Ειδήσεις

Πρωτοπορεί πολιτιστικά ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα – Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ιωάννα Ποδηματά στο Ηχόραμα 100,8


Για την εκδήλωση πολιτισμού, συναυλία jazz και ποιητικό αναλόγιο, υπό το φως της θερινής πανσελήνου, το Σάββατο 22 Ιουνίου, στο Μορφοβούνι, αλλά και για όλα όσα θα απολαύσουν, ντόπιοι και επισκέπτες, καθ ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού Δήμου Λίμνης Πλαστήρα Ιωάννα Ποδηματά.

Η κ. Ποδηματά ήταν καλεσμένη, την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, «ταξιδεύοντας» μας σε όλα όσα δούμε, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, στην πανέμορφη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, με το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο, τα γραφικά χωριά, τους φιλόξενους κατοίκους, την πλούσια παράδοση και τις αμέτρητες προτάσεις και επιλογές δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους.

Ξεχωρίζουν το 1ο Plastiras Lake Festival, που θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 14 Ιουλίου, και η εκδήλωση – αφιέρωμα στον κορυφαίο Σταύρο Ξαρχάκο στις 2 Αυγούστου.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της κ. Ποδηματά στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Μία πολύ ωραία εκδήλωση θα σηματοδοτήσει την έναρξη λειτουργίας του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Μορφοβούνι το Σάββατο 22 Ιουνίου. Μιλήστε μας για την εκδήλωση αυτή και για πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο Μουσείο.

Απάντηση: Είναι μια εκδήλωση πολιτισμού, συναυλία jazz και ποιητικό αναλόγιο, υπό το φως της θερινής πανσελήνου, το Σάββατο 22 Ιουνίου και ώρα 21:00 το βράδυ.

Η καλλιτεχνική ομάδα αποτελείται από τον διεθνώς γνωστό σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη, τον Λάκη Τζήμκα, ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο, την Eleni Sinjiari, φωνητικά και αρχαία ελληνική λύρα, την Έλενα Μιχαήλου, αφήγηση, και τον Βασίλη Ντούλια που θα απαγγείλει ποιήματα από την ποιητική συλλογή ¨Μαγικό χαλί» του Δημήτρη Βασιλάκη.

Η συναυλία θα γίνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Χώρο-Χρόνου Άγραφον, στο Μορφοβούνι.

Το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένα καινοτόμο έργο με πολλαπλά επίπεδα ενδιαφέροντος. Εικαστικό, φιλοσοφικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό, οικονομικό, κοινωνικό.

Κάποια από τα έργα τέχνης προέρχονται από τη φύση και τα περισσότερα από την ανθρώπινη δημιουργία.

Ενώ κάποια συνδέονται με μυθολογικά στοιχεία και ιστορικά γεγονότα της περιοχής.

Εδώ η φύση αναδεικνύεται σε εικαστικό δημιουργό. Φιλοξενεί ήδη δύο έργα σπουδαίων δημιουργών.

Το ένα του καταξιωμένου Καρδιτσιώτη ζωγράφου και γλύπτη Γιάννη Τρούκη και το άλλο του Γερμανού Rainer Fest.

Στόχος του Μουσείου είναι να δημιουργηθεί ένας νέος ισχυρός πόλος έλξης, αναγνωρίσιμος από το διεθνές κοινό.

Το έργο είναι σε εξέλιξη και μέσα σε λίγα χρόνια θα εγκατασταθούν και άλλα δεκάδες έργα τέχνης με σκοπό τη θέαση, πέρα από το προφανές.

Το όνειρο, λοιπόν, ξεκινά με ένα «Μαγικό Χαλί» υπό το φως του φεγγαριού της φράουλας, όπως λέγεται η Πανσέληνος του Ιουνίου, και σας περιμένουμε στο «Χωρο-Χρόνου άγραφον», στο Μορφοβούνι, να ταξιδέψουμε μαζί, με μια τζαζ συναυλία, το Σάββατο το βράδυ.

Ερώτηση: Και έπεται και εξίσου δυναμική συνέχεια στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Τι θα δούμε στο 1o Plastiras Lake Festival;

Απάντηση: Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη και εγώ και, όπως εισπράττουμε, όλος ο κόσμος, από όλη την Ελλάδα, γι ΄ αυτό το Φεστιβάλ.

Επόμενο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για τη λίμνη μας είναι το πολυθεματικό 1ο Plastiras Lake Festival που γίνεται με τη συνεργασία ιδιωτών, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με στόχο να καταστεί θεσμός και σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού, σε εθνικό επίπεδο.

Είναι ένα καινούργιο ρεύμα τουρισμού στην περιοχή μας. Τα οφέλη από το Plastiras Lake Festival, που θα γίνει από 11 έως 14 Ιουλίου, για πρώτη φορά, μόνο θετικά μπορεί να είναι για τον τόπο μας. Και θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμισή του.

