Την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας επεσήμανε η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Καρδίτσας Ουρανία Σούφλα μιλώντας στο Ηχόραμα 100,8.
Η κ. Σούφλα ήταν καλεσμένη, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Εμείς είμαστε όρθιοι και προχωράμε. Παρόλο το γήρας το οποίο περνάμε καθημερινά και τα στοιχεία τα οποία έρχονται και είναι μαύρα και άραχνα.
Αποτελούμε το 10% του πληθυσμού πανελλαδικά. Το αποτέλεσμα πριν μια πενταετία, ήμασταν 123.000.
Φέτος, με τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τα δικά μας, σαν Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, είναι μόλις 72.000.
Καταλαβαίνετε τους αριθμούς για τη φόρα την οποία έχει πάρει το δημογραφικό που για εμάς είναι το υπ ΄ αριθμόν ένα του έθνους μας.
Και αν ακούσετε και τα στοιχεί σε επίπεδο Νομού, θα δείτε πως έχει η κατάσταση.
Διότι έχω την τιμή να υπηρετώ 40 χρόνια το πολυτεκνικό κίνημα. Κατάγομαι από μια υπερπολύτεκνη οικογένεια με οχτώ αδέλφια. Ήμουν η πρώτη, κάναμε τον αγώνα μας. Μάθαμε πως είναι ο ένας να στηρίζει τον άλλο. Αυτό θα πει θεσμός οικογένειας. Έμενα μόνη μου – σαν παράδειγμα σας το λέω – με τρία ορφανά παιδιά, πάλεψα και αυτή τη στιγμή έχω στην οικογένειά μου 15 παιδιά. Παιδιά και εγγόνια. Αυτοί είμαστε εμείς.
Δηλαδή, μονογονεϊκή που λέγαμε και έχω 15 παιδιά. Ποια είναι η στήριξη της πολιτείας;
Εγώ υπηρετώ το θεσμό με όλους τους αγαπητούς και εκλεκτούς συναδέλφους που είμαστε επταμελές συμβούλιο. Και έχω την τιμή να είμαι από το 1995 και στο Ανώτατο Γενικό Συμβούλιο Αθηνών και κάνουμε τον αγώνα.
Κάποια χρόνια στην αρχή ήταν πολύ καλά. Από εκεί και ύστερα μας πήρε η κατηφόρα.
Να πω για τον πατέρα του σημερινού Πρωθυπουργού μας. Που τότε τίμησε την πολύτεκνη μάνα που έφερε το πέμπτο, έκτο και έβδομο παιδί. Με ένα κατοστάρικο. Γιατί αυτή η μάνα που γέννησε αυτά τα παιδιά, όπως γνωρίζετε, ήταν ανασφάλιστη. Δεν μπορούσε να κάνει τόσα παιδιά και παράλληλα να εργάζεται την εποχή εκείνη.
Και τότε αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή που ήταν η Βουλή των Ελλήνων, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Μητσοτάκης, να τιμήσουν αυτή τη μάνα και το κάθε παιδί που θα γεννιέται.
Σιγά-σιγά ανεβαίναμε. Έρχεται το 1995. Έρχεται το 1997. Γιατί οι πολύτεκνοι δεν έχουν χρώμα. Κάνω μια ανασκόπηση σε σχέση με το που ήμασταν. Ο κ. Σημίτης έρχεται και μας βάζει τεκμήριο το παιδί και ό,τι είχαμε κατακτήσει μέχρι τότε. Το παλέψαμε. Αλλάζουν οι κυβερνήσεις.
Έρχεται ο Καραμανλής που ήταν η καλύτερη κυβέρνηση για εμάς. Τι έκανε τότες Είπε ότι όσοι είναι εκπαιδευτικοί θα διορίζονται χωρίς την επετηρίδα στον τόπο κατοικίας τους και θα κάνουν το τέταρτο παιδί.
Σας πληροφορώ ότι σε 22 μήνες αποκτήσαμε 5.000 ελληνόπουλα. Από τότε και ύστερα μας πήρε η κατηφόρα.
