Τα περιβαλλοντικά προβλήματα, παγκόσμια και τοπικά, είναι μεγάλα, πολύπλοκα και συνδέονται κυρίως με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στον κόσμο, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα σχολεία, μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα απέναντι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος καθώς, κεντρικός της σκοπός είναι η δημιουργία πολιτών που γνωρίζουν, νοιάζονται και προστατεύουν το περιβάλλον
Στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος μαθητές του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Καρδίτσας την Δευτέρα 17-1-2022 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά την παρουσίαση με θέμα “Βιοποικιλότητα και αειφορία: Μία αλιευτική προσέγγιση”, που έγινε από τον κ. Δημήτριο Κλαουδάτο. Ο κ. Κλαουδάτος είναι Επίκουρος καθηγητής στην Αλιεία στο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος. Στους μαθητές παρουσιάστηκαν θέματα για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, για τη ρύπανση των θαλασσών και για την αλιεία σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και για τον Ελλαδικό χώρο. Έγινε μια ιστορική αναδρομή για την εξέλιξη της αλιείας, για την πορεία των παγκόσμιων αλιευτικών αποθεμάτων και τι προβλέψεις υπάρχουν για το μέλλον. Ο κ. Κλαουδάτος ακόμη αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αλιευτικής διαχείρισης και ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των υδάτινων οικοσυστημάτων. Οι μαθητές παρακολούθησαν την παρουσίαση με αμείωτο ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας μια θετική περιβαλλοντική συμπεριφορά.
Το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Καρδίτσας και οι καθηγητές που υλοποιούν το πρόγραμμα, Παναγιώτης Τσίνας και Γιάννης Γεννάδιος, ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. Κλαουδάτο που με ωραίο και γλαφυρό τρόπο παρουσίασε τόσο σημαντικά θέματα που μας απασχολούν όλους.