Ειδήσεις

Oι Καρδιτσιώτες τήρησαν το έθιμο και το τσίκνισαν


Τσικνοπέμπτη και οι Καρδιτσιώτες τήρησαν το έθιμο της ημέρα και τσίκνισαν. Οι ψησταριές άναψαν και τα κρεατικά άρχισαν να ψήνονται, συνοδεία κρασιού και, κυρίως, καλής διάθεσης. Σε πολλά σημεία της πόλης οι ψησταριές και η τσίκνα που έβγαζαν  ήταν το κυρίαρχο στοιχείο.

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη στο Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα πραγματοποίησε ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας έχει Ανοιχτές Πόρτες και σας περιμένει να γνωρίσετε τις δράσεις του