Ειδήσεις

Παναγιώτα-Νιόβη Χριστοπούλου (υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.) στο Ηχόραμα 100,8: Θέλω να ενισχύσω στο Ευρωκοινοβούλιο την εξωστρέφεια και την καινοτομία


Για την υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., το όραμά της για την καινοτομία και την εξωστρέφεια και για τους στόχους της μίλησε, στο Ηχόραμα 100,8, η υποψήφια ευρωβουλευτής Παναγιώτα-Νιόβη Χριστοπούλου. Η κ. Χριστοπούλου ήταν καλεσμένη, την Τρίτη 4 Ιουνίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της κ. Χριστοπούλου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κυρία Χριστοπούλου, κατάγεστε από το χωριό Νάσια Αχαϊας και Παναγίτσα Αρκαδίας είστε δικηγόρος Αθηνών, Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον και εργάζεστε ως σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας, με ιδιαίτερη εστίαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών. Μιλήστε μας, αρχικά, για το επάγγελμά σας, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, και για εσάς γενικότερα ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Απάντηση: Καταρχάς να πω ότι έχω σύζυγο από την Καρδίτσα, συγκεκριμένα με καταγωγή από τον Πρόδρομο Καρδίτσας, και από την Καλαμπάκα, οπότε έχουμε μια Θεσσαλική βάση πολύ ισχυρή.

Είμαι μητέρα δυο παιδιών, 11 και 7 ετών, τα οποία γεννήθηκαν στη Νέα Υόρκη.

Αυτό, λοιπόν, με κάνει ομογενή νέας κοπής κατά κάποιο τρόπο.

Γεννήθηκα στην Αθήνα, τελείωσα τη Νομική Σχολή Αθηνών και μετά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Αμερική, στη Νομική Σχολή του Columbia. Έμεινα στη Νέα Υόρκη όπου εργάστηκα για πολλά χρόνια σε μεγάλες διεθνείς δικηγορικές εταιρείες, σε θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, όπως στην Amazon, μα αρμοδιότητες για θέματα fintech, δηλαδή προϊόντα χρηματοοικονομικής και καινοτομίας και τεχνητής νοημοσύνης.

Ερώτηση: Και ερχόμαστε τώρα στις ευρωεκλογές.  Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να πείτε το ναι στην υποψηφιότητά σας; Ποιος ή τι ήταν εκείνο το οποίο σας παρακίνησε ώστε να είστε υποψήφια ευρωβουλευτής;

Απάντηση: Καταρχήν το δικό μου ενδιαφέρον για ένα άλλο είδος πολιτικής το οποίο νομίζω ότι χρειάζεται στην εποχή μας, δηλαδή ένα  επίπεδο πολιτικής το οποίο ενισχύει την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ενισχύσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο διεθνές πλαίσιο των νέων γεωπολιτικών προκλήσεων και στη διατλαντική της συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έτσι ώστε να έχει ένα ρόλο ισότιμου συνομιλητή και όχι απλά ενός παρελκόμενου. Τι θέλω να πω με αυτό; Είδα στην πρόσφατη ενασχόλησή μου με την τεχνολογία στην Αμερική, παρακολούθησα στενά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Είδα άμεσα τη δύναμη αυτών των πολιτικών, είδα πως μπορούν να εφαρμοστούν στην πρακτική, να της δώσουν δύναμη σε σχέση με αυτοκρατορίες όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Γιατί η Ευρώπη παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αμερικής.

Και όταν βγάζει νομοθετικές ρυθμίσεις για τεχνολογικά προϊόντα εξαναγκάζει κολοσσούς τεχνολογικούς σε ευθυγράμμιση.

Δηλαδή, παρακολουθούν οι μεγάλες εταιρείες, κατά γράμμα, το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και προσαρμόζουν τα προϊόντα τους και τις πρακτικές τους ώστε να είναι σύννομες με το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.

Κατά ένα τρόπο, μέσω της ευρωπαϊκής πολιτικής, ίσως πιο σοβαρά, είναι πιο ενήμερες από ό,τι είμαστε εμείς οι ίδιοι

Στην Ελλάδα, επίσης, να πω ότι το 75% της εθνικής νομοθεσίας είναι υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και μας αφορούν σε επίπεδο αγροτικής πολιτικής, θεμάτων, όπως είναι τώρα αυτό το πολύ ωραίο μέτρο για προληπτικές εξετάσεις καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες. Αυτό καλύπτεται οικονομικά από το Ταμείο Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως, βέβαια, και η άμυνά μας, όπως η στήριξη των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και τα λοιπά.

