Έχουμε γράψει επανειλημμένα για το γεγονός ότι η πόλη της Καρδίτσας πλημμύρισε εξ’ αιτίας της απόλυτης απραξίας των υπευθύνων, οι οποίοι δεν έκαναν το παραμικρό για να αποφευχθεί η καταστροφή. Από την είσοδο των νερών στην πόλη, προκλήθηκαν υλικές ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ πέραν της ψυχολογικής πίεσης που υπέστησαν χιλιάδες κάτοικοι.
Οι υπεύθυνοι, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμαρχος Καρδίτσας, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποσείσουν από πάνω τους τις μεγάλες τους ευθύνες.
Η βασική επωδός ήταν ότι το φαινόμενο ήταν πολύ μεγάλο και δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθεί η καταστροφή. Επίσης, διοχέτευαν μέσω κύκλων τους, ότι η ενίσχυση των αναχωμάτων στα χαμηλά τους σημεία με αδρανή υλικά (αμμοχάλικα, Ε4, 3Α) δεν θα έφερνε κανένα αποτέλεσμα.
Την ίδια στιγμή όμως ο φόβος για ποινικές διώξεις έκανε την Περιφέρεια να αναθέσει με 0% έκπτωση μελέτη με τίτλο “Υδρολογική και Υδραυλική ανάλυση της πλημμύρας 18ης Σεπτεμβρίου 2020 από το φαινόμενο “Ιανός”, με κόστος 36.971,96 € που αφορούσε μόνο τον Δήμο Καρδίτσας και όχι το σύνολο των πληγεισών περιοχών. Γιατί μόνο για τον Δήμο Καρδίτσας; Γιατί στόχος τους ήταν να δικαιολογηθεί με επιστημονικό τρόπο η ανεπάρκειά τους και η πλήρης απουσία τους.
Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι υπεύθυνοι, δεν μας είπαν ούτε μία κουβέντα για την πλήρη απουσία τους τις κρίσιμες ώρες της πλημμύρας.
Η βαρύτατη αμέλειά τους να κάνουν το παραμικρό για να σωθεί η πόλη αποδεικνύεται όμως και από τις μετέπειτα κινήσεις τους.
Πρόσφατα, στις 10 Δεκέμβρη 2021 είχαμε μία κακοκαιρία πολύ μικρότερης έντασης που ούτε καν όνομα δεν της έδωσε η Πολιτική Προστασία και έναν μήνα μετά, στις 12 Γενάρη είχαμε τη θεομηνία “Διομήδης”.
Και στις δύο περιπτώσεις παρά το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ μικρότερης έντασης, είχαμε κινητοποίηση και από την πλευρά της Περιφέρειας και του Δήμου.
Τα αδρανή υλικά που στην περίπτωση του “Ιανού” αντιμετωπίστηκαν σκωπτικά ως μέσο ενίσχυσης των αναχωμάτων, έκαναν τώρα την εμφάνισή τους και χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον.
Οι “τσάπες”, οι φορτωτές και τα φορτηγά που στον “Ιανό” δεν εμφανίστηκαν ποτέ, τώρα ήταν παρόντα και διαφημίστηκαν μάλιστα με δελτία τύπου.
Αφού λοιπόν στις δύο παραπάνω κακοκαιρίες ήταν δυνατή η αντιμετώπιση και υπήρξε κινητοποίηση και πολλές φωτογραφίες, γιατί από τον “Ιανό” δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία; Αυτά τα γεγονότα δεν είναι απόδειξη της απόλυτης αδράνειας και της έλλειψης της παραμικρής ενέργειας;
Επίσης, το γεγονός ότι στα σημεία από τα οποία μπήκε ο κύριος όγκος του νερού, το ύψος αυτού ήταν μικρό δεν κάνει αυτονόητο ότι ήταν δυνατή η ανάσχεση των υδάτων; Συγκεκριμένα, το νερό δεν ξεπέρασε τα 30 cm στην γέφυρα του Γάβρα επί της επαρχιακής οδού προς Αγιοπηγή και τα 10 cm στο ανάχωμα απέναντι από την κλινική Κασταλία.
Οι ζημιές από την βαρύτατη αμέλεια των υπευθύνων ανήλθαν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Δεν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες;
Η αλληλουχία των γεγονότων όπως περιγράφεται στο άρθρο και μπορεί να εξηγηθεί πιο αναλυτικά δεν αποδεικνύει ότι μπορούσε να αποφευχθεί το πλημμύρισμα της πόλης; Δυστυχώς όμως αυτό δεν συνέβη γιατί οι υπεύθυνοι κοιμούνταν το ύπνο του δικαίου.
Από την πλευρά μου ως υπεύθυνος πολίτης θα θέσω τα παραπάνω – περισσότερο αναλυτικά εφόσον μου ζητηθεί – υπόψη των αρμοδίων περιμένοντας την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας