Ειδήσεις

Πράσινη Θεσσαλία, αδύνατον να υπάρξει στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης


Η Νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή Αγοραστού, παινεύεται ότι έκανε τη Θεσσαλία, την πιο «πράσινη» περιφέρεια. Δεν μας εξήγησε όμως πως αυτό συμβαδίζει:
– με τον Πηνειό να είναι ο δεύτερος πιο μολυσμένος ποταμός της Ευρώπης, μετά τον Πάδο της Ιταλίας, από βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες;
– με την χρόνια και επαναλαμβανόμενη ρύπανση του Ελασσονίτη ποταμού (που καταλήγει στον Τιταρήσιο και εν συνεχεία στον Πηνειό), από γαλακτοβιομηχανίες και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας, κάποιες εκ’ των οποίων εμφανίζονται να πρωτοστατούν στην λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη»;
– με την καύση αποριμμάτων από την ΑΓΕΤ που σκορπά καρκινογόνες ουσίες στην ατμόσφαιρα και τη γη της ευρύτερης περιοχής του Βόλου;
– με την συχνή ανάφλεξη του επικίνδυνου μείγματος 10 χιλιάδων τόνων λυματολάσπης, πετρελαϊκών, ιατρικών και άλλων αποβλήτων, που παραμένουν επι χρόνια εγκαταλειμμένα στο προαύλιο της κλειστής κεραμοποιίας ΒΙΟΚΕΡΑΛ στη Λάρισα;
– γενικότερα με την υψηλή ρύπανση της ατμόσφαιρας, του Βόλου και της Λάρισας;
– με τις διάσπαρτες μικρές και μεγάλες παράνομες χωματερές σε όλη τη Θεσσαλία;
– με την καταστροφή του φυσικού κάλους πολλών βουνοκορφών στα Άγραφα, στον Ασπροπόταμο, στον Κίσσαβο, στο Πήλιο και αλλού στη Θεσσαλία, από τους επιχειρηματικούς ομίλους της «πράσινης» ανάπτυξης που εγκαθιστούν αιολικά πάρκα για τα κέρδη τους, κάνοντας πανάκριβη την ενέργεια για το λαό;
– με την έγκριση ΜΠΕ και αδειοδοτήσεων τουριστικών, φωτοβολταικών, μικρών υδροηλεκτρικών και κατασκευαστικών επενδύσεων, που καταστρέφουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και προστατευόμενες υποτίθεται;
– με την έγκριση ΜΠΕ χιλιάδων φωτοβολταικών στην Θεσσαλία, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκότοπους, που πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον;
– με τους αυξανόμενους κινδύνους λειψυδρίας και ερημοποίησης της Θεσσαλίας, αφού το υδατικό της έλλειμμα ξεπερνά τα 3 δισ. κυβικά ετησίως και τα 600 εκατ. κυβικά νερού για άρδευση, λόγω του μη σχεδιασμού και κατασκευής ενός ολοκληρωμένου δικτύου έργων συγκέντρωσης και διαχείρισης του νερού, χωρίς να είναι εμπόρευμα;
– με τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές στη Θεσσαλία απο τα φυσικά φαινόμενα, λόγω της έλλειψης ενός σύγχρονου σχεδιασμού και κατασκευής των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών και αντισεισμικών έργων;
– με τη διατήρηση και επιδείνωση του περιβαλλοντοκτόνου νομικού πλαισίου, της υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών και του δραστικού περιορισμού των ελέγχων, της πολιτικής εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων;
– με την συμφωνία της περιφερειακής αρχής στην στήριξη των καταστροφικών πολεμικών δράσεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, των πολιτικών που μετέτρεψαν την Θεσσαλία και τη χώρα σε μια τεράστια πολεμική βάση των ΗΠΑ, από όπου στέλνονται στην Ουκρανία και αλλού, στρατιωτικές δυνάμεις, τεράστιες ποσότητες από βαρέα όπλα, κλιμακώνοντας τον πόλεμο με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς και το περιβάλλον;
Προστασία του περιβάλλοντος, «πράσινη» Θεσσαλία και γενικότερα η χώρα μας, είναι αδύνατον να υπάρξει στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που εφαρμόζουν κυβερνήσεις και περιφερειακή αρχή.
Ο καπιταλισμός καταστρέφει το περιβάλλον, αφού δεν μπορεί παρά να το αντιμετωπίσει σαν πεδίο επενδύσεων, άντλησης πρώτων υλών, είτε σαν πεδίο απόθεσης των παραπροιόντων της παραγωγής, με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος.
Οι πολιτικές και οι νόμοι που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν η Ε.Ε, οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρηματιών, που τους παραδίδουν το περιβάλλον βορά στα σχέδια τους, να ρυπαίνουν ασύδοτα, πληρώνοντας κάπου-κάπου κανένα μικροπρόστιμο, μπροστά στα τεράστια κέρδη τους.

