Αυξημένη είναι η ανάγκη για φροντίδα της υπαίθριας, επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας. Πιο αναλυτικά:
Αφίδες (Aphis gossypii, Mysus persicae, Mysus nicotianae κ.α.)
Μεγάλοι πληθυσµοί από αφίδες παρατηρούνται σε καλλιέργειες της επιτραπέζιας και βιοµηχανικής ντοµάτας.
Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζηµιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήµανση. Έχουν µεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασµού, δυνατότητα µετάδοσης ιώσεων και δηµιουργία µελιτωµάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισµό των πρώτων αφίδων. Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόµου.
Συστάσεις: Να γίνει ψεκασµός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντοµο µε επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικα.
Θρίπας (Thrips tabaci-Frankliniella accidentalis)
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόµου. Ο θρίπας προκαλεί ζηµιά στα φυτά µε το να διαρρηγνύει και να αποµυζεί τα κύτταρα της επιδερµίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.
Συστάσεις: Να γίνει ψεκασµός για την καταπολέµηση του εντόµου µε επιτρεπόµενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.
Touta absoluta
∆ιαπιστώσεις: H πτήση του εντόµου στο δίκτυο φεροµονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσµοί του εντόµου είναι 5-70 άτοµα/3ηµέρες/παγίδα Έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες προσβολές στα φύλλα των φυτών στις υπαίθριες καλλιέργειες τοµάτας µε 3-5/σταυρούς.
Το έντοµο έχει πολλές γενεές και σύντοµο βιολογικό κύκλο. Να γίνει ψεκασµός για την καταπολέµηση του εντόµου µε επιτρεπόµενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα. Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.