Ειδήσεις

Παλαμάς Καρδίτσας: Έτσι δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τα πλαστά πιστοποιητικά


Μια εγκληματική οργάνωση η οποία αποτελούνταν από επτά άτομα με επικεφαλής την 44χρονη υπάλληλο του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας και συνεργούς της τέσσερα αδέρφια της, βρίσκεται σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, πίσω από την έκδοση των μαϊμού πιστοποιητικών εμβολιασμού για τον κορονοϊό.

Την ομάδα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία των περίπου 3.800 σελίδων, συμπλήρωναν μια ακόμα 48χρονη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, καθώς κι ένας 40χρονος άνδρας.

Όπως γράφει το newsit.gr (Θ. Γερασιμίδης-Μ. Αλειφέρης). η 44χρονη υπάλληλος κατονομάζεται στη δικογραφία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας της Βόρειας Ελλάδας ως η επικεφαλής της οργάνωσης, ενώ η αδερφή της 32 ετών και ο 34χρονος αδερφός της εκτελούσαν χρέη εισπράκτορα. Κι η οικογενειακή υπόθεση της οργάνωσης δεν σταματάει εκεί. Καθώς ακόμα δύο ακόμα της κατηγορουμένης, η οποία έχει τεθεί σε αργία ενός έτους κι εκκρεμεί η οριστική της απόλυση, είχαν αναλάβει τους μεσολαβητές μαζί με δύο ακόμα άτομα. Ήταν αυτοί που έφερναν σε επαφή τους υποψήφιους πελάτες κι όχι μόνο με την 44χρονη υπάλληλο του Κέντρου Υγείας της πόλης της Καρδίτσας.

Όλα ξεκίνησαν στις 28 Αυγούστου όταν η 44χρονη διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά καταχώρησε εκτός βάρδιας δύο εικονικούς εμβολιασμούς. Εκείνη την ημέρα εντοπίστηκε η παράνομη δράση της. 24 ώρες αργότερα ενημερώθηκε ο διοικητής της συγκεκριμένης υγειονομικής δομής και αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες κατά τις οποίες διαπιστώθηκαν σε πρώτη φάση 56 μαϊμού εμβολιασμοί σε 34 άτομα.

Στελέχη των εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας πήγαν στην κωμόπολη της Καρδίτσας και έκαναν φύλλο και φτερό το ιστορικό 6.759 εμβολιασμών.

Πήραν μαρτυρικές καταθέσεις όλων των γιατρών του εμβολιαστικού κέντρου, στους οποίους επιδείχθηκε το σύνολο των ιατρικών ιστορικών που συντάχθηκε κατά την υπηρεσία τους ή έφεραν την υπογραφή-σφραγίδα τους για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο 2021.

Από την επίδειξη τους, οι γιατροί δεν αναγνώρισαν την υπογραφή και τον γραφικό τους χαρακτήρα σε 115 ατομικά ιατρικά ιστορικά.

Μεταξύ αυτών ήταν και εικονικοί εμβολιασμοί νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων Γεννηματάς και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Συνολικά έξι άτομα από τα συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα εξασφάλισαν το ψεύτικο πιστοποιητικό. Ανάμεσα τους και η 40χρονη  αδερφή της υπαλλήλου του Κέντρου Υγείας Παλαμά, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο Γεννηματάς, αλλά και μια 48χρονη νοσηλεύτρια η οποία φέρεται να είναι κι αυτή μέλος της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει συνταχθεί και αποκαλύπτει το newsit.gr η εγκληματική ομάδα που απαρτίζονταν από τα επτά άτομα πραγματοποίησε, όπως αποδείχτηκε, από τις έρευνες τουλάχιστον 68 εικονικές δηλώσεις εμβολιασμού, οι οποίες αφορούσαν 46 άτομα (ο μεγαλύτερος αριθμός των δηλώσεων αιτιολογείται καθώς τα ίδια άτομα δηλώνονταν εικονικά ως εμβολιασθέντες και στη β’ δόση του εμβολίου). Συγκεκριμένα, οι 22 εκ των  46 ατόμων δήλωσαν τον εικονικό εμβολιασμό και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Κι ενώ οι άνδρες των εσωτερικών υποθέσεων είχαν ξεκινήσει τις έρευνες τους, στην υπηρεσία τους έφτασε μια ανώνυμη καταγγελία μέσω email στην οποία αναφέρονταν ότι δόθηκε το ποσό των 500 ευρώ σε μια από τις αδερφές της διοικητικού υπαλλήλου του Κέντρου Υγείας Παλαμά προκειμένου να διευθετήσει την παράνομη πιστοποίηση εμβολιασμού ατόμων.

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε άρση του απορρήτου όλων εμπλεκομένων προσώπων, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες των τηλεφωνικών συνδέσεων δεν έμεναν στην ευρύτερη περιοχή του Παλαμά, γεγονός που να δικαιολογούσε τον εμβολιασμό τους στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας. Ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί των ατόμων που αναφέρονταν στο ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα, έγιναν αντιπαραβολές στις αλληλογραφίες όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και από τη συνδιαστικη ανάλυση και οπτικοποίηση του υλικού διακριβώθηκε η ύπαρξη και δράση εγκληματικής ομάδας, η οποία, με την επιδίωξη αθέμιτου οικονομικού οφέλους, δρούσε συντονισμένα με σκοπό την εικονική δήλωση ατόμων ως εμβολιασμένων στο Κ.Υ. Παλαμά.

