Ειδήσεις

Προληπτική Ιατρική (12η Συνέχεια) – Του Σωκράτη Βασιλάκου


Σε 15 συνέχειες, δημοσιεύω στα ΜΜΕ της Καρδίτσας και κοινοποιώ  διαδικτυακά σε αρκετούς φίλους και γνωστούς, κάποια σημεία από το βιβλίο που έχω συγγράψει**. Το βιβλίο έχει τίτλο ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ και περιλαμβάνει αποσπάσματα από 15 βιβλία σχετικά με την προληπτική ιατρική, καθώς και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Κάθε μέρα το δημοσίευμα προέρχεται από διαφορετικό βιβλίο ώστε κάπου σε 15 συνέχειες να ολοκληρωθεί η δημοσίευση σημείων και από τα 15 βιβλία.

Από το βιβλίο ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΡΕΨΕΙ του γιατρού Αντώνη Λαγκουράνη. 376 σελίδων και διαστάσεων 21χ13 εκατ. Εκδόσεις Κουκίδα 2008

 

  1. Οι βασικές νοσογόνες αιτίες

Αρρωσταίνουμε όταν παύουμε να είμαστε καλά. Δεν παύουμε να είμαστε καλά, επειδή τυχαία αρρωστήσαμε. Γενικά, όσο ο τρόπος της ζωής μας είναι ορθός, είμαστε καλά. Όσο η  φυσική  ανοσία μας είναι ακέραιη, κανένα παθογόνο βακτήριο, κανένας «ύπουλος» ιός δεν μπορεί εύκολα να μας «κολλήσει» και να μας καταβάλει. 0 ιός, το βακτήριο ή οποιοσδήποτε άλλος μικροοργανισμός αποτελεί στοιχείο αναγκαίο μεν, ανεπαρκές δε για την εκδήλωση ενός λοιμώδους νοσήματος. Είναι ένα μικρό μέρος της «ιστορίας» και όχι όλη η ιστορία της λοίμωξη ς. Η αντίσταση του οργανισμού (που εξαρτάται όχι μόνο από τον τρόπο ζωής και τις περιβαλλοντικές επιδράσεις, αλλά και από τις γενετικές προδιαθέσεις, που διαφέρουν από άτομο σε άτομο) αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της, εν ισορροπία ή όχι, συμβίωσής του με τα, εντός και εκτός αυτού, πανταχού παρόντα και τα πάντα πληρούντα μικρόβια. Η παρουσία των μικροβίων είναι συμφυής με την ανθρώπινη ύπαρξη. Το δέρμα, οι βλεννογόνιοι υμένες της ρινός, του φάρυγγα, των βρόγχων και του παχέος εντέρου αποικίζονται φυσιολογικά από τρισεκατομμύρια μικρόβια (σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι, πνευμονιόκοκκοι, κολοβακτηρίδια κ.τ.λ.), που βρίσκονται σε δυναμική αλληλεπίδραση και οικολογική ισορροπία μεταξύ τους και, κυρίως, με τον οργανισμό μας. Όταν για διάφορους λόγους δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που ευνοούν τη διατάραξη αυτής της ισορροπίας, θα αναπτυχθεί κάποιο λοιμώδες νόσημα, όπως αμυγδαλίτιδα από στρεπτόκοκκο, πνευμονία από πνευμονιόκοκκο, ουρολοίμωξη από κολοβακτηρίδιο κ.ο.κ

…Σε πολλούς οργανισμούς θα εισέλθει ο βάκιλλος του Κωχ, είτε διά της αναπνευστικής είτε διά της πεπτικής οδού, αλλά σε λίγους θα βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει φυματίωση (απαιτείται πάντα η ύπαρξη προδιαθεσικών παραγόντων για την εκδήλωση της). Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο τα μικρόβια αυτά καθαυτά αλλά και, κυρίως, το έδαφος (ο οργανισμός) επί του οποίου δρουν που καθορίζει κάθε φορά τη βαρύτητα της νόσου και την έκβαση της μάχης.

Όταν κατά τα μέσα του 19ου αιώνα η βελτίωση της ισχύος των φακών των μικροσκοπίων οδήγησε στη διαπίστωση της ύπαρξης των μικροβίων, όλοι πίστεψαν ότι βρέθηκε, επιτέλους, η πραγματική αιτία των νοσημάτων. Πρωτοπόρος αυτής της πράγματι επαναστατικής ανακάλυψης ήταν ο Λουδοβίκος Παστέρ (Γάλλος ερευνητής, 1822-1895).

Ο Κλωντ Μπερνάρ (Γάλλος ιατροφιλόσοφος και θεμελιωτής της Πειραματικής Φυσιολογίας, 1813- 1878) ευθύς εξαρχής αμφισβήτησε τη μικροβιακή θεωρία και υποστήριξε ότι, εάν το «πεδίο» δεν είναι ευνοϊκό, τα μικρόβια είναι τελείως ανίσχυρα να δημιουργήσουν νόσο.

Ο Παστέρ, ο οποίος εκτός από μεγάλος επιστήμων ήταν και ένας πολύ έντιμος άνθρωπος, στο τέλος του βίου του παραδέχθηκε ότι είχε κάνει λάθος, δηλώνοντας, ενώπιον φίλων και συνάδελφων του, ότι: ο Μπερνάρ είχε δίκιο, τα μικρόβια είναι ένα τίποτα, το «Τεραίν» (πεδίο) είναι το «παν».

*Ο Σωκράτης Βασιλάκος (www.sokratisvasilakos.gr) είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος τ.ε., Γεωπόνος και Υγιεινιστής. Ασχολείται με την οικολογία, τη βοτανολογία και τη βιολογική καλλιέργεια. Είναι συγγραφέας, αρθρογράφος, ακτιβιστής παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών. Με θέματα υγείας και διατροφής ασχολείται από το έτος 1993

**Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο κοινό της Καρδίτσας στις 23-3-2025 στην αίθουσα της ΠΕΔ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κυνηγός και πίθηκος - Μύθος του Κώστα Βλάχου από το βιβλίο του ιδίου «παραμύθια και μύθοι»
Επόμενο άρθρο Eπιστολή του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για το πρόγραμμα Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