Είχε πάρα πολύ κόσμο και θόρυβο. Άρχισε να έχει πάλι αυτό το συναίσθημα ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, ότι πνίγεται, άρχισε να σκέφτεται ότι μπορεί να παθαίνει καρδιακή προσβολή .Ένιωθε λες και κάποιος την κρατούσε από τον λαιμό. Φοβήθηκε ότι θα λιποθυμήσει ή ότι θα ουρλιάξει και ο κόσμος θα νομίζει ότι τρελάθηκε.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση ευεξίας κατά την οποία το άτομο καταφέρνει να διαχειρίζεται τις στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής, μπορεί να εργάζεται παραγωγικά και εποικοδομητικά, συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του και είναι ικανό να κοινωνικοποιείται και να συνεισφέρει στην κοινωνία.
Η Ψυχική υγεία δεν αφορά απλώς την απουσία νόσου, αλλά την δυνατότητα να είναι κανείς λειτουργικός, να αγαπά, να εργάζεται, να διασκεδάζει και να ικανοποιείται από αυτό. Το ψυχικά “φυσιολογικό” από το ψυχικά “παθολογικό” διαφοροποιείται από το αισθημα που έχει ο καθένας , αν νιώθει καλά ή αν αισθάνεται δυσφορία, αν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του, αν εργάζεται, πόσο αποδίδει και πόσο ικανοποιημένος νιώθει, αν είναι κοινωνικός και πως συμπεριφέρεται στις διαπροσωπικές σχέσεις αν η συμπεριφορά είναι αυτοκαταστροφική ή επιθετική.
Η ψυχική υγεία που αφορά όλους τους βασικούς τομείς της ζωής σήμερα απειλείται καθώς η πανδημία αποτελεί μια έντονα στρεσογόνα καταστάση που πλήττει καίρια την ψυχολογία των πολιτών. Η διατάραξη της καθημερινότητας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο φόβος για την ασθένεια, η ανασφάλεια για το μέλλον, το αίσθημα απώλειας, που προκαλεί επιβαρύνουν την ψυχική υγεία.
Επιπλέον διαπιστώθηκε από επιστημονικές μελέτες πως τουλάχιστον ο ένας στους τρεις ανθρώπους που περνάνε Covid-19, εμφανίζουν κάποια ψυχική νόσο όπως κατάθλιψη, αϋπνία ή αγχώδη διαταραχή. Ενώ οι αρνητικές σκέψεις που προκαλούνται και οι συχνά στρεβλές, μη ρεαλιστικές πεποιθήσεις, οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει ότι το μέγεθος των ψυχικών επιπτώσεων που θα αφήσει η πανδημία θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και από εκείνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η επίδρασή τους θα είναι αισθητή για χρόνια.
Θα σκεφτεί κανείς ότι με βάση αυτά καθίσταται σχεδόν αδύνατον να είναι κανείς ψυχικά υγιής .Κι όμως αρκεί να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Να λαμβάνουμε αξιόπιστες πληροφορίες από έγκυρες πηγές. Να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας. Να έχουμε έστω μια δραστηριότητα που μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει. Ο ύπνος, η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση είναι απαραίτητα για την ψυχική υγεία μας. Παράλληλα ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 δεν προστατεύει μόνο από τον ιό, αλλά μειώνει σημαντικά το φόβο και το άγχος νόσησης.
Εάν παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς .Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ντρέπεστε που βιώνετε μία ψυχική ασθένεια. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χρονιότητας και της «αναπηρίας» από ψυχικές διαταραχές οφείλονται στην καθυστερημένη διάγνωση.
Χωρίς ψυχική υγεία δεν υπάρχει υγεία και δυστυχώς ο αντίκτυπος της πανδημίας και της νόσησης είναι πολύ μεγάλος. Σιγουρα μετά την πανδημία θα πρέπει να αλλάξει η δημόσια και θεσμική προσέγγιση έναντι της ψυχικής υγείας. Θα πρεπει να αλλάξουν και οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές μας σχετικά με το «στίγμα» των ψυχικών διαταραχών. Δεν είναι «καταθλιπτικός», είναι άνθρωπος με μια ψυχική ασθένεια που παλεύει να αντιμετωπίσει. Σεβόμαστε την ψυχική υγεία, σεβόμαστε τους ψυχικά ασθενείς , φροντίζουμε τους εαυτούς μας και συμβάλουμε όλοι μαζί σε έναν πιο υγιή κόσμο. Η Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους.
Γράφει η Λία (Αγλαΐα) Ρογγανάκη, Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής Υγείας Καρδίτσας, Περιφερειακή Σύμβουλος