Μια σειρά από ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, μετά από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, παρουσίασε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Οι προτάσεις αυτές έχουν στο επίκεντρο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ευημερία ανθρώπων και περιβάλλοντος. Η παρουσίαση έγινε την Τρίτη το πρωί στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, και μια εκ των ομιλητών ήταν η υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace Έλενα Δανάλη.
Η κ. Δανάλη, αργότερα το μεσημέρι, ήταν καλεσμένη στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη, όπου ανέλυσε γιατί είναι επείγουσα η στροφή του γεωργικού μοντέλου, με αφετηρία τη Θεσσαλία.
Πιο αναλυτικά, υπογράμμισε τα ακόλουθα:
«Επείγουσα αποκατάσταση των πληγέντων και παραγωγών μέσα από τέσσερα μέτρα, επιτόπιους ελέγχους και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων, αναλύσεις για κάθε παραγωγό, απαγόρευση της χρήσης των χημικών σε περιοχές παραλίμνιες και μετριασμός της χρήσης των φυτοφαρμάκων εκεί όπου οι αναλύσεις θα φέρουν την πληροφορία ότι χρειάζεται φυσικός τρόπος για γονιμότητα του εδάφους και δέκα άξονες προτεραιότητας για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγή στη Θεσσαλία.
Δέκα άξονες προτεραιότητας με τους οποίους θα ενισχυθούν οι φιλοπεριβαλλοντικές, οικολογικές πρακτικές γεωργίας.
Διότι είδαμε πόσο ευάλωτη είναι η γεωργική παραγωγή στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης που πλέον είναι κλιματική κατάρρευση και πόσο αναγκαία είναι η στροφή σε ένα μοντέλο που είναι πιο ανθεκτικό.
Και η ανθεκτικότητα με βάση τα νέα κλιματικά δεδομένα μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η γεωργία προστατεύει τη βιοποικιλότητα και δεν την καταστρέφει μέσα από την υπερβολική χρήση των χημικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και τα λοιπά.
Είναι, δηλαδή, ένας φαύλος κύκλος προβλήματος. Βιομηχανική γεωργία, αυξημένα χημικά, αυξημένα λιπάσματα, κατασπατάληση νερού, μηδενικός σχεδιασμός αγροτικής παραγωγής επιδεινώνει την κλιματική κρίση η οποία, με τη σειρά της, έχει ως αποτέλεσμα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και αυτά, με τη δική τους σειρά, δημιουργούν πρόβλημα στο γεωργικό μοντέλο.
Είναι ένας φαύλος κύκλος εξάρτησης και καταστροφής που πρέπει να σπάσει και η δική μας πρόταση που έγινε στη Λάρισα, με τη μορφή συνέντευξης τύπου, που ήταν και πολύ πετυχημένη, είναι επείγουσα στροφή του γεωργικού μοντέλου ξεκινώντας από τη Θεσσαλία που επλήγη πρόσφατα από τον Daniel και τον Elias, από τα αποτελέσματα που έχουμε δει της κλιματικής κρίσης και μετά σε όλη τη χώρα.
Οι κρίσεις είναι πολλαπλές και αλληλένδετες, τι ίδιο και η λύση. Μία λύση σε ένα ζήτημα επηρεάζει και επιλύει και τα υπόλοιπα.
Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Είναι κατεξοχήν ευθύνη της πολιτείας, της κυβέρνησης, του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και επίσης έχουμε κάνει και ένα ανοιχτό κάλεσμα στην τοπική κοινωνία και σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με τη μορφή διαλόγου αλλά και με τη μορφή συμμαχίας για να επιτευχθούν οι πραγματικές λύσεις στον Θεσσαλικό κάμπο.
Γιατί ο Θεσσαλικός κάμπος, και αυτό που συνέβη, αφορά όλη τη χώρα.
Αν κάτι ξεκινάει να αλλάζει και δεν αλλάζει προς το καλύτερο, όπως έγινε με το κλίμα, και δεν δοθούν λύσεις που το αναχαιτίζουν και το ανατρέπουν, έρχεται η κρίση και μετά η κατάρρευση.
Και η άλλη μεγάλη απειλή είναι η κατάρρευση της βιοποικιλότητας και θέλουμε ένα το προλάβουμε αυτό. Και για να το προλάβουμε πρέπει η γεωργική δραστηριότητα να έχει στο επίκεντρο την προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από την προστασία ειδών.
Γιατί η βιοποικιλότητα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μια λειτουργία της φύσης.
Από εδώ και πέρα, έχουμε πάρει κάποιες αναλύσεις εδάφους από τις περιοχές όπου υπήρχε λάσπη, περιμένουμε τα εργαστηριακά αποτελέσματα τα οποία επεξεργάζεται το Εργαστήριο και οι επιστημονικοί μας σύμβουλοι και θα τα ξαναπούμε σύντομα».
Οι 4 βασικές κατευθύνσεις για επείγουσα αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών στη Θεσσαλία:
- Επιτόπιος έλεγχος, καταγραφή και δημοσιοποίηση ευρημάτων
- Αναλύσεις σε έδαφος και νερό, για κάθε παραγωγό
- Καλλιέργεια ψυχανθών και προσθήκη οργανικής ουσίας για αύξηση της γονιμότητας του εδάφους
- Απαγόρευση της μαζικής και αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, για προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και των εναπομείναντων ωφέλιμων οργανισμών
Οι 10 άξονες προτεραιότητας για αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στις πληγείσες περιοχές, με επίκεντρο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτικών συστημάτων και την προστασία της βιοποικιλότητας που αποτελεί κλειδί στην προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες, μέσα από προώθηση αγρο-οικολογικών, φιλο-περιβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών:
- Προώθηση αγροοικολογικών, φιλοπεριβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών
- Κίνητρα και ουσιαστική στήριξη σε παραγωγούς για να εφαρμόσουν αγρο-οικολογικές πρακτικές
- Φυσικές ροές, θέσεις νερού, μείωση σπατάλης νερού
- Δραστική μείωση χημικών για υγιές έδαφος
- Απεξάρτηση από λιπάσματα και προώθηση καλλιεργητικών πρακτικών για την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους
- Προτεραιότητα στην παραγωγή τροφής για ανθρώπους
- Ριζική αλλαγή κτηνοτροφικού μοντέλου
- Ενίσχυση μελισσοκομίας
- Συνεργασία, συμμετοχή και διαφάνεια
- Διατροφική κυριαρχία