Δηλαδή, είναι πάρα πολύ σημαντικό και σε επίπεδο διεθνές και σε επίπεδο διατλαντικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας να έχουμε μια ικανή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο από ανθρώπους όπως είμαι εγώ, που έχουν διεθνή εμπειρία, που γνωρίζουν τη γλώσσα των διεθνών εταίρων που μπορούν να παίξουν σε ένα διεθνές επίπεδο και να διεκδικήσουν ισότιμα και όχι παρακαλώντας προωθώντας εθνικά συμφέροντα και προωθώντας μια δυνατή Ευρώπη, αν θέλετε, σε ένα διεθνές επίπεδο.

Ερώτηση: Η διαχείριση των μεγάλων τεχνολογικών προκλήσεων της εποχής μας είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη θα απαντήσει σε ατές τις προκλήσεις, θα καθορίσει και τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία, και ιδιαίτερα η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, θα αγγίξει και θα επηρεάσει τις οικονομίες, τις κοινωνίες και τις ζωές μας τα επόμενα χρόνια; Τι πιστεύετε;

Απάντηση: Σε επίπεδο πολιτικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Αυτό είναι καλό γιατί ήδη με τη νομοθετική πράξη που ψήφισε τον Μάρτιο για την τεχνητή νοημοσύνη, έθεσε κάποια όρια. Και, κυρίως, έθεσε το θέμα πως ό,τι και να γίνεται σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας.

Γιατί είναι γεγονός ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα μπορούν να τρέξουν από μόνα τους.

Μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρξει αυτόματη οδήγηση. Μπορείς να βάλεις ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σε ένα αυτοκίνητο Tesla και να οδηγεί και να σε πηγαίνει χωρίς να αγγίξεις τίποτα, ούτε το τιμόνι ούτε το φρένο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βάλει σε αυτά τον ανθρώπινο παράγοντα πάνω από όλα, με ένα ρόλο επιτηρητικό, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι στη δημοκρατία, στην ασφάλεια και τα λοιπά.

Η τεχνολογία, όμως, αυτή καθεαυτή είναι πολύ πίσω σε σχέση με την Αερική και σε σχέση με την Κίνα.

Αυτό είναι πρόβλημα γιατί όσα μέτρα και να υιοθετήσει νομοθετικά, εν τοις πράγμασι, οι εταιρείες αυτές που είναι ξένες εταιρείες και ξένων συμφερόντων, ελέγχουν δεδομένα, πρακτικές, ακόμα και κυβερνητικά δεδομένα γιατί και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι διεθνείς οργανισμοί, αποθηκεύουν τις πληροφορίες τους στο λεγόμενο cloud το οποίο, ως επί το πλείστον, ανήκει σε μεγάλες  πολυεθνικές εταιρείες.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό, πέρα από τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο πολιτικό, το οποίο είναι πάρα σημαντικό, γιατί αν δεν το είχε, δεν θα είχε τίποτα η Ευρώπη.

Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθούν οι επενδύσεις, στην Ευρώπη, στην τεχνολογία και να συνδεθεί η έρευνα με την παραγωγή.

Ερώτηση: Όπως έχετε δηλώσει, πάθος και όραμά σας είναι η σύνδεση των καινοτόμων ιδεών με το πνευματικό δυναμικό της Ελλάδας, λειτουργώντας ως σύνδεσμος με το πεδίο του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου, με στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας και την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μιλήστε μας γι ΄ αυτό το όραμά. Είναι και ένας από τους τομείς που θα θέλατε να ασχοληθείτε ενεργά, εφόσον εκλεγείτε;

Απάντηση: Ναι. Σαφέστατα. Είναι το πάθος μου η εξωστρέφεια της Ελλάδας γενικότερα γιατί η Ελλάδα πολιτικά, συμβολικά αλλά και πρακτικά έχει ένα απίστευτο δυναμικό και έχει, χιλιετηρίδες τώρα, ΄΄κρατά Θερμοπύλες΄΄. Να το πούμε έτσι.  Και αυτό πρέπει να της αναγνωριστεί και να έχει ένα πρακτικό αντίκρισμα.

Τώρα, στη νεολαία μας, έχουμε μερικούς  από τους καλύτερους μηχανικούς του κόσμου. Πολύ γερά μυαλά, διακρίνονται στο εξωτερικό.

Θα ήθελα πάρα πολύ να συμβάλω,, όσο μπορώ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και στο εσωτερικό και το γιγαντώνουνε και να βγαίνουν στις αγορές του εξωτερικού.

Αυτό έχει, ήδη, συμβεί από πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει μια που υπάρχει στο χώρο των πληρωμών. Κάποια άλλη στο χώρο των πιο μακροπρόθεσμων πιστώσεων η οποία επεκτείνεται διεθνώς αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν αρκετές στο χώρο της ανάλυσης δεδομένων.

