Τους λόγους για τους οποίους συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους και τα προβλήματα του κλάδου ανέλυσε η Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας Όλγα Χρήστου μιλώντας στο Ηχόραμα 100,8.
Η κ. Χρήστου φιλοξενήθηκε, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη επισημαίνοντας τα εξής ενδιαφέροντα:
Ερώτηση: Συνεχίζεται η καθολική αποχή των δικηγόρων από τα ακροατήρια μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου. Μιλήστε μας για τους λόγους για τους οποίους συνεχίζετε τις κινητοποιήσεις και τα ζητήματα πάνω στα οποία διεκδικείτε λύσεις.
Απάντηση: Έχουμε ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις μας ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Ξεκινήσαμε εκφράζοντας την αντίθεσή μας στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Δυστυχώς, την αγωνία μας αυτή, δεν τη συμμερίστηκε η κυβέρνηση. Ψήφισε το νομοσχέδιο με τη μορφή που είχε εισαχθεί.
Αντιμετωπίζουμε, πλέον, άμεσα τον κίνδυνο της βίαιης εξόδου από το επάγγελμά μας γιατί πληττόμαστε πολύ από το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο.
Από εκεί και πέρα, ζητάμε και την ικανοποίηση κάποιων πάγιων αιτημάτων που έχει το δικηγορικό σώμα όλα αυτά τα χρόνια.
Πέραν, δηλαδή, της κατάργησης του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, ζητούμε τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης για να μας διευκολύνει στην καταβολή αυτών των φόρων που περιμένουμε να έρθουν.
Ζητούμε την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων των συναδέλφων που έχουν απασχοληθεί στο θεσμό της νομικής βοήθειας.
Η νομική βοήθεια είναι ένας θεσμός της πολιτείας που επιτρέπει τον πολίτη που έχει επαρκή εισοδήματα να πάρει έναν δικηγόρο τον οποίο υποτίθεται τον πληρώνει το κράτος.
Όμως, τα χρήματα αυτά δεν μπαίνουν καθόλου γρήγορα για τους συναδέλφους. Και οι συνάδελφοι επιβαρύνονται και φορολογικά αλλά και ξοδεύουν εργατοώρες χωρίς, στην ουσία, να παίρνουν και τα ελάχιστα χρήματα που πρέπει να λάβουν από το κράτος. Οπότε, ζητάμε την άμεση καταβολή των αμοιβών αυτών.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην προσεχή αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Και, επίσης, ζητάμε την επαναφορά μας στην παράσταση των συμβολαίων.
Ζητάμε την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.
Να σημειώσουμε, στο σημείο αυτό, ότι αυτή και η μοναδική μνημονιακή υποχρέωση η οποία δεν έχει εφαρμοστεί.
Δηλαδή, πρέπει το όριο απαλλαγής ΦΠΑ να πάει στα 25.000 ευρώ. Τώρα, στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι στα 10.000 ευρώ.
Ζητούμε, επίσης, την επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης.
Ζητάμε τη μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ. Οι υπηρεσίες μας επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%. Οπότε αντιλαμβάνεστε την επιβάρυνση του πολίτη όταν θέλει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όταν πρέπει να πληρώσει και 24% επιπλέον ΦΠΑ.
Ερώτηση: Στις 2 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί εκ νέου η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Σωστά;
Απάντηση: Την 1η Φεβρουαρίου συνεδριάζει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, οπότε θα έχουμε μια γενική κατεύθυνση από εκεί. Βέβαια, αυτοί ορίζουν το ελάχιστο πλαίσιο.
Εμείς, ήδη, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις μας της Γενικής Συνέλευσης έχουμε διαφοροποιηθεί από την απόφαση της Ολομέλειας.
Εμείς κρατάμε πιο σκληρό πλαίσιο αποχής.
Δηλαδή, απέχουμε από όλα τα ακροατήρια, ποινικά, αστικά και διοικητικά ενώ των Αθηνών και κάποιοι άλλοι Σύλλογοι απέχουν μόνο από τα ποινικά Δικαστήρια.
Ευελπιστούμε να εισακουστούμε και να πετύχουμε την ικανοποίηση κάποιων από τα αιτήματά μας.
Γιατί πολύ μεγάλος αριθμός δικηγόρων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε πολύ βασικές υποχρεώσεις.
Φανταστείτε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δικηγόρων έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το ένα τρίτον των δικηγόρων πανελλαδικά βρίσκεται σε ρύθμιση οφειλών.
Πολλοί συνάδελφοι έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων, οπότε είναι αυτό ένα από τα αιτήματά μας. Ζητάμε την επαναφορά.
Ελπίζουμε, λοιπόν, κάποιο από τα αιτήματά μας να εισακουστεί και να πάει χαμένος αυτός ο αγώνας ο οποίος, να ξέρετε, είναι πολύ δύσκολος και για εμάς γιατί είμαστε ήδη στον τρίτο μήνα και οι υποχρεώσεις τρέχουν.
Ερώτηση: Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο βρίσκεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, χωροταξικό δικαστικό σχεδιασμό με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δικαστηρίων και άλλα. Θα θέλαμε το σχόλιο σας επ ΄ αυτών.
Απάντηση: Εμείς, ήδη, σε προηγούμενα χρόνια έχουμε ζήσει την κατάργηση των περιφερειακών Ειρηνοδικείων.
Όπως θυμάστε υπήρχαν Ειρηνοδικεία στους Σοφάδες, το Μουζάκι, τον Παλαμά. Οπότε, εμείς ήδη το έχουμε βιώσει αυτό.
Υπήρχε μια ανησυχία γιατί διαβάζαμε κάποιες μελέτες και προέβλεπαν την ενδεχόμενη ενοποίηση της Καρδίτσα με τα Τρίκαλα, οπότε εκεί υπήρχε ένας αναβρασμός.
Βέβαια, έχουμε τη διαβεβαίωση ότι αυτό δεν θα συμβεί. Τουλάχιστον δεν θα συμβεί τώρα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε και πολύ σύμφωνοι στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων και στη δημιουργία ενός πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου.
Θα δημιουργηθούν πάρα πολλά προβλήματα.
Οι Ειρηνοδίκες είναι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι δεν έχουν περάσει από το σώμα των δικαστών όπως οι Πρωτοδίκες.
Ειδικά για τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων πρέπει να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων γιατί θα προκύψουν πολλά προβλήματα.
Αυτό που έχει σκεφτεί ενδεχομένως η πολιτεία είναι ότι πολλά Ειρηνοδικεία υπάρχουν ακριβώς επειδή οι περιοχές τους είναι πολύ μεγάλες και είναι δύσβατες.
Για παράδειγμα, σκεφτείτε το νησί της Λέσβου. Έχει πολλά Ειρηνοδικεία και αυτό γιατί οι αποστάσεις είναι τεράστιες.
Θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, λοιπόν, στις νησιωτικές περιοχές και στις περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση με την κατάργηση αυτών των Ειρηνοδικείων.
Γιατί, στην ουσία, οι πολίτες δεν θα έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, όπως έχουν μέχρι σήμερα.
Από εκεί και πέρα, εννοείται ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε κατάργηση συγχώνευσης Εφετείου ή Πρωτοδικείου.
Αλλά αυτό φαίνεται ότι το έχουμε αποφύγει προς το παρόν.