας πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί από το δικό του μετερίζι, με τον δικό του τρόπο.

Δηλαδή, αν ο δικός σας τρόπος είναι να μιλάτε μέσα από το ραδιόφωνο, να λέτε την άποψή σας για κάποια πράγματα και να μεταδίδετε μουσική η οποία να έχει νόημα να μεταδοθεί και να έχει να πει κάτι, είναι ο δικός σας τρόπος.

Αν ο δικός μου τρόπος είναι να γράψω στίχους πάνω σε αυτό ή να τραγουδάω τραγούδια που να μεταφέρουν κάτι φωτεινό ή να μεταφέρουν την έννοια του είμαστε ένα, είμαστε μαζί, είμαστε ενωμένοι και μπορούμε να είμαστε δυνατοί και να καταφέρουμε πράγματα, αυτός είναι ο δικός μου ο τρόπος.

Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.

Ερώτηση: Σε εσάς προσωπικά, ποια είναι τα «καύσιμα» για να ξεπερνάτε τις διάφορες δυσκολίες της ζωής και της καθημερινότητας;

Απάντηση: Νομίζω ότι τα καύσιμα τα έχω χτίσει με τα χρόνια, δουλεύοντας με τον εαυτό μου. Με αποδοχή και αγάπη.

Το παιδί μου που είναι πάνω από όλους και όλα, και με κοιτάζει τώρα και χαμογελάει.

Νομίζω ότι τη δύναμη τη βρίσκεις μέσα σου αρχικά, με τον εαυτό σου.

Και, βέβαια, αν έχει καταφέρει και έχεις χτίσει γύρω σου και ένα υγιές περιβάλλον, με ανθρώπους ουσιαστικούς που σε περιβάλλουν με αγάπη και ειλικρίνεια, εκεί έχεις ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις γύρω σου ανθρώπους και να νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος σου και ότι έχεις στήριξη. Ότι έχεις αγάπη, ότι είναι δίπλα σου.

Ερώτηση: «Όλα θα γίνουν» ο τίτλος ενός από τα τραγούδια σας (στίχοι Οδυσσέας Ιωάννου και μουσική Θάνος Μικρούτσικος). Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπατε στον εαυτό σας αυτή τη φράση; Ή πόσο συχνά τη λέτε;

Απάντηση: Να σας πω την αλήθεια, υπάρχει μέσα στο μυαλό μου. Δηλαδή, μπορεί να έρχεται. Δεν θυμάμαι πότε μπορεί να ήταν η τελευταία φορά.

Αλλά προτιμώ να σκέφτομαι ότι, ξέρετε το όλα θα γίνουν, αφήνει ένα διηνεκές να περιφέρεται, ότι κάποια στιγμή, στο μέλλον, όλα θα γίνουν και τα λοιπά, προτιμώ, για να είμαι ειλικρινής, πλέον να εστιάζω στο τώρα και να σκέφτομαι τι επιλογές κάνω στην κάθε μέρα μου για να είμαι καλά και να εξασφαλίσω το ότι θα είμαι καλά και αύριο, όσο μπορώ εν πάση περιπτώσει, παρά να το αφήνω σε ένα μαγικό μέλλον να έρθει και κάπως θα έχουν φτιάξει τα πράγματα από μόνα τους.

Ερώτηση: «Κάνε με πάλι να μπορώ» ο τίτλος ενός άλλου τραγουδιού σας (στίχοι Οδυσσέας Ιωάννου και μουσική Θάνος Μικρούτσικος). Σε ποιόν θα αφιερώνατε το συγκεκριμένο τραγούδι;

Απάντηση: Σε μένα.

Ερώτηση: Δύναμη από τον εαυτό μας;

Απάντηση: Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Αν δώσεις τη δύναμη σου σε όποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, την έχεις χάσει.

Δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να σε κάνει να μπορείς. Μόνο εσύ.

Προηγούμενο άρθρο Από τη γη στη σελήνη, μ’ έναν κόσμο κάτω απ’ τα πόδια μας, ζουζούνια παντού… και πάλι πίσω!!!
Επόμενο άρθρο Δημοπρατήθηκε το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας - Ορφανών