Πρόκειται για μια πολιτιστική εκδήλωση που θα προσελκύσει πολύ κόσμο και θα δώσει οικονομική ανάσα στις τοπικές επιχειρήσεις και προστιθέμενη τουριστική αξία στην περιοχή.

Ξεκινάει στις 11 Ιουλίου από την υπέροχη ιστορική πλατεία του Μεσενικόλα, κάτω από τα ιστορικά πλατάνια, με τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας. Είναι δωρεάν για το κοινό η βραδιά.

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου έχουμε ένα δυνατό μουσικό πρόγραμμα στον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου με Ματούλα Ζαμάνη, Γιάννη Χαρούλη, Καντινέλια.

Το Σάββατο 13 Ιουλίου, το βράδυ,  στον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου, θα εμφανιστούν οι Κοινοί Θνητοί, Εισβολέας, Λόγος Τιμής. Θα υπάρξει και μεσημεριανό γλέντι με τους Ρουμπαγιάτ στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Νεοχωρίου.

Την Κυριακή 14 Ιουλίου, το βράδυ, στον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου, έχουμε τους Παύλο Παυλίδη, Γιάννη Αγγελάκα, Villagers of Ioannina City και μεσημεριανό γλέντι με τους Γκιντίκι στην Κερασιά.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσω ότι το Plastiras Lake Festival διαφοροποιείται από τα άλλα γιατί σε όλο το τετραήμερο θα γίνουν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπαίθριες δραστηριότητες πεζοπορίας, περιηγήσεις με υδροποδήλατα, mountain bike, τοξοβολία, κανό-καγιάκ, ιππασία, γιόγκα, διαλογισμός, τοίχος αναρρίχησης, ξενάγηση στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ξενάγηση σε παλιό οινοποιείο, εργαστήρια για παιδιά, ξενάγηση στο Μουσείο Οίνου και  Αμπέλου Μεσενικόλα  και στο Δημοτικό Μουσείο Ιστορίας Νικόλαος Πλαστήρας, στην Έκθεση Ζωγραφικής με έργα του Αντώνη Σαμαραάκη στο Δημοτικό Σχολείο Μορφοβουνίου, στην Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα το οροπέδιο της Νεβρόπολης πριν γίνει λίμνη, στον Βοτανικό Κήπο, στην Έκθεση Φωτογραφίας στην Κερασιά για τη ζωή του χωριού, στο Πολιτιστικό Κέντρο Κερασιάς, και οι μεσημεριανές μουσικές εκδηλώσεις. Όλα αυτά θα είναι δωρεάν για το κοινό. Συνδιοργάνωση από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Έχοντας σαν στόχο τη διάχυση των επισκεπτών σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες ώστε να δουλέψουν οι τοπικές επιχειρήσεις, να επικοινωνήσουμε τους επισκέπτες, να διαφημιστούν τα χωριά, να προβληθούν  και να ωφεληθούν οικονομικά και κοινωνικά.

Ερώτηση: Τι άλλο περιλαμβάνει το Πολιτιστικό Καλοκαίρι στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα;

Απάντηση: Περιμένουμε μια μεγάλη εκδήλωση στις 2 Αυγούστου, στην πλαζ Πεζούλας, είναι συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, και είναι αφιερωμένη στον Σταύρο Ξαρχάκο.

Γενικότερα, όμως, σε όλα τα χωριά, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, πανηγύρια, η Γιορτή Κρασιού στον Μεσενικόλα, θεατρικές παραστάσεις, Γιορτές Πίτας, πεζοπορίες, Εκθέσεις Ζωγραφικής, Φωτογραφίας και άλλα.

Όλα αυτά είναι ένας συνδυασμός διοργανώσεων του Δήμου και των Συλλόγων αλλά και ιδιωτών.

Μας περιμένει, λοιπόν, ένα πολύ μεγάλο ταξίδι στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, πολιτιστικό και αθλητικό.

Όσον αφορά στις αθλητικές διοργανώσεις, κάποιες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία, όπως ο Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος Lake Plastiras Lake με 650 συμμετοχές, το Τουρνουά Παιδικού Ποδοσφαίρου με 400 παιδιά, αλλά και το 7ο Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας. Σε όλα αυτά ήμασταν συνδιοργανωτές.

Στις 7 Ιουλίου έχουμε το Τρίαθλον, κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, πανελλαδική.

Στις 28 Ιουλίου θα γίνει ο Αγώνας Ψαρέματος και τον Αύγουστο θα διεξαχθούν Αγώνες Ποδοσφαίρου στα χωριά μας. Στις 2,3 και 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο Διάπλους στην πλαζ Λαμπερού.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι πάρα πολύ υψηλός ο στόχος. Πάρα πολλές οι διοργανώσεις σε πολιτιστικό και αθλητικό επίπεδο.

Απευθύνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλο τον κόσμο στο Νομό Καρδίτσας, σε όλη τη Θεσσαλία, σε όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν και να μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας