Ειδήσεις

Πρωτοτυπώ Εθελοντικά από φέτος στα Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλίας


Έναν νεωτερικό διαγωνισμό για την ενεργοποίηση των μαθητών του Δημοτικού στην κατεύθυνση του εθελοντισμού και της έμπρακτης αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο θεσπίζει από φέτος η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Ο διαγωνισμός με τίτλο «Πρωτοτυπώ Εθελοντικά» αφορά μαθητές της Ε’ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού και θα έχει ως έπαθλο την κάλυψη των εξόδων μίας ημερήσιας σχολικής εκδρομής για τις δράσεις που θα πρωτεύσουν σε κάθε έναν από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας, κ. Ανδριάνα Κομήτσα, η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Βασιλική Ζιάκα, η προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Π.Θ., κ. Δέσποινας Μάντζαρη και η Περιφερειακή Επόπτης Ποιότητας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Άρτεμις Παπαδημητρίου, παρουσία και του προϊσταμένου του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας, κ. Νίκου Πουτσιάκα.

 

Α. ΚΟΜΗΤΣΑ

Αναπτύσσοντας τη φιλοσοφία του διαγωνισμού η κ. Κομήτσα εξήγησε ότι η προώθηση του εθελοντισμού συνιστά μία από τις στρατηγικές επιλογές της Περιφερειακής Αρχής και του ίδιου του Περιφερειάρχη, κ. Δημήτρη Κουρέτα, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. «Θέλουμε να διαμορφώσουμε κουλτούρα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Ειδικά μετά τις καταστροφές από τις περσινές πλημμύρες, καθίσταται, περισσότερο από ποτέ, επιτακτικό να ευαισθητοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερος κόσμος στο κομμάτι της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ανθρωπιστικής δράσης και της προσφοράς στο συνάνθρωπο. Και φυσικά η ευαισθητοποίηση ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες» ήταν το μήνυμα της κ. Κομήτσα. Όπως εξήγησε, στόχος του διαγωνισμού, που αφορά τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού, είναι η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και ειδικά των παιδιών σε θέματα εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς, μέσω της ανάπτυξης πρωτότυπων εθελοντικών δράσεων των σχολείων ενώ εξέφρασε και την πεποίθηση ότι ο διαγωνισμός θα γίνει θεσμός και θα εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέα δεδομένα.

 

Β. ΖΙΑΚΑ

Από την πλευρά της η κ. Βασιλική Ζιάκα σημείωσε ότι μία από τις σημαντικές στοχεύσεις της δράσης «Πρωτοτυπώ Εθελοντικά» είναι η ενίσχυση της κοινωνικοποίησης των παιδιών, «καθώς στα σχολεία δεν είναι μόνον φορέας μεταλαμπάδευσης της γνώσης στους μαθητές αλλά διαμορφώνει επίσης τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους».  Η ίδια εξήγησε ότι οι διαγωνιζόμενοι μαθητές θα μπορούν να υποβάλουν προτάσεις μεμονωμένα ή σε συνεργασία μεταξύ τάξεων ενός Δημοτικού Σχολείου. Οι θεματικές κατηγορίες του διαγωνισμού περιλαμβάνουν τα εξής αντικείμενα:

  1. Κοινωνική Μέριμνα και στήριξη ευάλωτων ομάδων
  2. Προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
  3. Προώθηση του πολιτισμού και της τέχνης
  4. Οργάνωση δράσεων πολιτικής προστασίας και στήριξης των πληγέντων συμπολιτών από φυσικές ή άλλες καταστροφές.

Η δράση που θα επιλεγεί, θα πρέπει να υλοποιηθεί σε πραγματικό περιβάλλον (π.χ. διαμόρφωση χώρων πρασίνου, διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, στήριξη ευάλωτων ομάδων, διατήρηση – ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ) και να αποτυπωθεί με βίντεο ή φωτογραφίες σε όλες τις φάσεις (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της δράσης).

 

Δ. ΜΑΝΤΖΑΡΗ

Ο πανθεσσαλικός διαγωνισμός «Πρωτοτυπώ Εθελοντικά» θα διεξαχθεί από 15-10-2024 έως 28-03-2024, εξήγησε η κ. Δέσποινα Μάντζαρη αναδεικνύοντας ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών σε θέματα κοινωνικής προσφοράς. Οι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και οι σχετικές δράσεις θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το πρώτο βραβείο για την καλύτερη δράση θα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας ημερήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής, για το τμήμα του σχολείου που θα κερδίσει, ανά Περιφερειακή Ενότητα, της οποίας το κόστος θα αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι μαθητές θα λάβουν αναμνηστικά δώρα ενώ θα δοθούν και βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

«Αποδεχθήκαμε με χαρά την πρόταση της Αντιπεριφερειάρχη Εθελοντισμού και Πρόνοιας για τη συγκεκριμένη δράση γιατί θεωρούμε ότι η εθελοντική προσφορά είναι η μεγαλύτερη μορφή ενσυναίσθησης και αγάπης» δήλωσε, με τη σειρά της, η κ. Άρτεμις Παπαδημητρίου. Αποκάλυψε, δε, ότι για τον διαγωνισμό έχει ήδη συσταθεί η επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων που θα καταθέσουν οι μαθητές με βασικά κριτήρια την οργάνωση και περιγραφή της δράσης, την πρωτοτυπία και εφευρετικότητα όπως και τη σπουδαιότητα και προβολή των αποτελεσμάτων και η όλη προσπάθεια των παιδιών. Η κ. Παπαδημητρίου δήλωσε σίγουρη ότι «η εκπαιδευτική κοινότητα θα ανταποκριθεί στον μέγιστο βαθμό στη δράση «Πρωτοτυπώ Εθελοντικά» ώστε να αναδειχθεί σε θεσμό για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Θεσσαλίας.

 

 

          

 

Προηγούμενο άρθρο Άρχισε η λειτουργία του δημοτικού κολυμβητηρίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο 10ετής ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από συνδέσεις αγροτικού ρεύματος με μηδενικό επιτόκιο