Με τέσσερις κατηγορίες (διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων από κοινού, απόπειρα διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας από κοινού, βία κατά υπαλλήλων από κοινού, φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού) η εισαγγελία πλημμελειοδικών Καρδίτσας παραπέμπει σε δίκη στις 7 Δεκεμβρη 2021, τέσσερις αγωνιστές του κινήματος ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα. Η κλήση αφορά τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στο Δημαρχείο Καρδίτσας τον Αύγουστο του 2019, όταν και μπλοκαρίστηκε από πλήθος κόσμου η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε την δημοπρασία δασικών τεμαχίων στους επενδυτές. Η συγκεκριμένη δίωξη ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, όταν οι 4 αγωνιστές κλήθηκαν στην ασφάλεια για εξηγήσεις, έπειτα από την υποτιθέμενη αναγνώριση τους από αστυνομικούς.
Στις 22 Αυγούστου στο Δημαρχείο της Καρδίτσας ήταν προγραμματισμένη η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε την δημοπρασία 10 δημοτικών δασικών τεμαχίων προκειμένου να περάσουν οι υποδομές μεταφοράς ρεύματος από τα αιολικά εργοστάσια, που θέλουν να κατασκευάσουν, προς τον Θεσσαλικό κάμπο. Η δημοπρασία είχε πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν την οικονομική επιτροπή και μόλις λίγες μέρες πριν αλλάξει η δημοτική αρχή, με κλειστές τις πόρτες του Δημαρχείου, με αστυνομοκρατία σε όλη την πόλη και καταστολή με ξύλο και χημικά απέναντι στους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές που επιχείρησαν να παρευρεθούν σε μια υποτιθέμενη ανοιχτή διαδικασία. Στις 22 Αυγούστου ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο Δημαρχείο βρέθηκε αντιμέτωπος για ακόμα μια φορά με ξύλο και χημικά αλλά κατάφερε να σταματήσει τη διεξαγωγή της οικονομικής επιτροπής.
Η τακτική των διώξεων με στόχο την τρομοκράτηση και την εξόντωση των αγωνιστών δεν μας είναι άγνωστη. Δεκάδες άλλοι αγωνιστές και κινήματα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής και τις διώξεις. Φοιτητές, εργαζόμενοι και αρκετοί άνθρωποι του αγώνα έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με το μένος των δυνάμεων καταστολής και της δικαστικής εξουσίας. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία που τα τελευταία χρόνια ο επενδυτικός παροξυσμός περνάει ως οδοστρωτήρας πάνω από το φυσικό πλούτο, και επιχειρεί να τσακίσει κάθε κοινωνικό δικαίωμα και κάθε λαϊκή ελευθερία, ο κρατικός μηχανισμός με τις διωκτικές του μεθοδεύσεις έχει βάλει στο στόχαστρο εκατοντάδες αγωνιστές, απλά και μόνο για την απρόσκοπτη συνέχεια των καταστροφικών επενδύσεων. Ένας μηχανισμός που παρά τη βιαιότητά του δεν έχει καταφέρει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα και κυρίως δεν έχει κατορθώσει να δημιουργήσει το νεκρό κοινωνικό περιβάλλον που απαιτούν τα επενδυτικά συμφέροντα. Οι κοινωνικοί αγώνες και οι κοινωνικές αντιστάσεις είναι παρούσες και ζωντανές σε πείσμα όσων βιάστηκαν να τις προγράψουν.
Στην Καρδίτσα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων ο αγωνιζόμενος λαός βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος, σε κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας του, με την αστυνομοκρατία, το ξύλο, τα χημικά και τα δακρυγόνα. Το δημαρχείο έχει περικυκλωθεί 2 φορές από τις δυνάμεις των ΜΑΤ ώστε να γίνουν οι συνεδριάσεις, την ίδια ώρα που ασφαλίτες, ΟΠΚΕ και ΜΑΤ βρίσκονται παντού στο βουνό και κάνουν εξακριβώσεις στοιχείων σε όσους περνάνε. Το τελευταίο διάστημα αγωνιστές από την Καρδίτσα και από άλλες περιοχές έχουν δεχθεί κλήσεις (17) από την ασφάλεια στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της εισαγγελίας πρωτοδικών Καρδίτσας, ώστε να καταθέσουν εξηγήσεις σχετικά με την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στον Τύμπανο στις 6 Ιουνίου. Οι νέες διώξεις εντάσσονται στο ευρύτερο κατασταλτικό πλαίσιο που εδραιώνεται με στόχο την ανακοπή του κινήματος ενάντια στη μετατροπή των Αγράφων σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη.
Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στην λεηλασία και την καταστροφή των Αγράφων από τα επενδυτικά σχέδια. Στεκόμαστε στο πλευρό των διωκόμενων αγωνιστών και απαιτούμε να παύσει κάθε δίωξη. Υπερασπιζόμαστε τις ελευθερίες των ανθρώπων και το δικαίωμα στο να διαδηλώνουν, να αντιστέκονται και να διεκδικούν. Αντιστεκόμαστε και απορρίπτουμε την προσπάθεια συγκεκριμένων επιχειρηματικών κολοσσών να γίνουν τοποτηρητές στις ζωές μας, στις πόλεις μας και στη γη μας. Υπερασπιζόμαστε το φυσικό πλούτο και το περιβάλλον και τον ελεύθερο κοινωνικό τους χαρακτήρα, κόντρα στα καταπατητικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις κρατικές πολιτικές της ερημοποίησης. Τα Άγραφα ήταν και θα παραμείνουν απάτητα.