Η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει Διαδικτυακά Εργαστήρια Ρομποτικής, Προγραμματισμού και Κατασκευαστικών τεχνολογιών για παιδιά από όλη την Ελλάδα.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Eταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας και η ομάδα του έργου TALOSανακοινώνουν την έναρξη του νέου, αποκλειστικά εξ αποστασεως (on-line), εαρινού κύκλου εργαστηρίων ρομποτικής, προγραμματισμού, δημιουργίας και έκφρασης για δεκάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα, ηλικίας 9-16 ετών για το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαϊου 2021.
Τα νέα εργαστήρια του TALOS για την άνοιξη του 2021 θα διεξαχθούν αποκλειστικά με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης απαντώντας έτσι στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας για όλους. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δια της ΕΑΔΠ και η ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής TALOS, καλούν παιδιά από όλη την Ελλάδα μεταξύ 9-15 ετών να συμμετάσχουν στο εαρινό πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων σε τμήματα με κατάλληλη ηλικιακή διαβάθμιση. Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής, η ύπαρξη υπολογιστή, η σύνδεση στο Διαδίκτυο και…καλή διάθεση! Συνοπτικά, τα εργαστήρια αφορούν: Ρομποτική, Προγραμματισμό, 3D Design, Δημιουργία εφαρμογών για φορητές συσκευές και Ανάπτυξη ιστοσελίδων. Αναλυτικότερα:
· Ρομποτική (Δ-ΣΤ Δημοτικού) & Προγραμματισμός με Scratch (Β-Γ Δημοτικού): Τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν, να χειρίζονται και να επιλέγουν τις προγραμματιστικές δομές που απαιτούνται για την εκτέλεση συγκεκριμένων «αποστολών» που τους ανατίθενται. Αναπτύσσουν αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και κωδικοποιούν απλές συμπεριφορές σε προγραμματιστικά περιβάλλοντα. Ενεργοποιούν τη φαντασία τους με σκοπό τη δημιουργία πρωτότυπων λύσεων ενώ έρχονται σε επαφή με βασικές εντολές προγραμματισμού (κίνηση με σκοπιμότητα, χρήση βασικών αισθητήρων) και αρχές σχεδίασης προγράμματος.
Ηλικίες: Δημοτικό
Υλικά: Υπολογιστής, σύνδεση στο ίντερνετ
· Ανάπτυξη ιστοσελίδων με HTML:Το εργαστήριο αυτό αφορά προσέγγιση εννοιών λογικής και προγραμματισμού. Στόχος του είναι να εμπλέξει τα παιδιά σε διαδικασίες που απαιτούν λογική και αλγοριθμική σκέψη, να τους δώσει εφόδια ώστε να μοντελοποιούν απλά συστήματα και να επιλύουν ρεαλιστικά προγραμματιστικά προβλήματα όπως η ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας εξ ολοκλήρου από την αρχή.
Ηλικίες:Α– Γ Γυμνασίου
Υλικά: Υπολογιστής, σύνδεση στο ίντερνετ
· Δημιουργία εφαρμογών (Apps):Στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου, τα παιδιά εμπλέκονται ενεργά και βιωματικά στη διαδικασία σύλληψης της ιδέας για δημιουργία μιας νέας εφαρμογής όσο και της σχεδίασης, υλοποίησης και βελτιστοποίησης της. Έρχονται σε επαφή με όλα τα στάδια που διέπουν τη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής μιας ψηφιακής εφαρμογής (Application) που “επιλύει” ένα συγκεκριμένο πρόβλημα όπως το εντοπίζουν τα ίδια τα παιδιά.
Ηλικίες: Α – Γ Γυμνασίου
Υλικά: Υπολογιστής, σύνδεση στο ίντερνετ, συσκευή Android
· Εργαστήρι 3D σχεδίασης και εκτύπωσης με Tinkercad:Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση 3D ανοίγουν τις πόρτες στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα για τα παιδιά. Όπως οι μαρκαδόροι και το χρώμα αύξησαν τις ικανότητες ενός επίδοξου καλλιτέχνη, η οθόνη του υπολογιστή επέτρεψε στα παιδιά να μεταβούν από σχέδια με μολύβι σε πλήρεις γραφικές δημιουργίες. Η διαδικασία εκτύπωσης 3D αποτελείται από συγκεκριμένα στάδια, τον προσδιορισμό ενός προβλήματος, την έρευνα, τον σχεδιασμό και την δημιουργία σε 3D περιβάλλον.
Ηλικίες: Δ – ΣΤ Δημοτικού
Υλικά: Υπολογιστής, σύνδεση στο ίντερνετ
Οι εγγραφές πραγματοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από 28/1-25/2/2021
Το κόστος κυμαίνεται ανάμεσα μεταξύ 108€-140€ συνολικά για κάθε πλήρη κύκλο εργαστηρίου / περίοδο (Φεβρουάριος – Μάιος).
Κάθε εργαστήριο πραγματοποιείται 1 φορά την εβδομάδα
Προβλέπεται 10% έκπτωση σε ομάδες παιδιών των 4 (κατ’ελάχιστον), υπαλλήλους του Π.Θ., πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, ανέργους.
Οι θέσεις για τον εαρινό κύκλο θα είναι αυστηρά περιορισμένες λόγω του μικρού αριθμού παιδιών ανά τμήμα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.