Αγωνιζόμασταν, και η Ομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας που απαρτίζεται από 20 μέλη. Επίμονα λέγανε να κάνουμε Υπουργείο Οικογένειας και Δημογραφίας. Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα πριν είναι πολύ αργά.
Τελικά, μετά από πολλούς αγώνες, το πετύχαμε. Όταν παίρνεις και βάζεις μια Υπουργό άτεκνη να είναι στην οικογένεια, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει τι εστί και τι χρειάζεται μια πολυμελής οικογένεια.
Εμείς δεν ζητάμε επιδόματα. Ζητάμε κίνητρα να δώσουν στα παιδιά μας. Δεν μπορεί να υπηρετούν σε όλες τις υπηρεσίες ανύπαντρα παιδιά και πολλά παιδιά δικά μας τα οποία παντρεύτηκαν και έχουν και το δεύτερο και το τρίτο παιδί. Και έχουμε και παραδείγματα. Να διοριστεί το κορίτσι στο Καρπενήσι και ο άντρας της να είναι εδώ γιατί δεν μπορούν να είναι μαζί.
Αυτό το ζευγάρι πως θα κάνει τα παιδιά τη στιγμή που η Ελλάδα μας γεράζει. Αυτό ζητάμε.
Έχουμε τους τσιγγάνους που δεν είναι και λίγοι στον τόπο μας. Πραγματικά έχουν και μορφωμένα παιδιά.
Κίνητρα, κοινωνικοί λειτουργοί. Και δόξα το Θεό αυτά τα υπόλοιπα που ακούμε σε άλλες πόλεις, εμείς δεν έχουμε αυτό το πράγμα.
Να δίνει τα επιδόματα και να πει ότι όσα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και έχουν τη βεβαίωση, θα πάρουν το επίδομα. Όσοι δεν έχουν τη βεβαίωση, δεν θα πάρουν το επίδομα.
Εμείς λέμε κίνητρα. Τι είναι αυτά που ακούμε σήμερα και πάμε να διαλύσουμε την οικογένεια.
Ευτυχώς που υπάρχει και η Εκκλησία μας. Ευτυχώς που υπάρχει ο Σεβασμιώτατος και μας ανοίγει την πόρτα. Ο Γέροντας από το Βατοπαίδι έρχεται μια φορά το χρόνο και βραβεύει τα παιδιά μας. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κίνητρο.
Εμείς ήμασταν που παίρναμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα φρούτα. Δεν λέμε ότι αυτό έλυνε το πρόβλημα. Αλλά κάτι ήταν και αυτό για την πολύτεκνη οικογένεια. Σήμερα τι κάνουμε;
Το 2018 θεσπίστηκε νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ποιο το αποτέλεσμα μέχρι τώρα; Κανένα.
Εγώ από την εμπειρία που έχω τόσα χρόνια, λέω, πάρε σε ένα ερημονήσι και βάλε 50 ζευγάρια ομόφυλα. Σε 50 χρόνια θα βρείτε σκελετούς. Πάρτε 50 ζευγάρια, άντρας και γυναίκα, δώσε κίνητρα και θα πολλαπλασιαστούν.
Δεν αντιδρούμε σε κάτι. Ο καθένας το σώμα του το κάνει ό,τι θέλει.
Αλλά δεν ήταν πρωτεύον τέτοιο θέμα για να ανοίξει και να διχάσει τον κόσμο.
Και τι πρότυπα θα δώσουμε στα παιδιά μας; Εμείς, λίγο – πολύ, όλοι δώσαμε στα παιδιά μας. Τα εγγόνια μας σε τι Ελλάδα – παιδιά θα τα παραδώσουμε;
Και οφείλω να συγχαρώ την Υφυπουργό Οικογένειας. Μπράβο της. Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε. Που είπε όχι, εγώ δεν θα το ψηφίσω.
Οι δικοί μας 4 βουλευτές που τους ψηφίσαμε και τους στείλαμε στη Βουλή δεν ακούστηκε ίχνος; Ένας δεν υπάρχει από αυτούς για να πούμε και εμείς ένα μπράβο. Πραγματικά είμαι πολύ πικραμένη».