Ειδήσεις

Ψήφος ευθύνης- σοβαρότητας- ρεαλισμού – Άρθρο της βουλευτή Καρδίτσας Ασημίνας Σκόνδρα για τις ευρωεκλογές


Η 9η Ιουνίου φτάνει. Με την ψήφο μας θα εκφράσουμε την επιλογή μας για τις πολιτικές δυνάμεις και τους ανθρώπους που θέλουμε να εκπροσωπούν την Ελλάδα και εμάς στο Ευρωκοινοβούλιο.  Γι’ αυτούς,  που μέσω των μεγάλων ευρωπαϊκών σχηματισμών, θα χαράζουν για πέντε χρόνια τις ευρωπαϊκές  πολιτικές. Στις 9 Ιουνίου αποφασίζουμε για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας πορείας. Σαφώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα,  λίγες μέρες πριν την εκλογική διαδικασία, συμπολίτες μας αναποφάσιστοι. Όπως και αδιάφοροι, που θεωρούν ότι τα τεκταινόμενα της Ευρώπης είναι πολύ μακριά από εμάς. Επίσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακυκλώνουν το αφήγημα περί ψήφου διαμαρτυρίας, αποπροσανατολίζοντας τη σκέψη των πολιτών.

Απευθυνόμενη στους αναποφάσιστους συμπολίτες μου, θα τους προέτρεπα να κρίνουν ποιο πολιτικό κόμμα θα μπορούσε να διαχειριστεί  με επιτυχία τα ζητήματα που θα  απασχολήσουν την Ε.Ε. την προσεχή πενταετία,  όπως:

  1.        Η δημιουργία ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα, που θα θωρακίσει την Ευρώπη,   λαμβάνοντας υπόψιν ότι στο κατωφλι μας βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πολεμικές συρράξεις.
    1. Η βελτίωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η τροποποίηση των κανόνων της Κοινής Οργάνωσης των Αγορών. Η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης της επόμενης ΚΑΠ και ο εκσυγχρονισμός στις μεθόδους παραγωγής, έναντι των κλιματικών φαινομένων.
    2. Η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και η επαναξιολόγηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.
    3. Η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, ειδικά των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας. Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας και η εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων.
    4. Η καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Και η διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης. Ιδιαίτερης σημασίας το ζήτημα των πόρων που θα διατεθούν στα κράτη- μέλη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, για το μεταναστευτικό.
    5. Το δημογραφικό και τα εργαλεία που θα αναχαιτίσουν τη μείωση του πληθυσμού.
    6. Η κλιματική προσαρμογή και η λήψη μέτρων προστασίας από την κλιματική κρίση.
    7. Η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά την ένταξη και βαλκανικών κρατών  και η επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ζητήματα που ενδιαφέρουν στενά την Ελλάδα.
    8. Η Συνοχή. Όλα τα κράτη-μέλη αποδέχονται τις νέες ανάγκες και προκλήσεις, αλλά διαφωνούν στις προτεραιότητες και στον τρόπο χρηματοδότησης. Προωθούνται αλλαγές για τη διασύνδεση επιδόσεων και χρηματοδοτήσεων.
    9. Η Οικονομική διακυβέρνηση. Νέοι κανόνες για την εποπτεία του χρέους και του ελλείμματος. Κυρίαρχο θα είναι το ύψος του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και η κατανομή των πόρων του.

Πιστεύω ότι ο κάθε αναποφάσιστος αβίαστα θα διαπιστώσει, ότι η μόνη δυνατή φωνή και με ισχυρό  για να διαχειριστεί και να διεκδικήσει όλα τα παραπάνω είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριακος Μητσοτάκης.

Στις φίλες και τους φίλους που θεωρούν ότι οι ευρωεκλογές δε μας αφορούν και τόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι το μέλλον της χώρας μας συνδέεται άρρηκτα με το ευρωπαϊκό μέλλον. Να θυμίσω, επίσης, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη, επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα μας, δεδομένου ότι το 70% της ελληνικής νομοθεσίας διαμορφώνεται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Να αντιληφθούν, επιπλέον, ότι η ψήφος μας δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση και ότι με το να απέχουμε αφήνουμε το περιθώριο για να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Η χαλαρότητα της ψήφου είναι μύθος, που συντηρούν «κομματικές παραφυάδες» για λόγους υπαρξιακής τους αυτοσυντήρησης.
Σε ο,τι αφορά την <<ψήφο διαμαρτυρίας>>, μια τέτοια στάση είναι άτοπη και άκαιρη.  Ψηφίζουμε για Ευρωβουλή και όχι για εθνική κυβέρνηση. Κυβέρνηση έχουμε νέα και ισχυρή, κατ’ εντολήν του ελληνικού λαού, που εκλέχτηκε για τέσσερα χρόνια.

Και πρέπει να συνεχίσει να είναι ισχυρή, για να μπορεί να υπερασπίζεται και να διεκδικεί δυναμικά τα συμφέροντα της Ελλάδος στην Ευρώπη. Η ερυρωκάλπη δεν είναι δημοσκόπηση. Διακυβεύονται πολλά και σοβαρά.  Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες για την Ευρώπη, για την Ελλάδα και διπλά κρίσιμες για τη Θεσσαλία. Διότι, η Θεσσαλία είναι αγροτική περιοχή και η στήριξη των αγροτών μας από την Ε.Ε., εξ ου και η χρηματοδότηση όλων των αγροτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κυρίως των ενισχύσεων που αγγίζουν σε καθε ΚΑΠ τα 20 δις ευρώ για τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας. Επίσης, η κατασκευή των έργων που χρειαζόμαστε στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες, έργων που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους.

Επομένως, και λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η αναποφασιστικότητα, η χαλαρότητα και η διαμαρτυρία είναι εις βάρος του εθνικού μας συμφέροντος και εις βάρος της τοπικής μας προόδου. Επιβάλλεται να προσέλθουμε όλοι στις κάλπες και να ενδυναμώσουμε την ελληνική κυβέρνηση και τη φωνή του Πρωθυπουργού μας στην Ευρώπη.

Προηγούμενο άρθρο Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Μ. Σχοινάς
Επόμενο άρθρο Διακοπή Καπνίσματος & Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής