Και για μία, ακόμη, χρονιά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινάδων «Το Σεργιάνι της Παναγίας» στον αύλειο χώροτου Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Καμινάδων Καρδίτσας και έξωθεν του παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου. Για πρώτη φορά λόγω κακοκαιρίας κατά την ημέρα εορτασμού της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής το Σεργιάνι έλαβε χώρα κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου και μετά την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού προς τιμήν του. Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στηρίχθηκε και υλικά από το Δήμο Καρδίτσας.
Την εκδήλωση τίμησαν, με την παρουσία τους, ο πανοσιώτατος αρχιμανδρίτης, π. Μητροφάνης Αγαπίδης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τέλης Σπάνιας, ο εκπρόσωπος του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώνσταντίνου Τσιάρα, κ. Θωμάς Καραγιώργος, η εκπρόσωπος της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ασημίνας Σκόνδρα, κα Ρούλα Τσιγγενοπούλου, και πλήθους κόσμου, που τίμησε την όλη εκδήλωση καθόλη τη διάρκειά της. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Πεσλής, ιστορικός – λαογράφος – επιστημονικός υπεύθυνος του Συλλόγου, ο οποίος και μίλησε, επίκαιρα, ανοίγοντας την εκδήλωση. Ανέφερε και δύο επετείους καθώς και για την επίδραση τους τόσο στην εθιμική όσο και στη θρησκευτική λαογραφία της περιοχής. Αυτές είναι τα 70 χρόνια από το σεισμό στην περιοχή της Καρδίτσας το 1954 και τα 100 χρόνια από τη μεταφορά του σκηνώματος του Αγίου Ιωάννου Ρώσσου στην Ελλάδα και στην περιοχή της Εύβοιας.
Οι χορευτές του Συλλόγου παρουσίασαν, πρώτα,δύο τραγούδια από την περίοδο του Πάσχα και του τελετουργικού χορού του, με αντιφωνικό τρόπο, χωρίς τη συνοδεία των οργάνων, «με το στόμα», όπως λέγεται, τοπικώς, και από την πολιτισμική ομάδα των Καραγκούνηδων, στην οποία άνηκε ο πληθυσμός της κοινότητας, πριν την ένωση της κοινότητας και συνοικίας, με την πόλη της Καρδίτσας, ώστε να αποτελέσει η Καρδίτσα δήμο, και πριν την εγκατάσταση και άλλων ομάδων στις παρυφές της συνοικίας. Έπειτα χόρεψαν χορούς και τραγούδια, με τη συνοδεία οργανικής μουσικής, δίνοντας μια αίσθηση του χορού, που ακολουθούσε στο πανηγύρι της συνοικίας, στο πρώτο πανηγύρι και λόγω του Πάσχα αλλά και της εορτής, μετά το τέλος του εθιμικού χορού, όπου αναλάμβαναν ρόλο οι διάφορες ορχήστρες, κομπανίες ή «ζυγιές ή ζυγγιές», όπως τις έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής. Κορυφαίος χορός η «Καραγκούνα», όπως αναφέρουν οι εφημερίδες, με τους ανταποκριτές τους, για τα τεκταινόμενα στην περιοχή κατά την ημέρα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, κατά την οποία όλη η πόλη ήταν συγκεντρωμένη και τον παρακολουθούσε.
Ο κόσμος συμμετείχε και στο χορό αλλά και στο πολύωρο γλέντι, που ακολούθησε, και ήταν ο ίδιος, ο κόσμος, που μαζί, με τους χορευτές, κράτησαν τη συνέχεια της εκδήλωσης για ώρεςζωντανή και με παλμό.Υπήρξε μία μεγάλη συμμετοχή αλλά επιθυμία και διάθεση του κόσμου για χορό, το οποίο εκφράστηκε, με αυτό, που ακολούθησε για ώρες. Οι κάτοικοι της συνοικίας και της πόλης και παρακολούθησαν, όπως εγένετο και στο παρελθόν, αλλά και συμμετείχαν σε αυτό το μικρό πανηγύρι, που στήθηκε, με την τύχη και ευλογία να πραγματοποιηθεί στη συνοικία κατά την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου και μέσα στην πασχαλινή περίοδο λόγω του όψιμου εορτασμού του Πάσχα.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, τον κλήρο, τους άρχοντες και το λαό, τους χορευτές, τον επιστημονικό μας υπεύθυνο, τη χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου, κα Νίκη Λάμπρου – Γκιάτα, τον κ. Απόστολο Φιρφιρή, Πρόεδρο της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδωνκαι όσους προσέφεραν, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, Επίσης, να αναφερθεί, ότι ο Σύλλογος, λόγω της αναβολής της εκδήλωσης την Παρασκευή της Λαμπρής, την Κυριακή του Θωμά προσέφερε όλα τα πασχαλινά αρτοποιήματα και γλυκίσματα στον προαύλειο χώρο του ναού σε όλους τους παρευρισκομένους, όπως προσέφερε και ένα μικρό κέρασμα και σε αυτή την εκδήλωση. Επίσης, εύχεται σε όλους ό, τι το καλύτερο και δίνει σημείο συνάντησης στο κέντρο της συνοικίας στην επόμενη εκδήλωση, όταν αυτή πραγματοποιηθεί…