Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το κλειστό αρδευτικό των πηγών του Αγ. Γεωργίου Μορφοβουνίου


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το κλειστό αρδευτικό των πηγών του Αγ. Γεωργίου Μορφοβουνίου, ένα έργο με τεχνικές δυσκολίες, αλλά και έργο πνοής για την τοπική αγροτική οικονομία. Ο προϋπολογισμός ήταν 1.260.000 ευρώ με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρουςτου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014 – 2020). Την μελέτη εκπόνησε το γραφείο ΚΑΠΑ Μελετητική, η οποία χρηματοδοτήθηκε από Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Κατασκευαστής του έργου η εταιρία «Μυλωνάς και υιοί ΟΕ» μετά από δημόσιοδιαγωνισμό, με ποσοστό έκπτωσης 38,6 %. Το έργο κατασκευάστηκε μέσα σε 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και ο έλεγχος του δικτύου.

Ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας κ. Κ. Τέλιο, τους αντιδημάρχους κ. κ. Β. Ξηροφώτου και Β.Κρομμύδα και τον κατασκευαστή του έργου κ. Μυλωνά, άνοιξαν εθιμοτυπικά τους καταληκτικούς αγωγούς, διαπιστώνοντας ετοιμότητα σε πλήρη λειτουργία.

Πρόκειται για κλειστό υπόγειο αρδευτικό δίκτυουπό πίεση, το οποίο εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της αμπελουργικής ζώνης Μορφοβουνίου – Μεσενικόλα, το οποίο  τροφοδοτείτε από τις πηγές Αγίου Γεωργίου καθώς και την περίσσεια – υπερχείλιση της δεξαμενής Μορφοβουνίου. Το σύνολο των δικτύων θα αποτελείται από αγωγούς βαρύτητας, τροφοδοτούμενους από δεξαμενές αποδόσεως που κατασκευάστηκαν στα πλαίσια του έργου. Ένα από τα πλεονεκτήματα του έργου είναι ότι λόγω της βαρύτητας δεν έχει ενεργειακές απαιτήσεις, καθώς η πίεση είναι μεγάλη λόγω υψομετρικής διαφοράς. Το έργο υλοποιήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, δεδομένου ότι με τον κυκλώνα Danielκαταστράφηκαν δρόμοι και η πρόσβαση ήταν αδύνατη.

Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Π. Νάνος, δήλωσε σχετικά:

«Άλλο ένα σπουδαίο έργο υποδομής για τον πρωτογενή τομέα ολοκληρώθηκε με ευθύνη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Ικανοποιήσαμε ένα διαχρονικό αίτημα για την Ανάπτυξη του τόπου μας. Σε μια εποχή όπου η έλλειψη υδάτινων πόρων γίνεται φανερή όσο ποτέ άλλοτε, η αξιοποίηση των πηγών Αγίου Γεωργίου καθίσταται έργο πνοής. Δημιουργεί προστιθέμενη αξία, αναβαθμίζει την αμπελουργική ζώνη, ενισχύει την αγροτική δραστηριότητα, επανεντάσσει νέες αγροτικές εκτάσεις στην γεωργική παραγωγή. Το κλειστό σύστημα άρδευσης στο μεγάλο αυτό αγρόκτημα, με ιδανικά εδαφολογικά χαρακτηριστικά, ήπιες κλίσεις και μικροκλίμα, δημιουργεί συνθήκες για μετατροπή της περιοχής σε ζώνη υψηλής καλλιεργητικής αξίας.

Επιπλέον, επειδή πρόκειται για κλειστό αρδευτικό το οποίο λειτουργεί δια της βαρύτητας, δεν έχει ενεργειακό κόστος και απώλειες νερού, με αποτέλεσμα πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλλαν στην ωρίμανση και υλοποίηση του έργου, όπως μελετητές, κατασκευαστές, υπηρεσιακούς και άλλους παράγοντες για την συνεισφορά τους. Ευχαριστώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδιαίτερα τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων κ. Παπαγιαννίδη, για την ένταξη του έργου. Επόμενος στόχος μας είναι η κατασκευή ενός νέου αρδευτικού, το οποίο θα καλύψει την περιοχή της Νευρόπολης με τα φημισμένα κηπευτικά, αλλά και νέα αγροκτήματα με υπερτροφές».

 

Προηγούμενο άρθρο Φώτης Παπαδημητρίου: Ένας καθαρός Δήμος είναι υπόθεση όλων των δημοτών και όχι αποκλειστικά της υπηρεσίας καθαριότητας
Επόμενο άρθρο “Φράγμα Μεσοχώρας, Τρικάλων”: Περισσότερα από 118 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χαμένα, , σε μόλιςτρεις βροχές του “Σεπτέμβρη 2024” - Γεωγραφική έρευνα/ Υδρολογική έρευνα / Έρευνα Πολιτικής Προστασίας του Θωμά Παπαλάσκαρη