Έχει δημιουργηθεί μια μαγιά και αυτή η μαγιά, να σημειώσω, ότι έχει δημιουργηθεί με κοινοτικά κονδύλια που δόθηκαν την προηγούμενη τετραετία και από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και από πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να ενισχυθούνε εταιρείες  μόχλευσης κεφαλαίων, να επενδύσουν, με τη σειρά τους, σε startups στην Ελλάδα. Η μαγιά αυτή έχει δημιουργηθεί.

Υπάρχει ένα οικοσύστημα πολύ καλό αλλά αυτό τώρα θα πρέπει να το πολλαπλασιάσουμε, να το εξελίξουμε, με στόχο την εξωστρέφεια.

Αυτό είναι το όραμά μου, αυτό είναι κάτι το οποίο πρεσβεύω.

Θέλω να ενισχύσω στο Ευρωκοινοβούλιο την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τα startups που σίγουρα έχουν το προβάδισμα οι άνθρωποι, αλλά και στις μικρομεσαίες που είναι το ΄΄αίμα΄΄ της ελληνικής οικονομίας και θέλουν και αυτές εκσυγχρονισμό, ψηφιοποίηση, τεχνολογία ώστε να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους και να βγαίνουν και αυτές στην αγορά του εξωτερικού, ακόμα και από την περιφέρεια, αν μπορούν να το κάνουν αυτό με την τεχνολογία, και, επίσης, να χρησιμοποιείται η τεχνολογία και για τον πολίτη έτσι ώστε να μην μένουν έξω από τις εξελίξεις ηλικιακές ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι στην περιφέρεια, αλλά, αντίθετα, να ωφελούνται από αυτή. Είτε με την τηλεϊατρική, είτε με την τηλεκπαίδευση ώστε μια μικρή χώρα, όπως είναι η δικιά μας, αλλά με μεγάλες προκλήσεις, να αποκομίσει τα μέγιστα από τη χρηματοδοτική στήριξη των τεχνολογιών και από τη σωστή τους υιοθέτηση.

Επιπλέον, επειδή ζω και στο εξωτερικό χρόνια, με ενδιαφέρουν και τα θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας και αυτό συνδέεται, βέβαια, και με την τεχνολογία και την καινοτομία αλλά, πάνω από όλα, αυτό συνδέεται με μια πολιτική η οποία πρέπει να προωθηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενιαίο αμυντικό δόγμα, που είναι πάρα πολύ καίρια και πολύ επίκαιρη και είναι κάτι στο οποίο οπωσδήποτε θα έδινα και εγώ το παρών και θα το προωθούσα και θα το διαπραγματευόμουνα όσο πιο πολύ μπορώ.

Ερώτηση: Με ποια άλλα θέματα θα θέλατε να ασχοληθείτε, εφόσον εκλεγείτε, και με δεδομένο ότι οι προκλήσεις για την Ευρώπη της επόμενης πενταετίας είναι πάρα πολλές; Ως επιστήμονας, ως νέα γυναίκα και μητέρα, τι άλλο σας απασχολεί στη σημερινή κοινωνία, στο σημερινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και θα θέλατε να αναδείξετε;

Απάντηση: Σίγουρα, από τη διαδρομή μου μέχρι τώρα, την πολύ σύντομη αυτή αλλά έντονη διαδρομή στα πολιτικά πράγματα, είναι σημαντικό το πόσο επιθυμεί η περιφέρεια τη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με ένα άλλο επίπεδο πολιτικής. Θέλει μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός. Έχει τρομερές προκλήσεις να αντιμετωπίσει αλλά και φοβερό δυναμικό.

Αυτό είναι κάτι το πάρα  πολύ σημαντικό και πραγματικά το ανακάλυψα τώρα, σε αυτή μου την πορεία.

Σίγουρα, η παιδεία. Αυτό με απασχολεί και σαν μητέρα δυο παιδιών, που μεγαλώνουν στο εξωτερικό και γνωρίσω σε προσωπικό επίπεδο την αξία της ελληνικής μας παιδείας, της παράδοσης, των αξιών μας, του πολιτισμού μας.

Είναι κάτι το οποίο θέλω πολύ να διασφαλίσω για τους αποδήμους αλλά και γενικά να βρούμε έναν τρόπο και για τους Ευρωπαίους απόδημους γενικά να επωφελούνται των ελληνικών αξιών της ελληνικής παιδείας.

Να κάνουν την ελληνική παιδεία εξαγώγιμο προϊόν γιατί το έχουμε, γιατί σε αυτό στηρίζεται ο δυτικός  μας πολιτισμός ο οποίος απειλείται, αυτή τη στιγμή, από αναθεωρητικές δυνάμεις,, και  πρέπει ως Έλληνες να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα το εξάγουν, θα το προωθούν, θα το διαφημίζουνε. Και όχι να εξαρτόμαστε από άλλους πιο εξελιγμένους, ας πούμε, και σε εκπαιδευτικά κέντρα στην Ευρώπη. Είναι δικό μας το προϊόν, πρέπει να το προωθήσουμε.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης ενδιαφέρον σε επίπεδο εξασφάλισης θέσεων εργασίας και όχι απειλής.