Τρόπος δράσης

Η εγκληματική οργάνωση ήταν ιεραρχικά δομημένη, με επικεφαλής, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τη διοικητική υπάλληλο του Κέντρου Υγείας Παλαμά. Η 44χρονη προχωρούσε στις πράξεις των μαϊμού δηλώσεων εμβολιασμού με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων, τα οποία αναλάμβαναν την είσπραξη χρηματικών ποσών από ιδιώτες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο εικονικός τους εμβολιασμός. Συνήθως προχωρούσε στις ψεύτικες  δηλώσεις εμβολιασμένων ατόμων κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά τη λήξη της εμβολιαστικής ημέρας.

Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε και υπέγραφε ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών. Επίσης, η 44χρονη, κατείχε εύκολη πρόσβαση στα tablet όπου καταχωρούνται οι εμβολιασμοί, καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κ.Υ.

Η διοικητική υπάλληλος, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στις 8 Οκτωβρίου 2021 για τους εικονικούς εμβολιασμούς, χρησιμοποιούσε τις υπολειπόμενες δόσεις που υπήρχαν στα φιαλίδια του εμβολίου Pfizer, καθώς κάθε φιαλίδιο διαθέτει έξι δόσεις και στο τέλος της ημέρας εάν δεν χρησιμοποιηθούν, καταστρέφονται καθώς φέρουν ημερομηνία λήξης ολίγων ωρών. Με αυτόν τον τρόπο, ένας αριθμός δόσεων (κάτω των έξι ημερησίως) που θεωρητικά καταστρεφόταν, μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στη δήλωση εικονικών εμβολιασμών. Η 44χρονη, όπως εκτιμάται από του άνδρες της ΕΛ.ΑΣ , πιθανόν να χρησιμοποίησε σε μία ημέρα, ένα με δύο φιαλίδια, δηλαδή 12 δόσεις αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς εικονικών εμβολιασμών.

Το ρόλο ενός εκ των δύο εισπρακτόρων φαίνεται ότι τον έπαιζε η 32χρονη αδερφή της υπαλλήλου του Κέντρου Υγείας Παλαμά. Η 32χρονη λάμβανε χρηματικά ποσά κυρίως στο τραπεζικό λογαριασμό της ;h δια ζώσης από τη διενέργεια των μαϊμού εμβολιασμών και στη συνέχεια ένα μέρος τους το παρέδιδε στη 44χρονη.

Η 32χρονη, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, μετέφερε στην αδερφή της και επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης το ποσό των 2.430 ευρώ, ενώ η ίδια λαμβάνει στο τραπεζικό της λογαριασμό από εικονικούς εμβολιασμούς το ποσό των 1.600 ευρώ. Παράλληλα λαμβάνει τραπεζικές μεταφορές ύψους 3.590 ευρώ.

Ο 34χρονος αδερφός της αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, έπαιρνε χρήματα για τη διενέργεια εικονικών εμβολιασμών δια ζώσης, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η πλειοψηφία των εικονικά εμβολιαζόμενων ατόμων είναι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια, ο 34χρονος κατέθετε τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της 32χρονης αδερφής του, η οποία από ό,τι φαίνεται έχει τον κύριο ρόλο του εισπράκτορα του κυκλώματος. Ο 34χρονος φέρεται να συγκεντρώνει το ποσό των 2.100 ευρώ.

Η άλλη αδερφή της υπαλλήλου του Κ.Υ. Παλαμά, ηλικίας 41 ετών μένει στη Θεσσαλονίκη και είναι υπάλληλος του Γενικού Νοσοκομείου Γεννηματάς. Εκτός από τον μεσολαβητικό της ρόλο, συνέβαλε στον εικονικό εμβολιασμό και στην ένταξη στην ομάδα, μιας 48χρονης συναδέλφου της.

Η 48χρονη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Γεννηματάς που στρατολογήθηκε στην εγκληματική ομάδα  λειτουργούσε κι αυτή ως μεσολαβητής εικονικά εμβολιασμένων ατόμων. Επικοινωνεί είτε με την επικεφαλής της οργάνωσης είτε με την 32χρονη αδερφή της.

Ακόμη ένα άτομο το οποίο μπήκε στην ομάδα, σε μεταγενέστερο χρόνο, είχε αναλάβει το ρόλο του τρίτου μεσολαβητή. Τέλος ο δεύτερος αδερφός της 44χρονης, που φέρεται να συμμετείχε στην εγκληματική οργάνωση, επικοινωνεί με τα μέλη της όταν έχουν κατατεθεί ποσά μετά τους εικονικούς εμβολιασμούς. Μάλιστα κατείχε  μεσολαβητικό ρόλο για τον εικονικό εμβολιασμό τουλάχιστον δύο ατόμων.

Από τα 48 άτομα που φέρεται να έλαβαν τα εικονικά πιστοποιητικά των εμβολιασμών, οι οκτώ ομολόγησαν ότι κατέλαβαν χρηματικά ποσά προκειμένου να λάβουν το παράνομο έγγραφο. Στα περισσότερα από τα επτά μέλη της ομάδας των παράνομων εμβολιασμών έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της σύστασης της εγκληματικής οργάνωσης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της δωροληψίας.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Προηγούμενο άρθρο Τιμόθεος: Η Εκκλησία δεν είναι κατάστημα, δεν έχουμε τον μηχανισμό ελέγχου των πιστών
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας