Οκταήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Αίγυπτο πραγματοποίησε η Ιερά μας Μητρόπολη κατά τον μήνα Μάιο. Με την ευλογία και την συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου εξήντα δυο προσκυνητές γνώρισαν από κοντά τα Θεοβάδιστα ευλογημένα χώματα της ερήμου του Σινά εκεί όπου διαδραματίστηκαν ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Π. Διαθήκης. Στην ομώνυμη χερσόνησο της Αιγύπτου βρίσκεται το θεοβάδιστο όρος Σινά στην κορυφή του οποίου σύμφωνα με την βιβλική αφήγηση ο θεόπτης Μωυσής έλαβε τις λίθινες πλάκες με τις Δέκα Εντολές από Τον Θεό. Μεγάλη ομάδα των προσκυνητών με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπό μας και συνοδούς πατέρες της Ι. Μητρόπολης φθάσαμε στην αγία Κορυφή μετά από οδοιπορία τρεισήμισι ωρών. Μια ανάβαση αρκετά δύσκολη μα ευλογημένη. Φτάσαμε στο υψηλότερο σημείο του Όρους, στα 2.285μ. αργά τα μεσάνυχτα. Βαθύ σκοτάδι, έναστρος ουρανός και η αύρα της θεοπτίας διάχυτη παντού στο χώρο. Υπό το φως των κεριών ψάλλαμε ύμνους και δοξολογήσαμε τον Τριαδικό Θεό στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο που στεφανώνει την αγία Κορυφή.
Στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στους πρόποδες του Όρους Σινά προεξάρχοντος της ευχαριστιακής Συνάξεως του Σεβ. Μητροπολίτου μας δοξολογήσαμε Τον Θεό, προσκυνήσαμε την αγία Βάτο ανυπόδητοι, μιμούμενοι τον προφήτη Μωυσή που κλήθηκε από τον Θεό να βγάλει τα υποδήματά του γιατί «ὁ γὰρ τόπος ἐν ᾧ ἕστηκας γῆ ἁγία ἐστίν», επισκεφθήκαμε τα αποθησαυρισμένα πολύτιμα κειμήλια της πίστεως μας λαμβάνοντας πλούσιες ευλογίες από τα χώματα εκείνα που ανέδειξαν από πολύ νωρίς ασκητικές αγιασμένες μορφές. Στο ιστορικό Σιναϊτικό μετόχι του Αγίου Γεωργίου μας περίμενε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος, ο οποίος μας “πυρπόλυσε” με την αγάπη του και τονχαριτωμένο, αυθόρμητο και αγαπητικό του λόγο. Καθημερινά η πορεία μας μέσα από την έρημο, φανέρωνε μικρά και μεγάλα ησυχαστήρια τα οποία επισκεφτήκαμε και αφουγκραστήκαμε την αγωνία και τον μόχθο των μοναχών-ζουσών να διατηρήσουν αναμμένο το Φως της Ορθοδοξίας σε έναν τόπο που οι συνθήκες δεν είναι πάντοτε ειρηνικές και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Σκηνώματα αγίων Ασκητών, ευωδιάζοντα Λείψανα, ζωντάνεψαν μπροστά μας διηγήσεις από τα συναξάρια της πίστεώς μας.
Στην μαγευτική Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου που δίκαια χαρακτηρίστηκε ως φάρος της διανόησης στην Μέση Ανατολή οφειλετικώς επισκεφτήκαμε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Θεόδωρο, ο οποίος μας απηύθυνε πατρικό χαιρετισμό, μας ενημέρωσε για τις δυσκολίες της ιεραποστολής και μας ευλόγησε να συνεχίσουμε την ιερά μας αποδημία στην “Χώρα του Νείλου”. Η Αλεξάνδρεια πόλη γοητευτική με το ελληνικό στοιχείο να κυριαρχεί ακόμα και σήμερα συγκινεί την ελληνική ψυχή. Το σπίτι του Καβάφη, η παρουσία της Πηνελόπης Δέλτα, οι πινακίδες με τα ελληνικά ονόματα και τα μεγάλα αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου διευρύνουν το ελληνικό στοιχείο το οποίο σε ακολουθεί παντού.
Η επίσκεψή μας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όπως οι περίφημες πυραμίδες της Αιγύπτου (τα μοναδικά ταφικά μνημεία ) μας έφεραν πιο κοντά σε πολιτισμούς που μέχρι τώρα μόνο από διηγήσεις, εκδόσεις και φωτογραφίες γνωρίζαμε. Σύντομες επισκέψεις στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αιγύπτου και μια νυχτερινή κρουαζιέρα στα νερά του Νείλου ποταμού ολοκλήρωσαν την οκταήμερη εκδρομή μας, η οποία μας άφησε μοναδικές αναμνήσεις αλλά κυρίως μας δίδαξε την αλήθεια της πίστεως μας. Μας έδωσε την αφορμή να ευχαριστήσουμε και να δοξολογήσουμε τον Ένα και Αληθινό Τριαδικό Θεό. Τον Θεό που ενεφανίσθη και αγίασε τους τόπους αυτούς και μας αξίωσε και εμάς να προσκυνήσουμε τα Θεοβάδιστα μέρη της παρουσίας Του.