Ειδήσεις

Πώς βλέπουν το σχέδιο των Ολλανδών οι αυτοδιοικητικοί


Η Θεσσαλία μετά την επέλαση του Daniel και ακολούθως του Elias, τον Σεπτέμβριο του 2023, σίγουρα δεν είναι ίδια. Πλέον είναι ευάλωτη σε κάθε είδους έντονο καιρικό φαινόμενο που θα εκδηλωθεί. Άλλωστε οι εικόνες καταστροφής είναι ακόμη εκεί για να μας θυμίζουν πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χρειάζεται σχεδιασμός και έργα για να μετριαστούν οι συνέπειές της. Το σχέδιο των Ολλανδών που παρουσιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες προτείνει λύσεις για την επόμενη ημέρα. Λύσεις που είναι απαραίτητες για τις καλλιέργειες αλλά και για την θωράκιση των πόλεων, οι οποίες «χτυπήθηκαν» από τα δυο ακραία καιρικά φαινόμενα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στο protothema.gr μιλούν για το σχέδιο, ο Περιφεριάρχης Θεσσαλίας αλλά και οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων, αναλύοντας τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν. Μάλιστα σημειώνουν πως τα βασικά έργα για την θωράκιση της περιοχής θα πρέπει να «τρέξουν» άμεσα.

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Όχι στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών – Θελουμε την σήραγγα προς το Αιγαίο
Ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, μετά την καταστροφή, συνέστησε επιτροπή επιστημόνων, προκειμένου αυτή να δώσει απαντήσεις για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία μετά τον Daniel. Σε αυτή την πρόταση που καταρτίστηκε υπάρχουν σημεία που συμφωνούν με την πρόταση των Ολλανδών ειδικών, όμως υπάρχουν και σημεία, όπως η αναδιάρθωση των καλλιεργειών, στην οποία οι Έλληνες επιστήμονες έχουν διαφορετική άποψη. Επιπρόσθετα θεωρεί απαραίτητη την κατασκευή σήραγγας προς το Αιγαίο για την Λίμνη Κάρλα.
Στην δήλωση του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρει:
«Η πρόταση της Ολλανδικής Εταιρείας HVA συμφωνεί σε αρκετά σημεία με την πρόταση που κατήρτισε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι βασικές μας διαφωνίες ωστόσο παρουσιάζονται στο θέμα της αναπλήρωσης του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, το οποίο η Ολλανδική εταιρεία θεωρεί περίπου δεδομένο και για το λόγο αυτό προτείνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών, ενώ κατά τη δική μας οπτική θα πρέπει το έλλειμμα αυτό να αναπληρωθεί (με μέτρα που έχουμε ήδη προτείνει) και να στηρίξει τις υπάρχουσες καλλιέργειες, για τις οποίες οι Θεσσαλοί αγρότες, το ελληνικό κράτος αλλά και η Ε.Ε. έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια και έχει κατακτηθεί εξοπλισμός και τεχνογνωσία.
Διαφορετικά αντιμετωπίζουμε και το θέμα της σήραγγας από την Κάρλα προς το Αιγαίο, έργο που οι Ολλανδοί θεωρούν «άσκοπο» ενώ για τους Θεσσαλούς είναι ένα μόνιμο έργο προστασίας της περιοχής έναντι μελλοντικών κινδύνων, αλλά και περιβαλλοντικά σωστό, αφού παροχετεύει τα νερά της Κάρλας στην ανοιχτή Θάλασσα του Αιγαίου, αντί στον κλειστό κόλπο του Παγασητικού.
Κατά τα άλλα συμφωνούμε στα έργα ορεινής υδρονομίας, στα φράγματα και στην άμεση αποκατάσταση των υδατορεμάτων ολόκληρης της υδρολογικής λεκάνης της Θεσσαλίας».

 

Δήμαρχος Καρδίτσας: Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε τα έργα θωράκισης

Η Καρδίτσα είναι ίσως η μοναδική πόλη που μέσα σε τρία χρόνια χτυπήθηκε τρεις φορές από την κλιματική αλλαγή. Η αρχή έγινε με τον Ιανό τον Σεπτέμβριο του 2020 και ακολούθησαν το 2023 ο Daniel και ο Elias. Ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσάκος εξηγεί πως η μελέτη των Ολλανδών είναι μια πολύ σοβαρή προσέγγιση στο πρόβλημα αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Αναλυτικότερα στην τοποθέτηση του επισημαίνει: «Ως δήμαρχος μιας περιοχής που χτυπήθηκε τρεις φορές μέσα σε τρία χρόνια από την κλιματική αλλαγή, πιστεύω ότι η δοκιμασία που περάσαμε μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία ανασυγκρότησης. Γνωρίζουμε σε αδρές γραμμές τη μελέτη των Ολλανδών. Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη. Έγινε από ειδικούς, οι οποίοι δεν παράγουν απλά μια επιστημονική εργασία σε θεωρητικό επίπεδο. «Αντιγράφουν» και  βελτιώνουν πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε μια χώρα όπως η Ολλανδία που δίνει συνεχή μάχη με τις πλημμύρες. Αυτή την επιστημονική γνώση την προσαρμόζουν στην Ελληνική πραγματικότητα. Θεωρώ ότι η εφαρμογή της είναι απολύτως απαραίτητη για μπει η Θεσσαλία σε μια νέα εποχή ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Ο Θεσσαλικός κάμπος είναι από τους πιο εύφορες περιοχές σε όλη την Ευρώπη και αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Η μελέτη αποτελεί μοναδική ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χάσουμε. Σε ότι με αφορά, ως δήμαρχος Καρδίτσας, εκφράζω την στήριξη μου στην πρόταση και ελπίζω η κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση της. Τρία χρόνια μετά τον Ιανό, έργα στην περιοχή της Καρδίτσας έχουν γίνει. Όμως είναι δεδομένο πως δεν μπορούμε σε επίπεδο υλοποίησης να πάμε σε αυτούς τους ρυθμούς. Τα ακραία φαινόμενα είναι βέβαιο πως τα επόμενα χρόνια θα είναι κανόνας και όχι η εξαίρεση. Μάλλον δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του χρόνου λένε πολλοί επιστήμονες».

