Ειδήσεις

Ουσιαστική παρέμβαση του δημάρχου Λίμνη Πλαστήρα σε προσυνεδριακή συνάντηση της ΚΕΔΕ


Με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, έλαβε μέρος στην προσυνεδριακή Συνάντηση (ΚΕΔΕ) στη Λαμία, με την αντιδήμαρχο κ. Ξηροφώτου και τον Γ.Γ. κ. Β. Μπράντζο. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. Νάνος προσκάλεσε την ΚΕΔΕ να επιλέξει την Λίμνη Πλαστήρα για την επόμενη συνάντηση, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της Συνάντησης, η οποία έγινε στο πλαίσιο του τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ τον άλλο μήνα, ο κ. Νάνος κατέθεσε σημαντικές προτάσεις, αναφέροντας ότι «είναι καιρός τώρα να περάσουμε από τις διαπιστώσεις σε έργα και πράξεις. Σε αντίθετη περίπτωση οι ορεινοί Δήμοι είναι καταδικασμένοι να σβήσουν». Ανέφερε ότι το δημογραφικό αποτελεί εθνικό πρόβλημα, το οποίο ξεπερνά ακόμα και την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη. Συνεπώς αποτελεί αδήριτη ανάγκη για λήψη πολιτικών αποφάσεων, για δημιουργία Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ανάλογων με την ταυτότητα κάθε Δήμου. Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων, το οποίο είναι σε εξέλιξη, αποτελεί ελπιδοφόρο εγχείρημα. Ωστόσο πρέπει η προσπάθεια να ενισχυθεί με ειδικά φορολογικά και άλλα κίνητρα για επενδύσεις, απασχόληση, βελτίωση ποιότητας ζωής, προϋποθέσεις για επιστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα. «Ιδιαίτερα μέτρα πρέπει να ληφθούν για την γυναίκα της υπαίθρου, ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική της επάρκεια και κοινωνική αξιοπρέπεια, διότι χωρίς την παρουσία γυναικών στην ύπαιθρο, ζωή δεν υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος, ζητώντας 100% χρηματοδότηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ορεινή Ελλάδα.

Ειδική αναφορά έκαμε στο ενεργειακό κόστος προτείνοντας να χαρακτηριστούν οι Δήμοι «κρίσιμες υποδομές» και να ενταχθούν σε καθεστώς ασφαλείας. Ζήτησε να εξασφαλιστεί κατ’ εξαίρεση ενεργειακός χώρος και οι Δήμοι ως παραγωγοί εναλλακτικών μορφών ενέργειας να παράγουν το δικό τους ρεύμα μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες, με στόχο το μηδενικό κόστος δημοτικού φωτισμού. Με έμφαση τόνισε ότι διαφωνεί με την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών, πόσο μάλλον επάνω από την Λίμνη Πλαστήρα.

Για τους ορεινούς Δήμους ζήτησε να ενισχυθούν οικονομικά, με θέσπιση κριτηρίων και διαδικασιών που να μην οδηγούν σε αποκλεισμό. Για την έλλειψη προσωπικού είπε ότι οι δήμοι να ενισχυθούν με συνεργασίες επιστημόνων για την ωρίμανση μελετών υποδομών και έργων που θα υπηρετούν το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ο κ. Νάνος έκλεισε την τοποθέτηση λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν άγονες και προβληματικές περιοχές, υπάρχουν μόνο άγονες αντιλήψεις και προβληματικές πολιτικές επιλογές».

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Ο Διευθυντής της Hermes Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στο Ηχόραμα 100,8!!!