Και ειδικά στις γυναίκες, που με ρωτήσατε, να τη χρησιμοποιήσουν για να έχουν πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας ώστε οι μητέρες να μπορούν να εργάζονται με πιο ευέλικτα ωράρια, να εργάζονται εξ αποστάσεως, να μπορούν να είναι και κοντά  στα παιδιά τους. Είναι πολύ σημαντική η τεχνολογία προς αυτή την κατεύθυνση.

Και, επίσης, θα ήθελα να τονώσω την φωνή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα, στην  παραγωγή, στην ηγεσία.

Θέλω να δω τις γυναίκες μπροστά γιατί οι γυναίκες έχουμε μια πολύ πιο ολιστική και σύνθετη φωνή.

Η γυναίκα έχει εικόνα για την οικονομία, τη διαχείριση πόρων, το τι εισπράττει από το παιδί της.

Αυτή η φωνή πρέπει να αξιοποιηθεί πολιτικά και πρακτικά είναι πάρα πολύ χρήσιμη η φωνή των γυναικών.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Θεσσαλούς, σε όλη την Κεντρική Ελλάδα, και όχι μόνο, από όπου μας ακούνε αυτή τη στιγμή; Για ποιόν λόγο, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι πολίτες να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα της Ν.Δ. και σε εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Καταρχήν, να πω ΄΄Βαστάτε γερά΄΄ γιατί έχουμε πολλές προκλήσεις. Η Θεσσαλία έχει πληγεί. Το είδα. Ήμουν πρόσφατα και στο Μουζάκι.

Πραγματικά και εγώ εξεπλάγην από αυτό που αντίκρισα. Είναι τρομερές αυτές οι προκλήσεις. Συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Δεν ωφελεί μια λαϊκίστικη πολιτική του τύπου ΄΄τα ρίχνουμε στην κυβέρνηση΄΄  που είναι στη διακυβέρνηση της χώρας εκείνη τη στιγμή.

Είναι απειλές πραγματικά τρομερού μεγέθους και η Θεσσαλία, δυστυχώς, έχει πληγεί.

Το μήνυμα που θα έλεγα, λοιπόν, επειδή στη Θεσσαλία υπάρχει ένα εξαιρετικό Πανεπιστήμιο, και προωθεί προγράμματα επιχειρηματικότητας και υπάρχει καινοτομία, είναι πως μπορούμε, αυτές τις προκλήσεις, με στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και με σύνεση και ευθύνη, και όχι με ανεδαφικές υποσχέσεις, να τις μετατρέψουμε σε ανάπτυξη.

Πως μπορούμε, δηλαδή, να πάρουμε αυτές τις λεμονόκουπες, να τις στύψουμε και να τις κάνουμε λεμονάδα.

Πως μπορούμε και με την κλιματική αλλαγή και τις καταστάσεις αυτές να χρησιμοποιήσουμε όποιο τεχνολογικό όπλο έχουμε, ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και να μην θίγεται ο πληθυσμός.

Πως μπορούμε για τη γεωργία και την αγροτιά, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε μια πιο εκσυγχρονισμένη προσέγγιση στα πράγματα για να αυξήσουμε την προσφορά, την παραγωγή και να μην εξαρτόμαστε από εισαγωγές αλλά και από πολιτικές άλλων κρατών σε εμπορικές συμφωνίες που έχουν μεγάλο αντίκρισμα στο εσωτερικό.

Η Θεσσαλία, λοιπόν, έχει Πανεπιστήμιο, που έχει έμφαση στην επιχειρηματικότητα.

Θέλω να τη δω να συνδέεται και με την παραγωγή και πρέπει να τη στηρίξουμε σε αυτόν τον τομέα.

Πρέπει να στηριχτεί ο πληθυσμός γιατί έχει αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις με πολύ γενναιότητα, σε πολλά επίπεδα, και εκεί πρέπει να ζητήσουμε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ισότιμα. Όχι παρακαλώντας.

Γιατί η Θεσσαλία είναι μια περιοχή, μια Περιφέρεια της Ελλάδας η οποία και αυτή έχει να αντιμετωπίσει πολλά θέματα και έχει καταφέρει να έχει και ρυθμό ανάπτυξης και να κρατά τα σύνορα και τις ροές μεταναστών.

Και είναι, αυτή τη στιγμή, η ώρα, σε πρακτικό και οικονομικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει και να ανταποδώσει τα ίδια.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης
Επόμενο άρθρο Έφυγε, πλήρης ημερών, ο Βασίλης Μπρακατσούλας