Ειδήσεις

Πρεμιέρα με αυστηρά μέτρα για το λιανεμπόριο


Με πολύ αυστηρά μέτρα και κανόνες ανέβασε ρολά τη Δευτέρα το πρωί το λιανεμπόριο.

Όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί την αγορά, στο εξής θα στέλνει SMS στο 13032 και θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες.

Μέσα σε αυτό το διάστημα θα μπορεί να κάνει αγορές σε οποιαδήποτε περιοχή εντός της Περιφέρειας όπου μένει, πηγαίνοντας στο ή στα ραντεβού του απαραίτητα με την ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Αν τα ψώνια γίνουν με click away χρησιμοποιείται μόνο κάρτα.

Ωστόσο μπορούμε να στέλνουμε μόνο ένα ημερήσιο μήνυμα. Σε δεύτερο μήνυμα θα λαμβάνουμε αρνητική απάντηση.

Αυτή ακριβώς είναι η εικόνα που ισχύει και για την Καρδίτσα. Τη Δευτέρα η κίνηση ήταν σχετικά υποτονική και ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν το προσεχές διάστημα.

Κάποιοι έσπευσαν από την πρώτη κιόλας ημέρα να στείλουν μήνυμα ή τηλεφωνήσουν για την παραγγελία τους και σε ορισμένα πεζοδρόμια παρατηρήσαμε μικρές ή λόγο μεγαλύτερες ουρές.

Κάποιοι άλλοι πάλι ρωτούν και χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να κατανοήσουν τον νέο τρόπο αγορών, ενώ και οι έμποροι, από τη δική τους πλευρά, προσπαθούν να λειτουργήσουν όλα σωστά και υποδειγματικά ώστε να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Ήδη, το Πάσχα είναι προ των πυλών και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χάσουν αυτές τις γιορτινές ημέρες που παραδοσιακά τονώνουν σημαντικά το εμπόριο.

Τι επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας σε συνέχεια των νέων μέτρων που θα ισχύουν από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, θα ήθελε να ενημερώσει  τα μέλη του για τους τρόπους λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και εξυπηρέτησης των πελατών όπου θα ισχύουν τα εξής:

Όλα τα καταστήματα λιανεμπορίου είναι ανοιχτά και θα εξυπηρετούν με 2 τρόπους:

  • με Click in Shop (ραντεβού και πραγματοποίηση αγορών εντός καταστήματος)
  • και με Click Away (προ-αγορά με τηλεφωνική παραγγελία & πληρωμή/παραλαβή στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος)

Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κάβες, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, petshop) εξακολουθούν να λειτουργούν με τις ισχύουσες προϋποθέσεις ασφάλειας.

Από αυτή την φάση της επανεκκίνησης αποκλείονται τα πολυκαταστήματα, outlets, καταστήματα που λειτουργούν με την μέθοδο shop in shop, καταστήματα εντός εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Αναφορικά με τα μέτρα που απαιτούνται εκ μέρους των συναδέλφων επαγγελματιών, παραθέτουμε τα όσα πρέπει να φροντίσουν με υπευθυνότητα για την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων και της αγοράς:

– Όλο το προσωπικό, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι να φέρουν μάσκα ατομικής προστασίας

-Μέσα στο κατάστημα να είναι τοποθετημένα αντισηπτικά διαλύματα για χρήση από το προσωπικό αλλά και τους καταναλωτές

-Οι καταναλωτές που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα να ΜΗΝ υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο που ισχύει (1 πελάτης ανά 25τμ με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση)

-Να διατηρείται λίστα με τα ραντεβού για αγορές με click away & για αγορές με click in shop

-Να μην επιτρέπεται η είσοδος σε κάποιον χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού

-Οι πελάτες που παραλαμβάνουν έξω από το κατάστημα (click away) να διατηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να συνωστίζονται και να έχουν απαραιτήτως κλεισμένο ραντεβού

Το ωράριο των καταστημάτων καθορίζεται βάση των νέων δεδομένων ως εξής:

Δευτέρα-Τετάρτη -Παρασκευή: 08:30 – 14:00 και 17:30 – 20:30

Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο:  08:30 – 14:00

Κυριακή: Κλειστά

Θερμή παράκληση του Συλλόγου μας προς τους εμπόρους αλλά και τους πολίτες, να τηρούνται πιστά και ευλαβικά όλα τα μέτρα που έχουν οριστεί. ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, η υπερκινητικότητα και οι ουρές αναμονής και να μην δοθεί καμία ευκαιρία σε κανέναν να εισηγηθεί και πάλι το κλείσιμο του λιανεμπορίου.

Οι επιχειρηματίες και οι έμποροι της Καρδίτσας, ενωμένοι και πλήρως συνεπείς στις οδηγίες τήρησης των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι έτοιμοι να εξυπηρετήσουν με ασφάλεια τις ανάγκες της αγοράς και για άλλη μια φορά να σταθούν με αξιοπρέπεια, παρά τις πολλές αντιξοότητες, στο ύψος των περιστάσεων.

Η διαδικασία

Για τα ψώνια μας, αρχικά, θα πρέπει να κλείνουμε ραντεβού με το κατάστημα ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και να έχουμε αποδεικτικό του ραντεβού από την επιχείρηση είτε με SMS είτε με e-mail το οποίο θα πρέπει να δείξουμε σε περίπτωση ελέγχου μαζί με την ταυτότητά μας ή το διαβατήριο.

Στη συνέχεια στέλνουμε SMS στο 13032, το οποίο δεν χρειάζεται κωδικό, παρά μόνο το ονοματεπώνυμό μας.

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

* Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

* Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Αποστάσεις

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Προηγούμενο άρθρο Ενώνουμε τη φωνή μας άλλη μία φορά για την προστασία της υγείας και της ζωής μας!
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας της Ένωσης AREPO