Δήμαρχος Λαρισαίων: Θέλουμε εξειδίκευση και ανάλυση των στόχων
Την ανάγκη εξειδίκευσης των προτάσεων των Ολλανδών ειδικών, επισημαίνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος. Μάλιστα τονίζει πως οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και η ΔΕΥΑΛ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λάρισας) έχουν έτοιμες προτάσεις για την βελτίωση των υποδομών της πόλης. Θυμίζουμε πως η συνοικίες της πόλης «χτυπήθηκαν» σημαντικά από τον Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα ο δήμαρχος Λαρισαίων σημειώνει:
«Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις προτάσεις της ομάδας των Ολλανδών ειδικών για τη Θεσσαλία, στις οποίες υπάρχουν αναφορές και για τον Δήμο Λαρισαίων. Ταυτόχρονα, προχωράμε στις δικές μας ενέργειες, με καταγραφές, εκτιμήσεις και εισηγήσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.
Η ανθεκτικότητα της πόλης, η προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους και η αποφυγή αντίστοιχων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στο μέλλον αποτελεί προτεραιότητα, θέμα πρώτης γραμμής, για τη Δημοτική μας Αρχή.
Οι όποιες αποφάσεις και παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι αποτελεσματικές, σίγουρες και ενταγμένες σε ένα ολιστικό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου και θα λαμβάνουν υπόψη τους τις όποιες ιδιαιτερότητες υπάρχουν (ιδιοκτησιακά καθεστώτα, πολεοδομικές ρυθμίσεις κτλ).
Οι επισημάνσεις των Ολλανδών ειδικών είναι χρήσιμες αλλά γενικές. Απαιτούν εξειδικεύσεις και επιπλέον ανάλυση στόχων. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, στις αποφάσεις, στις σημαντικές παρεμβάσεις και στην υλοποίηση τους εμπλέκονται η Κεντρική Κυβέρνηση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος. Ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του πρέπει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό.
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, όσο και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας έχουν ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις για υλοποίηση αποκαταστάσεων και βελτιώσεων της λειτουργίας των υποδομών της πόλης,για την αντιπλημμυρική της προστασία.
Διακρίνονται σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, ανάλογα με τον χρόνο υλοποίησής τους, τον βαθμό ωριμότητάς τους και την περιοχή που επλήγη, μετά την κακοκαιρία Daniel.
Τις επόμενες ημέρες, θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου οι προτάσεις αυτές (των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και των Υπηρεσιών της ΔΕΥΑ) να ενταχθούν στον γενικότερο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά σχέδια της περιοχής μας».

Δήμαρχος Τρικκαίων: Θέλουμε έργα που να αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα
Τα Τρίκαλα επίσης είχαν πλημμυρικά φαινόμενα τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς ο ποταμός Ληθαίος που διασχίζει την πόλη δεν άντεξε τον όγκο των υδάτων. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς θεωρεί πως είναι πραγματικά αναγκαίος ένας σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, ώστε να θωρακιστεί όλη η Θεσσαλία και τα Τρίκαλα.
Αναλυτικά στην τοποθέτησή του αναφέρει:

«Για τον Δήμο Τρικκαίων αλλά και για όλη τη Θεσσαλία έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να αποτρέπουμε – στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό – καταστροφές σαν αυτές που ζήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κάθε μελέτη είναι ευπρόσδεκτη, κάθε ενέργεια, σκέψη, δράση, έργο είναι σημαντικά για όλους μας.
Ταυτόχρονα, οφείλουμε να προβλέπουμε και πιθανές επιπτώσεις των προτάσεων στους ανθρώπους, στις καλλιέργειες, στα ζώα, στην καθημερινή ζωή, στο μέλλον όλης της Θεσσαλίας. Ως Δήμος Τρικκαίων αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε έμπρακτα δίπλα στο πλευρό όσων επλήγησαν και έχει μεγάλη σημασία, κάθε δράση να γίνεται με γνώμονα την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών, σε μια βιώσιμη Θεσσαλία για τις μελλοντικές γενιές.

Αναμένουμε πιο αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων ειδικά για τα Τρίκαλα, καθώς υπάρχουν δύο σημαντικά δεδομένα: διαθέτουμε πλούσιο ποτάμιο και υδάτινο σύστημα, ενώ ήδη ξεκινήσαμε παρεμβάσεις με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Συνδυάζοντας κάθε πρόταση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Κυβέρνηση, βαδίζουμε προς έναν και μόνο στόχο: την προστασία ανθρώπων και περιβάλλοντος στη βάση της βιωσιμότητας».

 ΠΗΓΗ: protothema.gr 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Το Πάρκο Καινοτομίας JOIST διοργανώνει το Wine & ChatIII: Ο ρόλος της γυναίκας σήμερα