Η πραγματική διέξοδος για το λαό βρίσκεται σε μια ριζικά ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, τη σοσιαλιστική-κομμουνιστική. Έτσι μπορεί να ξεριζωθεί το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους που γεννά τα εμπόδια, τις αντιφάσεις, απέναντι στο σύνολο της πολιτικής που στον φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης και ανάπτυξης τσακίζει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και καταστρέφει το περιβάλλον, και στη θέση του να μπει ως σκοπός της ανάπτυξης η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
Μόνο στο σοσιαλισμό μπορούν να λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός στο έδαφος της κοινωνικής παραγωγής, απαλλαγμένης από την ατομική ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, της ενέργειας και των φυσικών πόρων, μπορεί να εξασφαλίσει την ισόρροπη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Για αυτό και υπάρχει δυνατότητα να εξασφαλίσει τη συνδυασμένη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της κοινωνίας, να εξασφαλίσει φθηνή και επαρκή ενέργεια, φθηνό, επαρκές και ποιοτικό νερό, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών, αλλά και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και προστασία των οικοσυστημάτων με την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων.

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, που εκλέχθηκαν με τη Λαική Συσπείρωση, βρίσκονται σταθερά και ουσιαστικά απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές Ε.Ε, κυβερνήσεων και περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, που καταστρέφουν το περιβάλλον και εμπορεύεται την “προστασία του”, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας του, με κρατική χρηματοδότηση που θα πληρώνει το μεγάλο κεφάλαιο.
Την κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων και κάθε άλλης απόφασης των κυβερνήσεων και της περιφερειακής αρχής, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος.
Την πλήρη ανάληψη της ευθύνης και της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών απο κράτος και όχι την ανάθεσή της σε ΝΠΙΔ και ΜΚΟ.
Την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης, και τη μεταφορά τους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Περιβάλλοντος, που πρέπει να αναλάβουν συνολικά τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών.
Να σταματήσει η επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ, που καταστρέφει το περιβάλλον, κάνει πανάκριβη την ενέργεια για το λαό και αχρηστεύει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκότοπους. Όχι στην εγκατάσταση μονάδας LNG στον Παγασητικό.
Να καταργηθεί η νομοθεσία που επιτρέπει παραχώρηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε επιχειρηματίες, ΣΔΙΤ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διαχείρισης στερεών, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, με απαγόρευση της καύσης SRF/RDF και ΠΕΤ ΚΟΚ.
Άμεσα και αυστηρά μέτρα για το σταμάτημα της ρύπανσης των ποταμών, λιμνών και ακτών από επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητες. Συχνούς ελέγχους για την ποιότητα των νερών των ποταμιών, λιμνών και ακτών, ώστε να διασφαλίζεται καθαρό νερό για ύδρευση και άρδευση.
Υποχρεωτική συνεχή λειτουργία σύγχρονων βιολογικών καθαρισμών εντός των επιχειρήσεων, ως προϋπόθεση για την συνέχιση της λειτουργίας τους. Συχνούς ελέγχους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υπουργείων και περιφέρειας.
Επιβολή αυστηρών μέτρων (προστίμων, ποινικών) για την εξασφάλιση του ελέγχου των αποβλήτων, της επεξεργασίας και της ασφαλούς μεταφοράς τους, αντιμετώπιση κάθε είδους παραβίασης. Επανεξέταση των αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων με κριτήριο την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους οι οποίοι πρέπει να στελεχωθούν και να εξοπλισθούν κατάλληλα.
Όχι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού. Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ερημοποίησης της Θεσσαλίας, με τον σχεδιασμό και κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δικτύου έργων συγκέντρωσης και διαχείρισης του νερού, χωρίς ιδιώτες (ολοκλήρωση έργων εκτροπής Αχελώου, άλλα φράγματα, ταμιευτήρες, εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα, δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά αντιδιαβρωτικά) σε όλη τη Θεσσαλία, με ευθύνη του κράτους και με μετατόπιση του οικονομικού βάρους στο κεφάλαιο.

 

Προηγούμενο άρθρο Α. Σκόνδρα: Η νίκη ανήκει σε όλους μας
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα επισκέψεων της Ασημίνας Σκόνδρα