Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε, το απόγευμα της Τρίτης 29 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «Mouzaki Palace», το Συνέδριο με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του» που οργανώνουν, έως 1 Ιουλίου, ο Δήμος Μουζακίου και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, όπως επίσης και της εταιρείας ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας ο οποίος, στον χαιρετισμό του, έδωσε έμφαση στη δυναμική και έντονη προσωπικότητα του Γεώργιου Καραϊσκάκη σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Είναι μια προσωπικότητα που δικαιούται την προσοχή μας και αυτό το Συνέδριο που διεξάγεται στον τόπο που τον γέννησε, και αυτό έχει τη δική του αξία, στρέφει τα φώτα πάνω του και φωτίζει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα και της δράσης του».
Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, της βουλευτού Καρδίτσας κ. Ασημίνας Σκόνδρα, η οποία εκπροσώπησε την Ελληνική Βουλή, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κώστα Νούσιου, του δημάρχου Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου.
Η κ. Ασημίνα Σκόνδρα ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Μέσα από τις διεργασίες του Συνεδρίου θα αποκτήσουμε ακόμη πλουσιότερη γνώση, για όλες τις πτυχές του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, του οποίου η γενέτειρα είναι το Μαυρομμάτι Καρδίτσας. Θα φωτιστούν οι λιγότερο γνωστές πτυχές της εποχής του μεγάλου αγώνα της ανεξαρτησίας. Θα παρουσιαστούν άγνωστες πλευρές της δράσης του εθνικού μας ήρωα, όπως επίσης θα αναδειχθούν οι επιδράσεις της εποχής στην λαϊκή παράδοση, τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, την ποίηση και την λογοτεχνία στη χώρα μας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος έκανε λόγο για ένα Συνέδριο-σταθμό για την περιοχή συμπληρώνοντας πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τη συγκεκριμένη διοργάνωση γιατί πίστεψε σε αυτή και τη σημασία της.
Ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα τα κάτωθι: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας, να παρευρίσκονται στο συνέδριο σπουδαίοι συγγραφείς, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες από όλη την Ελλάδα, με απώτερο σκοπό να «φωτίσουν» μεταξύ άλλων πτυχές του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης και να σκιαγραφήσουν την εποχή του αγώνα της ανεξαρτησίας. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ανέκαθεν είναι ο πρωταγωνιστής στις κορυφαίες εκδηλώσεις του Δήμου Μουζακίου και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον «γιό της καλογριάς», που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Μαυρομμάτι, πολέμησε και έδωσε τη ζωή του για να είμαστε εμείς ελεύθεροι».
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στους πέντε αυτούς μήνες που εργαστήκαμε για την διοργάνωση του συνεδρίου σας βεβαιώνω πως το ταξίδι ήταν ηρωικό. Κάθε επαφή, κάθε συνάντηση γινόταν έμπνευση και δέος στο όνομα και την ζωή του ήρωα. Η Βουλή των Ελλήνων και ο Πρόεδρός της έδωσαν το έναυσμα αγκαλιάζοντας από την αρχή το Συνέδριο. Ακολούθησε το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής κυρία Έλλη Δρούλια με ενθουσιασμό δέχθηκε την πρόσκληση και έδωσε τον τίτλο του συνεδρίου. Σημαντικό επίσης ρόλο έπαιξε η εξαιρετική συνεργασία που είχα με τον Δήμαρχο Μουζακίου Θεοφάνη Στάθη, τον Πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Αντώνη Αντωνίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κωστή Νούσιο. Ό,τι κι αν κόμπιαζε, λυνόταν απνευστί. Υπουργέ Δικαιοσύνης, κύριε Κώστα Τσιάρα, ευχαριστώ για όλη την βοήθεια και τις λύσεις στα δύσκολα. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δεν είναι ήταν ένας ήρωας μόνο. Ήταν η έμπνευση, το χάραγμα, το δέος σ’ αυτό τον Αγώνα για την Ελευθερία. Μια σταγόνα χρέους αισθάνομαι πως κατέθεσα με αυτή την προσπάθεια».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου δρ. Αντώνης Αντωνίου έθεσε τους στόχους τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το συνέδριο έχει ως στόχο να αναδείξει πτυχές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και των επιδράσεών τους στην νεοελληνική κοινωνία που είτε δεν έχουν ερευνηθεί είτε υπάρχει η ανάγκη βελτίωσης ή επαναδιατύπωσης θέσεων και ερωτημάτων γύρω από αυτά. Επιδίωξή μας είναι η ερμηνεία υπό το πρίσμα σύγχρονων ερμηνευτικών εργαλείων που υιοθετεί η ιστορική έρευνα. Επίκεντρο του προβληματισμού μας η δράση ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της επανάστασης του 1821. Οι προσλήψεις της μνήμης του στην νεοελληνική κοινωνία και οι ανασημασιοδοτήσεις της περιλαμβάνονται στις θεματικές του συνεδρίου. Θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να ενταχθεί στην προβληματική του συνεδρίου και η επίδρασή της μορφής του Καραϊσκάκη όχι μόνο στην νεοελληνική κοινωνία γενικά αλλά και στην τοπική πολιτιστική ταυτότητα. Γι’ αυτό δώσαμε τον λόγο και σε ερευνητές οι οποίοι λειτουργούν έξω από θεσμούς κινούμενοι από προσωπική αγάπη και πάθος για την τοπική ιστορία».
Ακολούθησαν οι τρεις πρώτες εισηγήσεις από τις 46 συνολικά που περιλαμβάνει το Συνέδριο. Την Τετάρτη 30 Ιουνίου (δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου) το πρόγραμμα περιλαμβάνει 23 εισηγήσεις (πρωινή και απογευματινή Συνεδρία) και την Πέμπτη 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν όλες οι υπόλοιπες και στις 20:40 θα γίνει ο Απολογισμός των εργασιών από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής δρ. Αντώνη Αντωνίου.